Njut av höststämningen på restaurangerna och matevenemangen

Matåret Smakernas Helsingfors kulminerar med höstens matevenemang som ger värme och stämning. Vad är bättre än att ta emot mörknande kvällar med god mat och dryck? Kaféerna och restaurangerna, saluhallarna och torgen i Helsingfors bjuder in i höstliga evenemang. I slutet av oktober ordnas även intressanta mässor och festivaler för mat- och dryckesälskare.

Publicerad , uppdaterad
Ihmisiä ravintolassa

Helsingfors är fullt med många goda restauranger, den ena mer fantastisk än den andra, och skickliga aktörer inom restaurangbranschen. I staden finns såväl Michelin-belönade restauranger som lite mer oslipade kaféer och barer, och man ska inte glömma traditionella saluhallar och torg.

Smaker och mataktörer från Helsingfors har lyfts fram under matåret Smakernas Helsingfors som startade i januari. För höstens kalla väder och mörknande kvällar utlovas mångsidiga mat- och dryckesevenemang som alla finns på stadens evenemangskalender.

Smakernas Helsingfors evenemangskalender

Helsingfors är fullt med många goda restauranger och kaféer, som ger värme och stämning för hösten. Bild: Jussi Hellsten
Helsingfors är fullt med många goda restauranger och kaféer, som ger värme och stämning för hösten. Bild: Jussi Hellsten

Njut av höststämningen i saluhallar och på torg

Hösten för med sig säsongens delikatesser – grönsaker, bär och svamp – till saluhallarna och torgen i Helsingfors. Hallarna och torgen bjuder in besökare att bekanta sig med skördesäsongens smaker och delta i höstliga evenemang.

Lördagsmarknaden som ordnas i Gamla saluhallen intill Salutorget den 19 oktober är ett nytt evenemang som är avsett för alla som älskar mat. På evenemangets program står tips från toppkockar, recept, provsmakningar, erbjudanden, intervjuer och intressanta diskussioner.

Under dagen hörs handlarna i Gamla saluhallen som avslöjar sina bästa produkter och tips, när kock och food designer Linnea Vihonen intervjuar handlarna i saluhallen. Kock Henri Alén lagar inspirerande portioner av de ingredienser som säljs i hallen.  

Under paneldiskussionen Ruokarupattelu (Matprat) pratar kända matälskare, radiojournalist och programledare Anni Ihamäki och matredaktör Eero-Pekka Rislakki om mat, hedonism och saluhallar med verkställande direktör för Food Camp Finland Riikka Kannas.

Mer information: vanhakauppahalli.fi(Länk leder till extern tjänst)

Halliween tar över Hagnäs saluhall den 26 oktober. Bild: Helsingin kaupunkitilat Oy
Halliween tar över Hagnäs saluhall den 26 oktober. Bild: Helsingin kaupunkitilat Oy

Halliween, skräckfesten för hela familjen tar över Hagnäs saluhall den 26 oktober. Det utlovas kuslig stämning i hela hallen. Hallens spöken dansar bokstavligen på bordet när det serveras många olika läckra säsongsprodukter samt ordnas program till festens ära.

För festen får hallen även belysning enligt temat!

Mer information: hakaniemenkauppahalli.fi(Länk leder till extern tjänst)

Mässan Vin och Mat besöker restauranger tillsammans med författargäster

I slutet av oktober skämmas bort alla som älskar god mat och dryck med mässor och festivaler. I Mässcentrum ordnas mässan Vin&Mat samt bokmässan den 24–27 oktober samt mässan Lautasella som fokuserar på specialkost den 26–27 oktober.

I samband med mässan Vin&Mat och bokmässan den 24 oktober ordnas Kirjailijaillallinen (Författarmiddag) i Mässcentrums restaurang. Middagens stjärngäst är författare Outi Pakkanen från Helsingfors. Middagsmenyn har planerats så att den passar ihop med Pakkanens nyhetsdeckare. 

Smakupplevelser och inspiration från Vin&Mat mässan. Bild: Helsingin messukeskus / Pekka Hannila
Smakupplevelser och inspiration från Vin&Mat mässan. Bild: Helsingin messukeskus / Pekka Hannila

I år besöker specialmenyerna för restaurangerna på topprestaurangområdet Piazza Wine&Food på mässan Vin&Mat även staden. Man får njuta av portioner som särskilt har tagits fram för mässan under diskussioner med författare  i restaurangerna Elm, Wellamo, Scolare och Le CouCou Vert. Menyerna är tillgängliga på restaurangerna även efter mässan.

Le Coucou Vert och Scolare serverar de bästa bitarna från mässmenyerna och specialförmåner den 9 november när man uppvisar mässbiljett.  

Restaurang Elm bjuder in besökare till författarkvällen med Satu Rämö och att njuta av god mat den 9 november. Rämö är en finsk författare som bor på Island och har förtjust läsare med en deckarserie som utspelar sig i Västfjordarna på Island. 

Mer information: Vin&Mat(Länk leder till extern tjänst) och Bokmässan(Länk leder till extern tjänst)
 

Man får njuta av Vin&Mat portioner efter mässan i restaurangerna Elm, Wellamo, Scolare och Le CouCou Vert.  Bild: Yiping Feng and Ling Ouyang / Helsinki Partners
Man får njuta av Vin&Mat portioner efter mässan i restaurangerna Elm, Wellamo, Scolare och Le CouCou Vert. Bild: Yiping Feng and Ling Ouyang / Helsinki Partners

Smakupplevelser från ostron till lakrits och från te till whisky

Lyckodagar väntar på vänner av lakrits och salmiak när Lakrits- och Salmiakfestivalen intar Wanha Satama den 26–27 oktober. Finlands första Lakritsfestival ordnades 2014. På festivalen som nu firar sitt 10-årsjubileum kan man bekanta sig med lakritsens många användningsområden och njuta av unika smakupplevelser.

Höstens höjdpunkt för ostronälskare är Oyster Fest som ordnas i Agrosbackens Källarvalv den 2 november. Oyster Fest 2024 är en ostronöppningstävling där professionella och experter inom branschen introducerar besökare i ostronens värld och presenterar sina kunskaper. Hedersgäster på evenemanget är Anti Lepik, flerfaldig världsmästare i ostronöppning, och Johann Schlag som vunnit Finska mästerskap flera gånger. Under deras ledning lär man sig hur man väljer, öppnar, tillagar och äter ostron.

Man kan äta ostron även på Jazz & Oysters Happy Hours med avslappnad stämning och livemusik. Kvällarna ordnas på The Plaza Helsinki under hösten. 

På hösten ordnas för vänner av dryckeskultur många evenemangen och festival. Bild: Anders Husa & Kaitlin Orr / Helsinki Partners
På hösten ordnas för vänner av dryckeskultur många evenemangen och festival. Bild: Anders Husa & Kaitlin Orr / Helsinki Partners

På hösten ordnas för vänner av dryckeskultur såväl tepromenader där man fördjupar sig i tebryggning och teets historia, målningsverkstäder Canvas&Coctails, rundturer i destillerier där man bekantar sig med tillverkning av whisky och gin, som festivalen Helsinki Drink Festival – Whisky Edition som går av stapeln för andra gången.

Mer information om evenemangen på Smakernas Helsingfors webbplatsen.

Slutet av skördesäsongen firas på Sveaborgs kekri

Sveaborgs kekri firas på Sveaborg på alla helgons dag den 2 november. Man har firat kekri som avslutar skördesäsongen och året gång i det forna Finland med ett rikligt utbud av mat och dryck och genom att hedra de avlidna och tacka för det gångna året. Sveaborgs kekri är ett populärt stadsevenemang som bygger på gamla traditioner och är fullt med ljus och kultur och smaker från Sveaborg.

Mer information: www.suomenlinna.fi/viaporin-kekri-2024/(Länk leder till extern tjänst) 

Upplev julstämningen på torg och marknader

Till julen i Helsingfors hör många jultorg och -marknader där man smakar på säsongens smaker och drycker. Tomasmarknaden på Senatstorget mellan den 29 november och 22 december är Helsingfors störstajulevenemang där finns även rikligt med försäljningsstånd för olika restauranger och kaféer.

Den superpopulära julmarknaden i Slakthuset ordnas i Kellohalli, Palema och på Slakthusets gårdsområde den 21 ochden 22 december. I år ordnas marknaden strax före jul, så evenemanget lyfter fram småproducenternas delikatesser till julbordet och läckra gåvor!

Dessutom hittar du på marknaden naturligtvis härliga hantverk, stilig design, konst, hemtillbehör och andra strålande gåvoidéer.

Den traditionella Tomasmarknaden ordnas på Senatstorget i december. Bild: Kim Öhman / Helsingin tapahtumasäätiö
Den traditionella Tomasmarknaden ordnas på Senatstorget i december. Bild: Kim Öhman / Helsingin tapahtumasäätiö

Hitta matevenemangen på kartan och prova några av restaurangägarnas egna favoritrestauranger

Alla evenemang under matåret Smakernas Helsingfors finns även i applikationen FoodGuide som du kan ladda ner på www.hel.fi/foodguide. Den kostnadsfria applikationen har en praktisk karta där man hittar evenemangen under matåret.

I applikationen har samlats även ärliga rekommendationer om restauranger från restaurangägarna i Helsingfors. Besök och testa till exempel stamrestaurangerna för köksmästaren för Ravintola Muru eller Kahvisiskot på Hagnäs torg – och hitta dina egna favoriter bland det mångsidiga utbudet i Helsingfors.