Stadsstyrelsen beslutade om understöd för invånardelaktighet och understöd för främjande av välbefinnande och hälsa

Helsingfors stadsstyrelse beslutade vid sitt sista sammanträde för i år, den 12 december, om understöd för invånardelaktighet och understöd för främjande av välbefinnande och hälsa. Stadsstyrelsen godkände dessutom de markanvändningsavtal, föravtal för fastighetsaffärer och samarbetsavtal som behövs för detaljplaneändringen i Södra Postparken.
Ikkunamaalaus Stadin asukastalossa Lassilassa.
Bild: Juha Myllymäki

Stadsstyrelsen beviljade även understöd för invånardelaktighet, sammanlagt 1 096 000 euro för 2023. Enligt kriterierna för beviljande av understöd beviljas allmänt understöd för underhåll av invånarlokaler och samordning av verksamheten. Verksamhetsunderstöd beviljas för utveckling av strukturer och metoder som ökar invånardelaktigheten. 

Understöd på sammanlagt 4 640 700 euro delas ut för främjande av välbefinnande och hälsa till organisationer för deras verksamhet år 2023. Understöden används för att stödja verksamhet som främjar Helsingforsbornas välbefinnande och hälsa samt minskar skillnader i välbefinnandet. Verksamheten ska stödja genomförandet av målen i stadsstrategin och den lagstadgade planen för att främja välbefinnande och hälsa som godkänts av stadsfullmäktige.

I samband med beslutet konstateras att stadskansliet i början av år 2023 ordnar ett informationstillfälle för organisationer om  beröringspunkter i fråga om uppgifter som har att göra med främjande av välbefinnande och hälsa inom kommunen och social-, hälsovårds- och räddningssektorn samt behövliga förhandlingar om hur understöden ska fördelas.

De markanvändningsavtal, föravtal för fastighetsaffärer och samarbetsavtal som behövs för detaljplaneändringen i Södra Postparken godkändes

Stadsstyrelsen godkände de samarbetsavtal samt markanvändningsavtal och föravtal för fastighetsaffärer med Posti Kiinteistöt Oy och VR-Group Abp som gäller förslaget till detaljplaneändring i Södra Postparken.

En detaljplaneändring är aktuell i det nya området Södra Postparken i Norra Böle. I detaljplaneändringen ändras det obebyggda detaljplaneområdet för verksamhetslokaler till ett affärs- och servicecentrum samt ett bostadsdominerat innerstadsområde. 

Områdets yta är cirka 14,4 hektar. Staden äger cirka 48 % av området, Posti Kiinteistöt Oy cirka 43 % och VR-Group Abp cirka 9 %. De avtal som nu godkänts är nödvändiga för att detaljplaneändringen för Södra Postparken  ska kunna föras vidare till beslutsfattande. 

Om detaljplanen senare godkänns blir det möjligt att bygga cirka 2 000 nya bostäder i närheten av Ilmala station. 
En del av avtalen med Posti Kiinteistöt Oy går vidare för beslut i stadsfullmäktige.

Dessutom beslutade stadsstyrelsen om tillämpningsanvisningar för 2022 års budget och godkände principerna för och värdet på personalbiljetten för stadens anställda för år 2023. 

 

Stadsstyrelsens alla beslut kan läsas på sidan med beslutsmeddelanden (på finska). Beslutsmeddelandet är tillgängligt tills protokollet publiceras. Stadsstyrelsens protokoll kan läsas här.

Stadsstyrelsen sammanträder följande gång måndagen den 9 januari 2023. Stadsstyrelsens sammanträden år 2023 finns här (på finska).