Lähde fiilistelemään syksyä Helsingin ravintoloihin ja ruokatapahtumiin

Mikä onkaan parempaa kuin ottaa pimenevät illat vastaan hyvän ruoan ja juoman merkeissä? Syötävä Helsinki -ruokavuosi huipentuu lämpöä ja tunnelmaa tuoviin syksyisiin tapahtumiin ravintoloissa ja kahviloissa sekä kauppahalleissa ja toreilla. Lokakuun lopussa ruoan ja juomien ystäville on tarjolla myös kiinnostavia messuja ja festivaaleja.

Julkaistu , päivitetty
Ihmisiä ravintolassa

Helsinki on täynnä toinen toistaan upeampia ravintoloita ja taitavia ravintola-alan tekijöitä. Kaupungista löytyy niin Michelin-tähtiä kuin rouheampia kuppiloitakin, perinteisiä kauppahalleja ja toreja unohtamatta.

Helsinkiläisiä makuja ja tekijöitä on nostettu esiin tammikuussa käynnistyneen Syötävä Helsinki -ruokavuoden aikana. Syksyn kirpeisiin keleihin ja pimeneviin iltoihin on luvassa monenlaisia ruoka- ja juomatapahtumia, jotka kaikki löytyvät kaupungin tapahtumakalenterista Syötävä Helsinki -sivuilta.

Syötävä Helsinki -ruokavuoden tapahtumakalenteri

Helsinki on täynnä toinen toistaan upeampia ravintoloita ja tunnelmallisia kahviloita, jotka toivottavat syksyn fiilistelijät tervetulleiksi. Kuva: Jussi Hellsten
Helsinki on täynnä toinen toistaan upeampia ravintoloita ja tunnelmallisia kahviloita, jotka toivottavat syksyn fiilistelijät tervetulleiksi. Kuva: Jussi Hellsten

Tunnelmoi syksyä kauppahalleissa ja toreilla

Syksy tuo Helsingin kauppahalleihin ja toreille sesongin herkut – vihannekset, marjat ja sienet. Hallit ja torit kutsuvat tutustumaan satokauden makuihin ja syksyisiin tapahtumiin.

Vanhassa kauppahallissa Kauppatorin kupeessa 19. lokakuuta järjestettävä Lauantai Market on kaikille ruoan rakastajille tarkoitettu uusi tapahtuma, jossa tarjolla on huippukokkien vinkkejä, reseptejä, maistiaisia, tarjouksia, haastatteluja ja mielenkiintoisia keskusteluja.

Päivän aikana Vanhan kauppahallin kauppiaat pääsevät ääneen ja paljastavat parhaat tuotteensa ja vinkkinsä, kun kokki ja food designer Linnea Vihonen haastattelee heitä. Kokki Henri Alén valmistaa inspiroivia annoksia hallissa myytävistä raaka-aineista. 

Ruokarupattelu-paneelikeskustelussa tunnetut herkkusuut, radiotoimittaja ja juontaja Anni Ihamäki sekä ruokatoimittaja Eero-Pekka Rislakki keskustelevat ruoasta, hedonismista ja kauppahalleista Food Camp Finlandin toimitusjohtaja Riikka Kannaksen johdolla.

Lisätiedot Lauantai Market -tapahtumasta Vanhan kauppahallin sivuilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
 

Halliween valtaa Hakaniemen kauppahallin 26. lokakuuta. Kuva: Helsingin kaupunkitilat Oy
Halliween valtaa Hakaniemen kauppahallin 26. lokakuuta. Kuva: Helsingin kaupunkitilat Oy

Koko perheen kauhukarkelo Halliween valtaa Hakaniemen kauppahallin lauantaina 26. lokakuuta. Luvassa on hallin täydeltä karmivaa tunnelmaa. Hallin haamut kirjaimellisesti hyppivät pöydillä, kun karkeloiden kunniaksi tarjolla on paljon erilaisia herkullisia sesonkituotteita sekä ohjelmaa. Juhlan kunniaksi halli saa myös teeman mukaisen valaistuksen.

Lisätiedot Halliweenista Hakaniemen hallin sivuilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Viini&Ruoka -messut rantautuvat ravintoloihin kirjailijavieraiden kera

Lokakuun lopussa hyvän ruoan ja juoman ystäviä hellitään messuilla ja festivaaleilla. Messukeskuksessa järjestetään Viini&Ruoka -messut sekä Helsingin Kirjamessut 24.–27. lokakuuta sekä erikoisruokavalioihin erikoistuneet Lautasella -messut 26.–27. lokakuuta.

Viini&Ruoka- ja kirjamessujen yhteydessä 24. lokakuuta Messukeskuksen ravintolassa järjestetään Kirjailijaillallinen, jonka tähtenä on helsinkiläinen kirjailija Outi Pakkanen. Illallisen menu on suunniteltu Pakkasen uutuusdekkariin sopivaksi. 

Viini & Ruoka tuo makua ja tunnelmaa Helsingin syksyyn. Kuva: Helsingin messukeskus / Pekka Hannila
Viini & Ruoka tuo makua ja tunnelmaa Helsingin syksyyn. Kuva: Helsingin messukeskus / Pekka Hannila

Tänä vuonna Viini&Ruoka -messujen Piazza Wine&Food -huippuravintola-alueen ravintoloiden erikoismenut levittäytyvät myös kaupungille. Erityisesti messuja varten kehitetyistä annoksista pääsee nauttimaan kirjallisuusohjelman tähdittämänä, kun menut jatkavat elämäänsä ravintoloissa messuviikonlopun jälkeen. Mukana ovat Helsingin huippuravintolat Elm, Wellamo, Scolare ja Le CouCou Vert.

Ravintolat tarjoilevat 9. marraskuuta messumenujen parhaita paloja. Messulippua näyttämällä on luvassa erikoisetuja.

Ravintola Wellamossa keskustellaan 9. marraskuuta kello 13.30 myöhäisen lounaan äärellä Annika Hytösen kirjasta ”Jari Saario – Soutaja”. Kirja kertoo miehestä, joka ylitti Atlantin soutaen kahdesti  millainen mies urakkaan ryhtyi ja millainen mies soudulta lopulta palasi.  

Ravintola Elm kutsuu 9. marraskuuta kello 20.00 kirjallisuusiltaan ja hyvän ruoan äärelle kirjailija Satu Rämön tähdittämänä. Rämö on Islannissa asuva suomalaiskirjailija, joka on hurmannut lukijansa Islannin Länsivuonoille sijoittuvalla dekkarisarjallaan. 

Viini&Ruoka -tapahtuman ohjelma(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Helsingin Kirjamessujen ohjelma(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Viini&Ruoka -tapahtuman menuista pääsee nauttimaan messujen jälkeen Helsingin huippuravintoloissa. Kuva: Yiping Feng and Ling Ouyang / Helsinki Partners
Viini&Ruoka -tapahtuman menuista pääsee nauttimaan messujen jälkeen Helsingin huippuravintoloissa. Kuva: Yiping Feng and Ling Ouyang / Helsinki Partners

Makuelämyksiä ostereista lakritsiin ja teestä viskiin

Lakritsin ja salmiakin faneille koittaa onnenpäivät, kun Lakritsi- & Salmiakkifestivaali täyttää Wanhan Sataman 26.–27. lokakuuta. Suomen ensimmäiset Lakritsifestivaalit järjestettiin vuonna 2014. Nyt 10-vuotisjuhlavuottaan viettävillä festivaaleilla pääsee tutustumaan lakritsin monenlaisiin käyttötapoihin ja nauttimaan ainutlaatuisista makuelämyksistä.

Osterien ystävien syksyn kohokohta on 2. marraskuuta Agroksenmäen holvikellarissa järjestettävä Oyster Fest. Oyster Fest 2024 on osterien avaamiskilpailu, jossa alan ammattilaiset ja asiantuntijat tutustuttavat osterien maailmaan ja esittelevät taitojaan. Kunniavieraina tapahtumassa on osterien avaamisen moninkertainen maailmanmestari Anti Lepik ja Suomen mestaruuden lukuisia kertoja voittanut Johann Schlag. Heidän opastuksellaan tutustutaan, miten valita, avata, valmistaa ja nauttia osteri.

Ostereista pääsee nauttimaan myös pitkin syksyä järjestettävissä The Plaza Helsingin Jazz & Oysters Happy Hours -illoissa rennossa tunnelmassa live-musiikin kera. 

Syötävä Helsingin syksyyn kuuluvat myös erilaisiin juomiin tutustuttavat tapahtumat. Kuva: Anders Husa & Kaitlin Orr / Helsinki Partners
Syötävä Helsingin syksyyn kuuluvat myös erilaisiin juomiin tutustuttavat tapahtumat. Kuva: Anders Husa & Kaitlin Orr / Helsinki Partners

Juomakulttuurin ystäville on luvassa syksylle niin teen haudutukseen ja historiaan syventäviä tee-kävelyitä, Canvas&Coctails -maalaustyöpajoja, viskin ja ginin valmistamiseen perehdyttäviä tislaamokierroksia kuin toista kertaa järjestettävä Helsinki Drink Festival – Whisky Edition -festivaali.

Tutustu Syötävän Helsingin ruokatapahtumiin

Sadonkorjuukauden päätöstä juhlitaan Viaporin kekrissä

Viaporin kekriä vietetään Suomenlinnassa pyhäinpäivänä 2. marraskuuta. Sadonkorjuukauden ja vuodenkierron päättävää kekriä on muinaisessa Suomessa juhlittu runsaan ruoan ja juoman äärellä, edesmenneitä kunnioittaen sekä sadosta ja kuluneesta vuodesta kiittäen. 

Viaporin kekristä on vanhojen perinteiden pohjalta luotu suosittu kaupunkitapahtuma, joka on täynnä valoa sekä suomenlinnalaista kulttuuria ja makuja.

Viaporin kekrin tarkempi ohjelma löytyy Suomenlinnan sivuilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) 

Koe joulun tunnelmaa toreilla ja markkinoilla

Helsingin jouluun kuuluvat lukuisat joulutorit ja -markkinat, joissa maistellaan sesongin makuja ja juomia. Tuomaan markkinat Senaatintorilla 29.11.– 22.12. on Helsingin suurin joulutapahtuma, josta löytyy myös laajasti eri ravintoloiden ja kahviloiden myyntikojuja.

Supersuositut Teurastamon joulumarkkinat järjestetään 21.–22. joulukuuta Kellohallissa, Palemassa ja Teurastamon piha-alueella. Tänä vuonna markkinat ovat juuri ennen joulua, joten tapahtumassa painotetaan pientuottajien joulupöydän herkkuja ja herkullisia lahjoja.

Perinteiset Tuomaan markkinat täyttävät Senaatintorin joulukuussa jouluisilla mauilla ja tunnelmalla. Kuva: Kim Öhman / Helsingin tapahtumasäätiö
Perinteiset Tuomaan markkinat täyttävät Senaatintorin joulukuussa jouluisilla mauilla ja tunnelmalla. Kuva: Kim Öhman / Helsingin tapahtumasäätiö

Löydä ruokatapahtumat kartalta ja kokeile ravintoloitsijoiden omia suosikkiravintoloita

Kaikki Syötävä Helsinki -ruokavuoden tapahtumat löytyvät myös FoodGuide -sovelluksesta. Ilmaisessa sovelluksessa ruokavuoden tapahtumat löytyvät kätevästi kartalta.

Sovellukseen on kerätty myös helsinkiläisten ravintoloitsijoiden omat rehelliset ravintolasuositukset. Käy testaamassa vaikkapa Ravintola Murun keittiömestarin tai Hakaniemen torin Kahvisiskojen kantapaikat – ja löydä omat suosikkisi Helsingin monipuolisesta tarjonnasta!

Lataa FoodGuide-sovellus(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)