Renoveringen av Georgsgatans simhall inleds – hallen är stängd

Helsingfors stad låter genomföra en omfattande renovering av Georgsgatans simhall. Renoveringen kommer att ta sammanlagt två år. Georgsgatans simhall har stängts, och rivningsarbetet inför renoveringen inleds i början av februari.
På bilden poserar 16 män i mörka ytterkläder på botten av en halvfärdig bassäng i simhallen. Högre upp i bakgrunden syns en man som rappar en vägg.
Besökare under byggandet av Georgsgatans simhall (1927 eller 1928). Bild: Helsingfors stadsmuseums arkiv

Upphandlingen av en huvudentreprenör har börjat. Målet är att det egentliga renoveringsarbetet ska inledas i april eller maj 2024.

”För stadsborna kommer arbetet att synas mest senare, då byggnadsställningar som behövs för fasadrenoveringen byggs på Georgsgatans sida. Vi förbereder oss också för att placera arbetsbodar längs Georgsgatan”, berättar projektchef Katri Olli från Helsingfors stad. 

Målet för byggarbetsplatsen är att transporterna ska påverka användningen av Georgspassagen bredvid hallen så lite som möjligt. Ibland kan den ändå komma att stängas tillfälligt av säkerhetsskäl. Arbetsplatsen kan ibland också tillfälligt störa trafiken på Georgsgatan.Kvarteret är tätbebyggt, och en del buller väntas därför nå grannfastigheterna via konstruktionerna. 

Hallen är stängd under renoveringen, som tar ungefär två år.

Arkitekten Väinö Vähäkallio ansvarade för planeringen av Georgsgatans simhall, som invigdes den 4 juni 1928. Den senaste större renoveringen av byggnaden gjordes för ungefär 25 år sedan.

Vart ska jag gå när simhallen är stängd?

Det finns många platser där man kan simma, träna och bada bastu i Helsingfors. De närmaste offentliga simhallarna är Helsingfors idrottshus i Berghäll på Helsingegatan 25 och Tölö idrottshus på Topeliusgatan 41. 

Resan från Georgsgatan till Berghäll tar ungefär 20–25 minuter med spårvagn 1, 3 och 9, och till Tölö tar man sig med spårvagn 4 och 10 samt buss 42, 63, 400 och 37 på ungefär en halvtimme. Till Östra centrums simhall tar man sig med metron från centrum på mindre än en halvtimme. Den finns på Olofsborgsvägen 6.

Sommartid betjänar Simstadion och Gumtäkts friluftsbad. Åretruntöppna havsbad finns bland annat på Skatudden och Ärtholmen, och simsällskap har också verksamhet på flera stränder.

Information om stadens idrottsplatser finns på https://liikunta.hel.fi/sv(Länk leder till extern tjänst)