Saneringen av Sandstrandsvägen är färdig och gatan öppnas för trafik

I den gatuentreprenad som inleddes i januari 2023 har staden förbättrat vägarna och rutterna för fotgängare vid Sandstrandsvägen i Edesviken. På hela sträckan av Sandstrandsvägen har staden anlagt en ny tillgänglighetsanpassad trottoar för att förbättra säkerheten.
Vid Sandstrandsvägen har staden anlagt en ny tillgänglighetsanpassad trottoar och planterat nya tallar.  Bild: Jukka Lehtonen
Vid Sandstrandsvägen har staden anlagt en ny tillgänglighetsanpassad trottoar och planterat nya tallar. Bild: Jukka Lehtonen

Saneringen av Sandstrandsvägen i Sandudd i Främre Tölö har blivit färdig enligt tidsplanen, och staden öppnar gatan för fordonstrafik på onsdagsmorgon den 4 oktober. När gatan öppnas, börjar busslinje 24 köra sin normala rutt. Gatan öppnades för fotgängare och cyklister i slutet av september.

Staden inledde gatuentreprenaden vid Sandstrandsvägen i januari i fjol, då fordonstrafiken avbröts mellan Södra Hesperiagatan och Sanduddsgatan och trafiken dirigerades till en omväg via Sandnäsvägen.

Byggandet möjliggör utvecklande av strandområdet för Edesviken i enlighet med detaljplanen. Vattenförsörjningsarbeten och andra infrastrukturarbeten som staden utförde under entreprenaden möjliggör även byggande av ett spahotell som har planerats för området

Ny tillgänglighetsanpassad trottoar

Under saneringen av gatan gjorde staden flera förbättringar för att förbättra fotgängarnas säkerhet på området för Edesviken. På hela sträckan av Sandstrandsvägen har staden anlagt en ny tillgänglighetsanpassad trottoar. Vändplatsen i slutet av Sanduddsgatan togs ur bruk i enlighet med detaljplanen och anpassades till landskapet som en del av parkområdena. Förändringarna bidrar också till smidigare fordonstrafik på gatan eftersom det finns mer utrymme för mötessituationer.

På grund av gatuarbetena har staden fällt några träd på kantområdena och planterat 17 nya tallar för att säkerställa att områdets talldominerade trädbestånd bevaras. Under gatuarbetena har staden även sanerat mark som blivit förorenad på grund av den tidigare användningen av området.

Gatuarbetena vid Sandstrandsvägen bygger på den gatuplan som stadsmiljönämnden godkände 2021.

Ny park och ett spahotell byggs i Edesviken

Saneringen av Sandstrandsvägen ingår i den mer omfattande utvecklingen av Edesviken där staden under de närmaste åren bygger ett parkområde som är öppet för alla samt ett spahotell som privat projekt.

Helsingfors stad bygger Sigurd Frosterus park på Edesholmen, och parken går runt Edesholmens strand mot badstranden i Sandstrand. I parken placeras lekplats, grillplats, utsiktsplattform, motionsplats och badstrand för alla stadsbor. 

I enlighet med den gällande detaljplanen kan en spahotellbyggnad i tre våningar uppföras vid parken. Efter utarbetandet av planen har staden ordnat en arkitekttävling om planering av byggnaden, och projektet framskrider utgående från vinnarförslaget. Planen avviker till vissa delar från detaljplanen, och den beaktar även stadens nya anvisningar om säker byggnadshöjd på strandområden. Staden ska inom kort bereda ett undantagsbeslut som behövs för beviljande av ett bygglov. Det undantagsbeslut som staden tidigare fattat innehöll ett sakfel som rättas till i det nya beslutet. 

Byggandet av parken kan inledas efter att park- och gatuplanerna har vunnit laga kraft. Staden har planerat att inleda byggarbetena 2024 och området för Edesviken byggs flera år fram till 2028.