Palmia byter ägare

Palmia Ab, som hittills varit helt och hållet i stadens ägo, byter ägare. Helsingfors säljer Palmia till investeringsbolaget Mutares SE & Co. KGaA.
Henkilö siivoaa aulaa.
Bild: Palmia

Helsingfors fattade beslut om att utreda en försäljning av Palmia 24.1.2022. Utredningen är färdig, och vid sammanträdet den 12 december fattade stadsstyrelsen beslut om att sälja bolaget till den nya ägaren.

Enligt stadens koncerndirektiv ska stadens ägarskap basera sig på ett syfte och mål i stadens strategi. Det här stämmer inte längre för Palmia, eftersom Palmia numera verkar som stadens serviceproducent på grundval av konkurrensutsättningar.

Palmia har framgångsrikt utökat sin verksamhet och skaffat nya kunder. Med en ny ägare ska Palmia utveckla serviceutbudet, verksamheten och effektiviteten. Bolaget har dock varit framgångsrikt i anbudsförfaranden och på så sätt visat upp sin konkurrenskraft, som hela tiden utvecklas.

Palmias avtal med sina kunder påverkas inte av att bolaget får en ny ägare. Personalen fortsätter som gamla anställda.

Den nya ägaren Mutares investerar i huvudsak i bolag med industri-, logistik- och serviceverksamhet på olika håll i Europa. Med förvärvet av Palmia utvidgar Mutares sitt ägande inom servicesektorn och stärker sin närvaro i Finland och Norden.  

Mutares har sitt huvudkontor i München. Dessutom har bolaget kontor i Amsterdam, Frankfurt, Helsingfors, London, Madrid, Milano, Paris, Stockholm och Wien. Mutares är börslistat i Frankfurt.

Köpet ska slutföras under nästa års första kvartal. Konkurrens- och konsumentverket måste godkänna affären innan den kan genomföras. 

Palmia har fyra affärsområden: fastighetstjänster, restaurang- och måltidstjänster, städning och lokalvård samt säkerhetstjänster. Bolaget verkar på 12 orter i Finland och har cirka 2 400 anställda. Till Palmias kunder hör bland annat städer, kommuner, aktörer inom social- och hälsovårdsbranschen och stora företag. Palmias omsättning var cirka 104 miljoner euro år 2021.