Nyårsmottagningen orsakar undantagsarrangemang i trafiken i centrum – åk kollektivt eller promenera till platsen

Helsingfors stads traditionella nyårsfest ordnas i år på Medborgartorget. Festen orsakar ändringar i trafikarrangemangen i Kampen och i Främre och Bortre Tölö. Det lönar sig att åka kollektivt eller promenera till platsen.
Nyårsfyrverkerier.
Bild: Mika Lappalainen

Det nya året firas efter två undantagsår åter igen med ett storevenemang på Medborgartorget klockan 17.30–0.30. Festpubliken underhålls av Finlands toppartister Isac Elliot och Cledos med gäster. Det utlovas program för folk i alla åldrar och kvällen avslutas med fyrverkerier.

Festen inverkar både på biltrafiken, fotgängar- och cykeltrafiken samt på kollektivtrafikens rutter på kvällen och natten 31.12.2022–1.1.2023. Evenemangspubliken rekommenderas att anlända till festplatserna med kollektivtrafik eller till fots.

Biltrafik

Evenemanget orsakar undantagsarrangemang särskilt för biltrafiken 31.12.2022 klockan 22–02. Mannerheimvägen och Tölöviksgatan stängs helt för biltrafiken senast från klockan 22. Evenemangsarrangören har beredskap att stänga gatorna från klockan 21. Arrangörerna ber aktörerna och invånarna i området att beakta att man på grund av de stängda gatuavsnitten och den stora folkmassan inte kan ta sig med bil till eller från det avgränsade området ungefär mellan klockan 22 och 01. 

I trafikarrangemangen beaktas räddningsfordonens tillträde till närmiljön kring evenemangsområdet. Mannerheimvägen öppnas för trafiken senast klockan 01.30 1.1.2023. Trafikdirigerare dirigerar trafiken i evenemangsområdet.

Fotgängare och cyklister

Största delen av vägavsnitten som är stängda för biltrafik förblir öppna för fotgängare och cyklister. Festpubliken uppmanas att anlända till Medborgartorget från Mannerheimvägen antingen mellan Musikhuset och Kiasma eller längs Tölövikgatan. Det går även att ta sig till området från Eilelplatsen via Tölöviksgatan. På Eero Erkkos gata är fotgängar- och cykeltrafik förhindrad 31.12 från klockan 15. Fotgängartrafik från Fågelsången längs banan till Tölövikens park stängs helt 31.12–1.1 klockan 17–01. 

Kollektivtrafik

Bussterminalen vid Elielplatsen är ur bruk 31.12–1.1 klockan 22–02. Bussarna som normalt avgår från Elielplatsen avgår från Kampen. Även linjerna från Kampens terminal i riktning mot Mannerheimvägen åker en undantagsrutt.

Vad gäller spårvagnstrafiken inverkar nyårsfesten på linjerna 1H, 2, 4 och 10 som kör en undantagsrutt från cirka klockan 21.45 och resten av kvällen. Linjerna körs längs Runebergsgatan, Fredriksgatan, Urho Kekkonens gata och Simonsgatan. 
Du hittar aktuell information om kollektivtrafikens undantagsrutter på HRT:s webbplats(Länk leder till extern tjänst).

Busstrafiken, metrotrafiken, närtågstrafiken samt för en del av spårvagnslinjerna och metrons anslutningslinjer har tätare nattrafik och extra avgångar. Mer information om nyårsnattens kollektivtrafik på HRT:s webbplats(Länk leder till extern tjänst)