Nu kan du ansöka om en försäljningsplats i Hagnäs saluhall som öppnas våren 2023

Totalrenoveringen av Hagnäs saluhall är på sluttampen. Handlarna betjänar i de tillfälliga lokalerna på Hagnäs torg ännu under julsäsongen och den renoverade saluhallen öppnas på våren. Nu börjar det öppna hyresgästsökandet för hallens lediga försäljningsplatser.
Saluhallens stämning från gångna år. Bild: Yrjö Lintunen, Kansan Arkisto
Saluhallens stämning från gångna år. Bild: Yrjö Lintunen, Kansan Arkisto

Största delen av saluhallens nuvarande hyresgäster kommer under våren att flytta tillbaka från de tillfälliga lokalerna till den totalrenoverade hallen. En del av företagen har under renoveringen av saluhallen emellertid redan hunnit avsluta sina verksamhet eller ändrat sina planer.

– Särskilt på andra våningen i hallen kommer det finnas lediga försäljningsplatser för vilka vi nu söker intressanta aktörer. Detta ger oss en lysande möjlighet att uppdatera hallens innehåll en aning och fundera på vad dagens stadsbor vill ha av saluhallen, berättar Peggy Bauer, verkställande direktör för Helsingin Kaupunkitilat Oy som förvaltar Hagnäs saluhall.

Fler än tio lediga försäljningsplatser kan sökas och man kan bekanta sig närmare med dem på Kaupunkitilats webbplats. Till den så kallade brödbågen söker man bra aktörer inom bageri- och konditoribranschen. Därutöver har bland annat en plats för en köttaktör blivit ledig på första våningen i saluhallen. På andra våningen finns flera olika stora försäljningsplatser lediga.

Vid saluhallens vägg mot torget byggs en ny stor terrass, som på ett naturligt sätt förenar hallen och torget med varandra. Ansökan till terrassaktör öppnas i en separat öppen ansökan i början av nästa år. På andra våningen i saluhallen färdigställs också en ståtlig restauranglokal, vars hyresgäst, restauranginnehavaren Ville Relander, redan tidigare valdes ut utifrån ett anbudsförfarande. Relander har sedan tidigare restaurangerna The Cock och Madonna.

Hagnäs saluhall har kallats Helsingfors mest genuina saluhall. I saluhallen kan man köpa högklassiga färska produkter, såsom frukt, grönsaker, kött, bröd och fisk. I utbudet finns även presentartiklar, smycken, textilier, kaffe, te, ekologiska produkter och blommor, samt en skomakarservice.

– Vi kommer definitivt hålla fast vid den genuina saluhallsstämningen och det mångsidiga sortimentet även i fortsättningen! lovar Bauer.

Nyheter med respekt för det gamla

Interiören i saluhallen, som färdigställdes år 1914, har under totalrenoveringen reparerats nästan till sitt ursprungliga skick och hustekniken har moderniserats. Huvudentreprenören har varit stadens eget affärsverk byggtjänsten Stara.

Man har byggt en ny underjordisk gånganslutning direkt från metron till saluhallen. Första våningens bågfönster som vetter mot torget har förstorats och i anslutning till dem byggs nya utgångar till terrassen. Inuti saluhallen färdigställs en lokal för alla kunder där man kan sitta och njuta av hallens håvor.

I källaren har man byggt dryga 900 kvadrat mer utrymme. I den nya källaren finns personalutrymmen, torr- och kyllager samt tekniska utrymmen. Även byggnadens tillgänglighet har förbättrats med en ingångsramp.

Renoveringen har försenats i förhållande till den ursprungliga tidtabellen. Största orsaken till förseningen är byggandet av den underjordiska servicegården samt övriga underjordiska utrymmen. Dessa var inte med i projektets ursprungliga plan. Servicegårdens gjutningsarbeten har fördröjts av den ojämna och spruckna berggrunden, som man fortsätter att stärka upp och injektera. Även Rysslands anfallskrig har försenat materialanskaffningarna.

Saluhallen beräknas blir klar i slutet av februari. Efter det börjar handlarnas flytt in i de förnyade lokalerna. Man har inte bekräftat något exakt öppningsdatum, men enligt aktuella uppgifter öppnas hallen i april.

Efter flytten rivs de tillfälliga lokalerna på Hagnäs torg. Rivningen förväntas ta 2–3 månader. Förhandlingar om omlokalisering av den tillfälliga hallen pågår.

– I jul är det alltså sista möjligheten att uppleva den älskade glashallens julsäsong i Hagnäs, tipsar Bauer.

Så här kan du ansöka om en försäljningsplats

Se mer information om lediga försäljningsplatser på webbsidan för hyreslokaler(Länk leder till extern tjänst).
Om du är intresserad av att hyra en butikslokal i Hagnäs saluhall, skicka ett meddelande till 
vuokraus@kaupunkitilat.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post) och berätta mer om ditt företag och dina planer. Mer information om lokalerna fås av Merja Sorakari, teamchef för torg och hallar, tfn 0400 190 588.

Lediga lokaler på första våningen (november 2022).  Bild: Helsingin Kaupunkitilat Oy
Lediga lokaler på första våningen (november 2022). Bild: Helsingin Kaupunkitilat Oy
Lediga lokaler på andra våningen (november 2022).  Bild: Helsingin Kaupunkitilat Oy
Lediga lokaler på andra våningen (november 2022). Bild: Helsingin Kaupunkitilat Oy