Skidipeli– ett läs- och skrivkunnighetsäventyr i Stadi inspirerar till att läsa

Skidipeli– ett läs- och skrivkunnighetsäventyr i Stadi inspirerar till att läsa. Spelaren själv är en spelpjäs som besöker Stadis landmärken genom att kasta tärn

Den gigantiska brädspel- och konstinstallationen Skidipeli som utspelar sig på gatorna i Helsingfors innerstad turnerar i Helsingfors bibliotek och kulturhus under 2022. I den för bibliotek skräddarsydda versionen av Skidipeli bekantar man sig med olika läs- och skrivkunnigheter. Spelaren själv är en spelpjäs som besöker Stadis landmärken genom att kasta tärningar. Samtidigt uppmuntras spelarna att läsa och tolka olika texter.

Den upplevelsefyllda helheten kombinerar mediefostran och berättelser samt förstärkt verklighet med hjälp av en smart enhet. AR-teknik öppnar upp olika uppgifter relaterade till läs- och skrivkunnigheter, och med dem leder spelet dig till att på ett bredare sätt reflektera över teman relaterade till läs- och skrivkunnigheter i bild, kommunikation, reklam, röst och poesi.

I slutet av spelsessionen kan spelaren besöka en bokkiosk som erbjuder möjlighet att låna mångsidig litteratur relaterad till Helsingfors.

Spelhelheten som är utformad för samarbete mellan biblioteket och skolan är huvudsakligen i handledd användning av skolklasser på vardagar, men på kvällarna och helgerna är alla intresserade välkomna att spela och uppleva sina egna läs- och skrivkunnighetsäventyr i Stadis landskap.

Projektet som gemensamt utvecklats av kollektivet Skidi, Helsingfors stadsbibliotek och Centralen för medieforstran Metka är finansierat av regionförvaltningsverket i Södra Finland. Helsingfors stads projekt Läsiver och AR-studion flyAR som producerar innehåll med förstärkt verklighet har varit involverade i utformningen och förverkligandet av projektet.

Turnéschema för Skidipeli:

VÅREN 2022
Gamlasgården Den 5–19 mars
Richardsgatans bibliotek den 26 mars–10 april

HÖSTEN 2022 
Centrumbiblioteket Ode: Den 27 augusti–9 september
Malms kulturhus: Den 24 september–8 oktober
Åggelby bibliotek: Den 7–19 november

Mer information om läs- och skrivkunnighetsäventyret hittar du på adressen: helmet.fi/skidipeli

Foto: Katja Tähjä — Helsingfors stad