OmaStadi kompletterar invånarnas möjligheter till deltagande i Helsingfors

I Helsingfors gör deltagande budgetering med hjälp av OmaStadi det möjligt för alla att delta i och påverka utvecklingen i staden.
Piirretyssä kuvassa ihmishahmo istuu penkillä.

Deltagande budgetering, eller OmaStadi här i Helsingfors, är ett sätt att inkludera invånarnas utvecklingsidéer i den offentliga diskussionen. Genom gemensam överenskommelse och utveckling ska ett på förhand överenskommet belopp i stadens budget riktas till reformer som gläder stadsborna.

Helsingforsbornas vilja att delta i stadsutvecklingen och beslutsfattandet uppmärksammades redan på 1970-talet vid utvecklingen av stadens förvaltning. Då märktes att valdeltagandet höll på att sjunka.
–  Man tänkte att om valdeltagandet är lågt och folk inte längre upplever att medborgaraktiviteten lönar sig eller att partierna inte driver folkets mål, då försämras beslutsfattandets kvalitet och legitimitet, säger Olli Lahtinen, som började sin karriär som sekreterare för närdemokrati på 1980-talet.

Modellen för deltagande budgetering kom till Finland på 2010-talet. Enligt Lahtinen borde modellen och andra åtgärder som främjar delaktighet inte anses som motmakter eller ersättare för det övriga kommunala beslutsfattandet, utan som komplement. Därför anser Lahtinen att en äkta känsla av delaktighet kan uppmuntra fler och fler att bli medlemmar i partier eller påverka på andra sätt.

Människorna måste dock också kunna delta i beslutsfattandet utan att behöva tillhöra politiska partier. De kan i stället vara exempelvis medlemmar i slumpmässigt sammanställda medborgarråd, säger specialplanerare Lahtinen decennier senare.

Staden har börjat testa nya sätt att utveckla tjänsterna tillsammans med stadsborna, till exempel inom social- och hälsovårdssektorn.
– I våras startade en egen grupp med att utveckla Kvarnbäckens central för hälsa och välbefinnande. Vi utvecklar centret tillsammans med invånarna och kartlägger deras åsikter. Det nya är att utvecklargemenskapen fungerar på en digital plattform, säger Kaisa Kutilainen, specialplanerare inom social- och hälsovårdssektorn i Helsingfors.

I Helsingfors finns påverkningsorgan som är fastställda i kommunallagen, som äldrerådet(Länk leder till extern tjänst), handikapprådet(Länk leder till extern tjänst) och ungdomsrådet(Länk leder till extern tjänst). Staden utnyttjar rådens expertis och kunskaper inom stadens verksamhet exempelvis genom att be dem om deras yttranden över planer.

I Helsingfors finns också en jämlikhets- och likabehandlingskommitté, vars uppgift(Länk leder till extern tjänst) är att främja genomförandet av jämlikhet och likabehandling i all verksamhet och alla tjänster i staden.  Tvåspråkighetskommittén å sin sida följer upp och utvärderar genomförandet av tvåspråkighet i de tjänster som tillhandahålls av staden och bland stadens personal.

Det finns också sju stadslotsar och tre företagslotsar som stöder stadsbornas delaktighet.

OmaStadi är ett permanent sätt att delta och påverka i Helsingfors

I Helsingfors gör deltagande budgetering med hjälp av OmaStadi det möjligt för alla att delta i och påverka utvecklingen av sitt bostadsområde och hela staden.
– Det är viktigt för oss att stadsbor från olika bakgrunder kan delta och påverka med lika villkor i staden. Under den andra omgången meddelade staden på sju språk om OmaStadi. Dessutom samarbetade staden med olika tjänster och organisationer i staden för att nå ut till stadsbor som tillhör olika språk- och kulturgrupper. Organisationssamarbete bedrevs exempelvis med Somalinkieliset ry(Länk leder till extern tjänst) och Nicehearts(Länk leder till extern tjänst), som främjar flickors och kvinnors möjligheter att delta.  I OmaStadi-omröstningen i oktober 2021 röstade sammanlagt 47 064 stadsbor. Med andra ord utövade 8,1 procent av röstberättigade Helsingforsbor sin rösträtt. Cirka 6,5 procent av Parisbor deltog i omröstningen om deltagande budgetering i Paris 2019,  berättar OmaStadis utvecklingschef Kirsi Verkka.

Helsingfors använder 8,8 miljoner euro för att förverkliga stadsbornas idéer. Med hjälp av den andra omgången (2020–2021) kom Helsingforsborna med 1 463 förslag till att främja trivsel i staden och dess funktionalitet. Sammanlagt 397 förslag valdes till den slutliga omröstningen, varav 75 förslag valdes till förverkligande. På webbplatsen OmaStadi kan du följa hur dessa reformförslag kom till och hur de förverkligas.

Konceptet deltagande budgetering har sina rötter i staden Porto Alegre i Brasilien. Konceptet skapades som ett komplement för de makthavande partierna och beslutsfattandet för att göra det möjligt för invånarna att delta i stadens budgetering.

Läs mer:

OmaStadi(Länk leder till extern tjänst)

Hitta ditt sätt att delta i och påverka Helsingfors utveckling(Länk leder till extern tjänst)

 

Bild: Minna Alanko, Helsingfors stad.