Näringslivssektionen beviljar drygt en miljon euro till Helsingfors universitets projekt Gumtäkts innovationscampus

Helsingfors stadsstyrelses näringslivssektion behandlade vid sitt sammanträde bland annat ärenden som härrör till Helsingfors innovationsfond. Man beslutade att bevilja sammanlagt 1 177 830 euro ur fonden för finansieringen av projektet Gumtäkts innovationscampus för åren 2023–2025.

 

Syftet med projektet Gumtäkts innovationscampus är att utveckla innovationsmiljön på Gumtäkts campus som en del av Helsingfors universitets nya innovationsfunktioner och stärka det branschövergripande forsknings- och innovationssamarbetet med företag som görs på campuset. Syftet är att på campuset skapa en innovationsplattform och ett kluster för artificiell intelligens, hållbarhet och djupteknologi som för samman företag och forskning. 

Gumtäkts innovationspotential grundar sig starkt på en förstudie som man lät göra tillsammans med Helsingfors stad och vars åtgärdsplan projektet förverkligar. Projektet är näringspolitiskt betydande och har potential för stor genomslagskraft och tillväxt av kunskapsbasen.

Enligt näringslivssektionens beslut beviljas projektet högst 392 610 euro för att användas under 2023 och reserveras högst 392 610 euro för 2024 och 392 610 euro för 2025. Hela projektets budget är 2 356 260 euro, varav Helsingfors universitet och Finlands meteorologiska institut ska täcka ungefär hälften. 

Vid sammanträdet beslutade näringslivssektionen dessutom att förlänga innovationsfondens finansiering som redan är bunden till 17 pågående projekt som har lämnat in en mellanrapport, och där finansiering uppgår till totalt högst 4 838 873 euro under år 2023. Dessutom beviljades en del av projekten överföring av anslag som blir oanvända, så att anslagen i stället kan användas under kommande år. Detta eftersom överföringen bedöms vara nödvändig för att projekten ska uppnå sina mål. Dessa anslag omfattar sammanlagt högst 905 016 euro och överförs för att användas under och bindas till åren 2023, 2024 och 2025.

Stadsstyrelsens näringslivsektion bestämde att reservera en tomt i Sörnäs för Kinos Holding Oy:s räkning för planering av ett spahotellprojekt. Tomtens yta är 5 631 kvadratmeter och den har byggrätt för 15 000 kvadratmeter våningsyta. Reservationen gäller fram till den 31 december 2025.

Alla beslut som fattades vid stadsstyrelsens näringslivssektions sammanträde finns tillgängliga (på finska) på sidan för beslutsmeddelanden här.

Näringslivssektionens nästa sammanträde hålls måndagen den 6 februari 2023.

Bakgrundsinformation

Näringslivssektionen är ett strategiskt organ som fastställer breda riktlinjer och som har en betydande styrande roll i stadens näringspolitik. Näringslivssektionens ordförande är borgmästare Juhana Vartiainen.