Staden utvecklar målmedvetet metoder för att sätta fart på bostadsbyggandet i stadskärnan

Helsingfors stad håller på att kartlägga hur byggnadsbeståndet i stadskärnan kan byggas ut för 10 000 nya invånare och 10 000 nya arbetsplatser. Staden vill säkerställa att man kan locka nya invånare till centrum och att centrum även i fortsättningen är ett intressant investeringsobjekt för näringsliv. Åtgärdsprogrammet blir klart i början av våren.
Helsingin keskustaa kuvattuna ylhäältä.
Helsingfors stadskärna. Bild: Jere Huttunen/Helsinki Partners

– Att stärka centrumets livskraft är ett av stadens viktigaste mål. I centrum för livskraften står människor. Därför vidtar vi målmedvetet åtgärder så att vi kan få fart på både bostads- och lokalbyggandet i centrum. När vi kan locka flera människor till centrum, främjar vi utvecklingen av ett centrum som är livligt och livskraftigt såväl för varje helsingforsare som för besökare, konstaterar Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen.

Helsingfors håller på att utarbeta ett åtgärdsprogram om hur man kan bygga nya bostäder och lokaler i betydlig utsträckning i centrum. I åtgärdsprogrammet granskas utbyggnadsmöjligheter genom framtida planprojekt, konversioner och kompletterande byggande i kvarter.  

Stora byggområden nära centrum

I centrum och i dess närhet byggs för närvarande eller planeras flera betydande projekt. Områdena i Busholmen och Fiskehamnen som blivit lediga efter hamnverksamheten fortsätter att växa ännu i flera år. Även planeringen av Ärtholmen har framskridit långt. Eventuella nya områden som utvecklas är till exempel Aurora sjukhusområde, Industrigatans axel, Hagnäs, Södra hamnen och Skatudden samt området vid Savolaxgatan. Nu är målet att granska även stadskärnans potential noggrannare.

Bostadsbyggandet kan ökas även utanför de stora områdena för områdesbyggande i Helsingfors. Det finns många möjligheter för komprimering. Nya byggnader kan byggas på innergårdar i de gamla kvarteren eller på något annat ställe för att komplettera kvarteret. Byggnaderna kan också höjas eller det kan byggas bostäder på byggnadernas vindar. I vissa fall är också rivning för nybygge möjligt. Dessutom finns det också en del helt nya byggplatser nära centrum.

Att bygga på vinden är en fungerande metod

I Helsingfors har redan under en längre tid byggts på vinden genom ett regionalt undantagsbeslut. För stöd till dessa projekt har även upprättats goda anvisningar för att underlätta framskridande av projekt. I Helsingfors centrum har vindsutrymmen utnyttjats i många gamla byggnader som har höga vindsvåningar. Även om staden redan har genomfört många sådana byggprojekt, erbjuder byggandet på vinden fortfarande många möjligheter.

– Modellen för att bygga på vinden har ansetts vara väldigt fungerande. Projekten har typiskt varit sådana att man har kunnat bygga tre stora bostäder på vinden i en stor byggnad och i praktiken har man väldigt effektivt kunnat utnyttja vindsutrymmet, berättar Tytti Wiinikka, arkitekt vid Helsingfors stadsmiljösektor.

Lokaler byggs om till bostäder även i fortsättningen

För att öka antalet invånare i stadscentrum har det diskuterats konversioner av byggnader, det vill säga ändringar av byggnadens användningsändamål eller användningsändamålet för en del av byggnaden. I praktiken betyder detta att en befintlig byggnad byggs om helt för ett annat användningsändamål eller en del av byggnaden byggs om för ett annat användningsändamål, vilket resulterar i en så kallad hybridbyggnad. På så sätt kan till exempel en gammal kontorsbyggnad konverteras för bostadsbruk.

– Staden har gjort konversioner i ganska jämn takt under de senaste åren. Således har man från och med 2015 konverterat cirka 200 000 kvadratmeter våningsyta för nya bostäder i Helsingfors genom planändringar. Särskilt i närheten av stadskärnan har ganska många byggnader som tidigare varit kontor konverterats till bostäder. I fortsättningen är inställningen till dessa förändringar flexiblare än tidigare och på så sätt är det möjligt att i betydlig utsträckning öka mängden nytt bostadsbyggande i centrum, säger markanvändningsdirektör Rikhard Manninen.

Lokalernas användningsgrad i centrum är hög

Helsingfors centrums roll som arbetsplatskoncentration stärks också. För närvarande är lokalernas användningsgrad i stadskärnan högre än annanstans i Helsingfors i genomsnitt. Enligt statistiken från 2023 var användningsgraden för kontoren i stadskärnan, som i granskningen inkluderar det kommersiella kärncentrum (CBD) och centrumets närområde, hög, det vill säga i genomsnitt 91 procent.

Det finns möjligheter i stor omfattning för lokalbyggande i Helsingfors centrum och nära centrumet. Bland betydande kommande lokalobjekt finns till exempel campus för tillväxtföretag i området för Maria sjukhus, Sandvikskajen, Södra hamnen samt Elielplatsen.

Staden ska ta hand om tjänster och behändiga färdsätt

Ökningen av mängden bostads- och lokalbyggande räcker inte i sig till att säkerställa stadskärnans attraktivitet. När invånarantalet ökar, ska staden säkerställa också utbudet av offentliga tjänster, i synnerhet utbudet av skolor, daghem och hälsovårdstjänster. Staden ska också ta hand om grönområden och tätningen av centrum får inte göras på parkernas bekostnad.

– Lyckade lösningar är sådana som fungerar såväl fysiskt, ekonomiskt som socialt. I centrum ska staden satsa också på kvaliteten på och säkerheten av offentliga rum samt på behändiga färdsätt, funderar Tytti Wiinikka.

Helsingfors stadsstyrelse fick en lägesrapport om ärendet i sin morgonskola torsdagen den 30 januari.

Du kanske är intresserad av