Nya byggnader kommer att byggas för användare av badstränder och idrottsparker under de närmaste åren – så här ser de ut

Helsingfors stad bygger moderna och tillgängliga servicebyggnader med omklädningsrum, toaletter, tvättrum och personalutrymmen på flera idrottsplatser. Planeringstävlingen för byggnadsmodellen vanns av Arkkitehtitoimisto Perko Oy.
The new maintenance buildings can be identified by the facade’s slats and the covered terrace.
De nya byggnaderna är utformade för att vara enkla i design och utförande. Bild: Arkkitehtitoimisto Perko Oy

Intill badstränder och idrottsparker kommer Helsingfors stad under de närmaste åren att bygga moderna servicebyggnader som uppfyller tillgänglighetskraven och har faciliteter för både besökare och personal. Byggnaderna kommer att innehålla bland annat omklädningsrum, toaletter, service- och förvaringsutrymmen och ett kontrollrum.

De nya byggnaderna har först och främst planerats för Blåbärslandets och Hagas idrottsparker samt för Kronbergsstrandens och Palettdammens badstränder. De första kommer att byggas mellan 2026 och 2028.

Stadens idrottsplatser har idag en stor variation av servicebyggnader. De nya servicebyggnaderna är tänkta att göra stadsbilden mer enhetlig och skapa igenkännlighet. Alla byggnader kommer att ha en fasad med ribbor och en terrass som kan stängas.

Thanks to their adaptability, the new maintenance buildings are suitable for a wide range of environments.
Byggnaderna kan tillverkas i olika storlekar och färger. Bild: Arkkitehtitoimisto Perko Oy

Lätt att bygga och anpassa

Hösten 2024 anordnade staden en planeringstävling för servicebyggnaderna. Där var målet att hitta en byggnadstyp som kunde anpassas till olika användningsområden och som kunde byggas kostnadseffektivt av förtillverkade komponenter. Vinnare av tävlingen blev Arkkitehtitoimisto Perko Oy med sitt förslag ON / OFF.

– Vi ville ha en byggnad som inte är tung att uppföra. Förslaget från Arkkitehtitoimisto Perko är bra när det gäller stadsbilden och funktionaliteten. Det är också lätt att anpassa till olika användningsområden, säger Mari Koskinen, projektledare vid Helsingfors stad.

Anpassningsbarheten är viktig, eftersom storleken på servicebyggnaderna för olika ändamål kan variera från 100 till över 400 kvadratmeter.

Koskinen berömmer också fasaden.

– Taket över ingången är praktiskt. Om man till exempel vill byta till skridskor där, behöver man inte gå in. Ur vår synvinkel är det också positivt att byggnaden går att stänga till för att förhindra störningar och skadegörelse.

Du kanske är intresserad av

Kesäkatukalusteita ja istuskelevia ihmisiä.

Ett sommargatuområde anläggs igen framför Designmuseet

Publicerad:
Havainnekuvassa vehreä Tukholmanpuisto.

Iståndsättningen av Stockholmsparken börjar

Publicerad: