Stadsfullmäktige godkände ombyggnad av skolan Vallilan ala-aste som ett hyresprojekt

Den 9 oktober godkände stadsfullmäktige en ombyggnad av skolhuset för lågstadiet Vallilan ala-aste som ett hyresprojekt. Fullmäktige godkände även en detaljplaneändring för Norra kajen i Kronohagen och behandlade fullmäktigegruppers motioner.
Kaupunginvaltuutettuja istuntosalissa.
Bild: Sakari Röyskö

I hyresprojektet för ombyggnad av Vallilan ala-aste säljer staden det skolhus som behöver en omfattande ombyggnad till Hemsö Suomi Oy som renoverar huset och efter det hyr ut lokalerna till staden. Skolan fortsätter sin verksamhet som vanligt i de renoverade lokalerna. Staden å sin sida arrenderar ut skoltomten till Hemsö Suomi Oy.

Fullmäktige fastställde att tomtens arrendetid är högst 50 år och i övrigt följs den prissättning och de arrendevillkor som stadsmiljönämnden fattat beslut om. Samtidigt beslutade stadsfullmäktige hyra in skolhuset från Hemsö Suomi Oy så att de totala hyreskostnaderna under hyresperioden på 20 år uppgår till 17 152 107 euro exklusive mervärdesskatt i kostnadsnivån för september 2023. Hemsö Suomi Oy är ett bolag som investerar i fastigheter för offentligt bruk.

Staden har valt modellen sale and leaseback på grund av effektiviseringsmålen för verksamheten och resursanvändningen samt de tekniska och ekonomiska risker som realiserats när staden har byggt om och underhållit framför allt kulturhistoriskt värdefulla skolhus.  

Skolhuset för Vallilan ala-aste färdigställdes 1902. En flygel med en gymnastiksal byggdes 1935. Den senaste omfattande ombyggnaden gjordes för cirka 50 år sedan.  

Stadsfullmäktige godkände en detaljplan för ett empireträhus från 1800-talet

Den detaljplaneändring som fullmäktige godkände gäller en fastighet på adressen Norra kajen 12 i Kronohagen. Detaljplanens syfte är att skydda ett empireträhus som ligger på tomtens innergård och är arkitektoniskt och kulturhistoriskt värdefullt samt att uppdatera skyddsbestämmelserna för de andra byggnaderna på tomten.  Empireträhuset stod klar 1839. Det är ett av de äldsta bevarade trähusen på stadsudden.

Det togs upp tre gruppmotioner av fullmäktigegrupper. Det behandlades en gruppmotion av SFP:s fullmäktigegrupp om kartläggning av stadens småindustriområden, en gruppmotion av Centerns fullmäktigegrupp om att utse en biträdande borgmästare för företags- och näringsfrågor samt en gruppmotion av Centerns fullmäktigegrupp om förhandsbedömning av konsekvenser för segregation. Motionen om förhandsbedömning av konsekvenser för segregation återremitterades för ny beredning.

Stadsfullmäktiges alla beslut och eventuella omröstningar kan läsas i beslutsmeddelandet (på finska). Beslutsmeddelandet publiceras på sidan med stadsfullmäktiges handlingar.