Projektplanen för nytt skolhus, daghem och lekpark i Stapelstaden vidare till fullmäktige

Helsingfors stadsstyrelse godkände vid sitt sammanträde den 21 mars för sin del projektplanen för nybyggnaden för Maatullin peruskoulu
Arkkitehtien alustavia näkemyksiä Maatullin uudesta rakennuksesta, Fors Blomqvist Architects.

Helsingfors stadsstyrelse godkände vid sitt sammanträde den 21 mars för sin del projektplanen för nybyggnaden för Maatullin peruskoulu, daghemmet Maatulli och lekparken Maatulli i Stapelstaden.

Projektplanen gäller en nybyggnad som har planerats för Maatullin peruskoulu, daghemmet Maatulli och lekparken Maatulli i mitten av Stapelstadens bostadsområde, i ett kvartersområde mellan Landtullsgränden och Gymnasiestigen.

Maatullin ala-astes nuvarande lokaler är i dåligt skick, räcker inte till för antalet framtida användare och motsvarar inte de funktionella målen i läroplanen och planen för småbarnspedagogik.

De nya lokalerna planeras för ca 700 elever, ca 240 barn inom småbarnspedagogik och förskola samt lekparksverksamhet. Projektet tillför ca 65 nya platser till småbarnspedagogiken och ca 220 platser till grundskoleundervisningen.

Projektets maximipris är 40 270 000 euro.

Projektplanen går härefter vidare till behandling i stadsfullmäktige.

Saara Kanto utsedd till verkställande direktör för viss tid för trafikaffärsverket HSL

Stadsstyrelsen beslutade att anställa diplomingenjör Saara Kanto som verkställande direktör för Helsingfors stads trafikaffärsverk fram till 30.6.2023.

Under 2022 och 2023 kommer det att klarna hur trafikaffärsverkets verksamhet konkret ska ordnas. Enligt stadsfullmäktiges beslut i september 2021 har verksamheten för Helsingfors stads trafikaffärsverk, exklusive funktionerna som gäller metrons infra- och trafikantavtal, överlåtits till Huvudstadsregionens Stadstrafik Ab i början av 2022.

Med tanke på metrotrafikens kontinuitet behöver Helsingfors stads trafikaffärsverk en heltidsanställd verkställande direktör för viss tid fram till 30.6.2023. Efter det ska man avgöra hur uppgifterna ska skötas i fortsättningen.

Områdesreservering i Mellungsbacka för partnerskapsplanläggning och planering av ett bostadsprojekt

Stadsstyrelsen godkände att ett område i östra änden av Mellungsbacka metrostation reserveras för Erikoissijoitusrahasto UB Suomi Kiinteistöt för partnerskapsplanläggning och planering av ett bostadsprojekt.

Erikoissijoitusrahasto UB Suomi Kiinteistöt har för avsikt att modernisera affärsbyggnaden intill metrostationen samt att utveckla och uppföra två nybyggnader med både affärslokaler och bostäder på tomten. Tanken är att byggnaderna ska uppföras vid metrostationens nuvarande norra/östra ingång och bredvid stationen där servicebyggnaderna och parkeringsplatsen nu ligger.

I detaljplanen upptas tomten som kvartersområde för affärs- och kontorsbyggnader. Projektet kräver en ändring av detaljplanen. Reserveringen gäller fram till 31.12.2023.

Stadsstyrelsens alla beslut kan läsas på sidan med beslutsmeddelanden (på finska). Beslutsmeddelandet är tillgängligt tills protokollet publiceras. Stadsstyrelsens protokoll kan läsas här (på finska).

Bild: Fors Blomqvist Architects