Stadsfullmäktige godkände detaljplaneändring för Tölö torg

Stadsfullmäktige godkände en detaljplaneändring för Tölö torg vid höstperiodens sista sammanträde den 13 december. Målet är att torget ska bli en plats där stadsborna kan vistas, trivas och uträtta sina ärenden och som lockar till sig människor året om.
Stadsfullmäktige godkände en detaljplaneändring för Tölö torg vid höstperiodens sista sammanträde. Bild: Sakari Röyskö
Stadsfullmäktige godkände en detaljplaneändring för Tölö torg vid höstperiodens sista sammanträde. Bild: Sakari Röyskö

Det ordnades en allmän idétävling om utvecklingen av Tölö torg 2019. Området utvecklas i enlighet med den referensplan som utarbetades utifrån vinnarförslaget. Detaljplanen gör det möjligt att placera en ny affärsbyggnad öster om torget, göra ändringar i trafikarrangemangen runt torget och förnya trädraderna.

Ersättande nybyggnad för barnhemmet i Malm

Stadsfullmäktige godkände också en projektplan för en ersättande nybyggnad för Malms barnhem och familjeutvärderingen dygnet runt.

Byggnaderna för den lilla barnhemsenheten i Malm på adressen Rikroken 4 har kommit till slutet av sin tekniska livslängd och det har konstaterats fuktskador i dem. Lokalerna uppfyller varken till sin omfattning eller funktion social-, hälsovårds- och räddningssektorns behov eller barnskyddets nuvarande krav. 

De nuvarande byggnaderna rivs för att man ska kunna uppföra nybyggnaden på deras plats. Tomtens outnyttjade byggrätt möjliggör en mer omfattande verksamhet än för närvarande. Tack vare nybyggnadsprojektet kan man placera Rikrokens barnhems tre skilda små enheter, mottagningsfamiljeverksamheten samt familjeutvärderingen dygnet runt nära varandra. 

Avsikten är att byggandet inleds hösten 2024 och projektet ska färdigställas under våren 2026. Maximipriset för byggkostnaderna exklusive mervärdesskatt är cirka 20,8 miljoner euro i kostnadsnivån för mars 2023.

Stadsfullmäktige beslutade att sälja Tennispalatset

Stadsfullmäktige beslutade att sälja hela aktiestocken i Fastighetsaktiebolaget Helsingfors Tennispalats till Niam Oy. Köpesumman är 30 miljoner euro. Niam är en av de största fastighetsägarna i Norden.

En helhetsbedömning visar att Tennispalatset inte är en ekonomiskt motiverad investering för Helsingfors. Staden har hyrt ut Tennispalatset till utomstående användare i flera års tid. Finnkino är den största hyresgästen. Den andra huvudanvändaren är Helsingfors konstmuseum HAM. Staden försöker att hitta nya lokaler som lämpar sig bättre för modern museiverksamhet. 

Tennispalatset byggdes ursprungligen som servicebyggnad för bilar för de olympiska spelen, som Helsingfors anhöll om att få ordna 1940. Planeringen av att använda Tennispalatset som ett kulturcentrum inleddes 1993 och 1999 började byggnaden användas för detta nuvarande användningsändamål.

Alla beslut och eventuella omröstningar från stadsfullmäktiges sammanträde den 13 december kan läsas i beslutsmeddelandet (på finska). Beslutsmeddelandet finns på sidan med stadsfullmäktiges handlingar.