Sextettarbetsgruppens rapport som jämför barnskyddets tjänster och kostnader har publicerats

Sextettarbetsgruppens rapport som jämför barnskyddets tjänster och kostnader år 2020 har publicerats.

Sextettarbetsgruppens rapport som jämför barnskyddets tjänster och kostnader år 2020 har publicerats. Sextetten är en samarbetsform mellan Finlands sex största städer – Helsingfors, Esbo, Vanda, Åbo, Tammerfors och Uleåborg – som producerar statistiska stadsjämförelser om social- och hälsovårdstjänster samt småbarnspedagogik.

I Sextettarbetsgruppens rapport om barnskyddet beskrivs tjänster och stödåtgärder enligt barnskyddslagen. I rapporten granskas barnskyddets klientprocess, klientantal och kostnader som en helhet, samt indelade i öppenvård, vård utom hemmet och eftervård. I rapporten behandlas även kort ställningen för barn som är klienter inom socialvården och som behöver särskilt stöd. I rapporten för år 2020 har man dessutom beskrivit coronapandemins inverkan på barnskyddet.

Jämförelserapporten av barnskyddets tjänster och kostnader i de sex största städerna för år 2020 framställer bland annat följande:
• Under år 2020 gjordes sammanlagt 57 342 barnskyddsanmälningar i sextettstäderna. 8,6 procent av sextettstädernas befolkning i åldern 0–17 år var föremål för barnskyddsanmälningar. Andelen av befolkningen som varit föremål för barnskyddsanmälningar ökar när man ser till högstadieåldern.

• Under undantagsförhållandena (18.3–13.5.2020) har man till största delen upptäckt en minskning i antalet barnskyddsanmälningar i sextettstäderna jämfört med föregående år. I Helsingfors och Tammerfors minskade antalet anmälningar mest i maj, -16,5 procent i Helsingfors och -5,6 procent i Tammerfors. Våren 2020 minskade antalet barnskyddsanmälningar per månad mest i Åbo och Esbo. I de här städerna var minskningen nästan en fjärdedel i april och en femtedel i maj jämfört med föregående år. I Uleåborg har undantagsförhållandena knappt märkbara som någon minskning av antalet barnskyddsanmälningar.

• Den kvantitativa ökningen av tjänster i enlighet med socialvårdslagen har för barnskyddets del även inneburit att barnskyddsåtgärderna är ännu mer krävande än tidigare. Till barnskyddet kommer klienter som behöver kraftiga och kostsamma stödåtgärder. Behovet av anstaltsvård på särskilt krävande nivå ökar och även behovet av missbrukarvård har framhävts särskilt bland unga.

Arbetsgrupperna, som består av experter inom flera branscher, publicerar var och en årligen en rapport med data från föregående år. Målet med sextettarbetsgruppens jämförelserapporter är att de stora städerna ska ha tillgång till så jämförbar information som möjligt om tjänsterna och deras kostnader.

Läs mer:

Jämförelse av barnskyddets tjänster och kostnader i de sex största städerna år 2020, (Pä finska) 

Statistik och forskningsdata från Helsingfors

Kuusikko-työryhmä(Länk leder till extern tjänst) (Sextettarbetsgruppen)

Foto: Virpi Peltola © Helsingfors stad.