Skräpplockning på vägen hem – frivillig parkfadder i Nordsjö

Helsingfors stads frivilliga parkfadderverksamhet ger stadsborna möjlighet att vara med och sköta om sin egen boendemiljö. Tuula Syrjälä har varit parkfadder i Nordsjö i över åtta år. Frivillig skräpplockning är lätt att göra på väg till affären eller på en promenad i närområdet.

Publicerad , uppdaterad
Puistokummi Tuula kerää roskia Vuosaaressa.

Är du intresserad av att ta hand om din närmiljö? Helsingfors stads parkfadderverksamhet ger stadsborna möjlighet att hjälpa till att göra sina stadsdelar trivsammare och utföra små miljöinsatser, som att plocka skräp eller rensa bort invasiva arter. En parkfadder kan också fokusera på att underhålla hundparker.

Som parkfadder får du sätta din prägel på stadsbilden, komma ut och röra på dig och träffa nya människor. Faddrarna arbetar i stadens grönområden, antingen självständigt eller under handledning. Samordnaren för frivilligarbete och de regionala parkfadderhandledarna ansvarar för verksamheten.

Parkfadder i över åtta år

Tuula Syrjälä från Nordsjö har varit parkfadder ända sedan 2016. Också innan dess deltog Tuula i olika omgivningstalkon, men var inte aktivt involverad i parkfadderverksamheten.

– Jag insåg att jag vill göra något åt nedskräpningen själv, inte bara delta i evenemang som andra ordnar. Nu för tiden deltar jag i en grupp för aktiva i Nordsjö som ordnar städtalkon på våren. I våras ordnade vi för tredje gången ett två dagar långt skräptalko i Nordsjö som hade över 200 deltagare. Själv samlar jag skräp nästan varje gång jag går utanför dörren, så jag har alltid med mig en tång och en plastpåse. De större säckarna får jag från Staras städare, som jag redan känner väl.

Tuula är stolt över att vara parkfadder och ser sitt arbete som meningsfullt. Under årens lopp har hon lagt märke till att mängden skräp i stadsbilden har ökat. För några år sedan samlade Tuula, som valdes till årets Nordsjöbo 2021, ihop rekordartade 56 säckar med skräp under ett år. I dag samlar hon nästan ihop en handelskasse med skräp varje dag.

– Tyvärr har framför allt antalet cigarettfimpar bara ökat. Nu finns det dessutom snus- och nikotinpåsar, som också de kastas på marken och i dagvattenbrunnar. Därifrån hamnar de ofta i havet. På fritiden gör jag små ”fimproskisar” som är lätta att ha med sig, till exempel i fickan. Jag gör dem av gamla medicinburkar som jag får donerade från olika ställen. Jag ger dem till rökare som jag stöter på.

Hur blir man parkfadder?

Vem som helst från Helsingfors eller en närliggande kommun som vill frivilligarbeta på offentliga områden i Helsingfors kan bli parkfadder. Offentliga sammanslutningar och registrerade föreningar, till exempel boendeföreningar och skolor, kan utgöra parkfaddergrupper.

Du kan anmäla dig som parkfadder till stadsmiljösektorns kundtjänst i Fiskehamnen på adressen Verkstadsgatan 8. Nya parkfaddrar som anmäler sig får en reflexväst, en skräpplockare, ett parkfadderkort och kontaktuppgifter till den lokala parkfadderhandledaren.

Parkfadderverksamheten är baserad på frivilligt arbete, så de som deltar i verksamheten får ingen lön eller kostnadsersättning. Faddrarna deltar frivilligt och när de själva vill. Förutom att plocka skräp kan parkfaddrarna utföra annan skötsel av grönområden, som att rensa bort invasiva arter. Om du vill utföra andra uppgifter ska du komma överens med samordnaren för frivilligarbete, eftersom du kommer att få en introduktion till hur man utför uppgifterna.

Parkfadderverksamheten är framför allt också en samhällsaktivitet. Utöver de vardagliga aktiviteterna bjuds parkfaddrarna in till årliga evenemang, som konserter och teatrar, som tack för sitt goda arbete.

– Jag kan rekommendera parkfadderverksamheten till alla! Jag gör det här arbetet frivilligt eftersom jag vill visa att vem som helst kan göra gott i sin närmiljö, även med små åtgärder. För mig är det en ära att få vara parkfadder och jag har också inspirerat många vänner att delta, säger parkfaddern Tuula Syrjälä.

Taskuroskiksia.
”Fimproskisar” som parkfaddern Tuula har gjort. Tuula dekorerar dem med till exempel tidningsurklipp och ger bort dem gratis till rökare. Bild: Teina Ryynänen
Puistokummi Tuula Syrjälä.
Parkfaddern Tuula är en bekant syn i Nordsjö. Tuula har på sig en reflexväst och ett parkfadderkort för att visa att hon deltar i verksamheten. Bild: Teina Ryynänen