Ny frisbeegolfbana till Svedängen

Helsingfors stad planerar en frisbeegolfbana med 18 hål i Svedängshöjdens idrottspark. Arbetet grundar sig på utvecklingsförslaget En frisbeegolfbana i Centralparken, som lämnats in via OmaStadi och som Helsingforsborna valt att ska genomföras. Invånarna kan lämna kommentarer om planerna i enkäten Säg din åsikt under tiden 3–21 november.
En frisbeegolfbana med 18 hål planeras i Svedängshöjdens idrottspark.  Bild: Marja Väänänen
En frisbeegolfbana med 18 hål planeras i Svedängshöjdens idrottspark. Bild: Marja Väänänen

Idén om en frisbeegolfbana i Centralparken lämnades in hösten 2020 i samband med OmaStadi, det vill säga Helsingfors deltagande budgetering. Förslaget fick 583 röster i OmaStadi-omröstningen.

Frisbeegolfbanan ska placeras på Svedängshöjden, eftersom området är planlagt som idrottspark och har inga värdefulla naturobjekt.

Frisbeegolf smälter samman med de övriga aktiviteterna i området

Frisbeegolfbanan på Svedängshöjden blir mångsidig. De tämligen stora höjdskillnaderna gör banan utmanande, och växlingen mellan skog och öppen terräng ger spelet variation. Förutom konstruktionerna och färdvägarna placeras även fastmonterade informationstavlor, bänkar och sopkärl längs banan.

Frisbeegolfbanan kan inte användas på vintern, utan är endast avsedd att användas sommartid, vilket betyder att man kan åka skidor och pulka som vanligt på Svedängshöjden. Det finns också flitigt använda skidspår i området. För att undvika farliga situationer till följd av de överlappande aktiviteterna tas banans korgar bort för vintern.

Svedängshöjden är också populär bland terrängcyklister, och det finns många inofficiella cykelleder på områdets sluttningar. Kastplatserna och -riktningarna mot korgarna har planerats så att kasten inte hamnar på cykelleder eller andra färdvägar och så att det finns god sikt runt omkring i omgivningen.

I terrängen informeras om frisbeegolfbanan på informationstavlor för att göra andra besökare i området medvetna om banans enskilda håls lägen.

Områdets naturvärden har beaktats

Idrottsparken är omgiven av skogsområdena i Centralparken och flera värdefulla naturobjekt, såsom kärnområden för flygekorren, grön sköldmossa och värdefulla växtobjekt. Alla hålen placeras på fyllnadsbacken, inte på värdefulla naturområden. Vid planeringen av hålen har närheten till värdefulla naturobjekt beaktats på det sättet att kastrutterna inte riktas mot dem.

På de trädbevuxna delarna av banan har hålen passats in i de naturliga gångarna mellan träden. Särskilt sådana träd som växer nära kastplatser och korgar kommer att skyddas. Markytans nuvarande höjd kommer att bevaras, men kastplatserna ska jämnas ut.

För att förebygga slitning av terrängen sprids träflis på kastplatserna, runt korgarna och färdvägarna mellan dem. Nya trädgrupper placeras planmässigt på områdena mellan hålen. 

Invånarna ombes att lämna kommentarer till planutkastet

Ett utkast till parkplan har nu utarbetats för banan och lagts fram till påseende. Utkastet kan kommenteras fram till den 21 november 2022. Kommentarerna ska i första hand lämnas i Säg din åsikt-enkäten: https://kerrokantasi.hel.fi/frisbeegolfrata(Länk leder till extern tjänst). Enkäten innehåller förutom parkplanen också kartor över naturvärden och närmare information om planen.

Följ projektet En frisbeegolfbana i Centralparken på OmaStadi-webbplatsen på https://omastadi.hel.fi/(Länk leder till extern tjänst). På webbplatsen kan man också kommentera och ställa frågor om projektet.

Parkplanen är avsedd att vara färdig i januari 2023, och enligt en preliminär uppskattning kan byggarbetet inledas sommaren 2023. Banan kommer att vara öppen för alla och spelandet kommer att vara avgiftsfritt.