Stadsstyrelsen beviljade understöd för främjande av välbefinnande och hälsa för sammanlagt fem miljoner euro. Understöden används för att stödja verksamhet som främjar Helsingforsbornas välbefinnande och hälsa samt minskar skillnaderna i välbefinnandet.
De disponibla anslagen för understöd för invånardelaktighet är sammanlagt 1 096 000 euro. Stadsstyrelsen beviljade sammanlagt 1 066 000 euro i understöd, så 30 000 euro återstår att användas för små understöd. Det finns ingen fast ansökningstid för små understöd, vilket gör det möjligt för staden att under årets gång snabbt och smidigt reagera på de behov som uppstår i stadsgemenskapen. Understöd kan sökas av registrerade sammanslutningar, såsom invånar- eller stadsdelsföreningar.
Stadsstyrelsen beviljade sammanlagt 557 200 euro i allmänna understöd. Allmänna understöd är avsedda för registrerade samfund för allmännyttig verksamhet.
Reserveringen för Garden Helsinki-projektet förnyas i Bortre Tölö
Stadsstyrelsen beslutade reservera på nytt ett område i Bortre Tölö för planering och genomförande av Garden Helsinki-projektet.
Reserveringsbeslutet gäller till utgången av år 2025. Syftet med beslutet är att möjliggöra fortsätt planering av projektet. Det handlar om att förnya den tidigare reserveringen, som stadsmiljönämnden för sin del beslutade om på våren.
En viktig nyhet är att staden och projektbolaget Projekti GH Oy, som grundats för Garden Helsinki-projektet, har kommit överens om följande åtgärder som syftar till att genomföra projektet. Beredningen för att överlåta området och komma överens om priset för det inleds.
Garden Helsinki är strategiskt ett betydande projekt för Helsingfors, eftersom projektets genomförande förstärker Helsingfors konkurrenskraft som en evenemangsstad. Det är viktigt för staden att med sina egna metoder stöda projektets framskridande.
Stadsstyrelsens utlåtande om utkastet till investeringsprogram för statens trafikledsnät
Stadsstyrelsen gav ett utlåtande till Trafikledsverket om utkastet till investeringsprogram för statens trafikledsnät för 2025–2032.
I stadsstyrelsens utlåtande sägs bland annat att den växande Helsingforsregionens roll i investeringsprogrammet inte beaktas tillräckligt i det riksomfattande trafiksystemet och att spårtrafikens stationer och utvecklingen av cykeltrafiken i investeringsplanen får för lite uppmärksamhet i förhållande till åtgärdernas effektivitet.
Stadsstyrelsen tillsatte ett ungdomsråd för en mandattid på två år
Stadsstyrelsen tillsatte ett ungdomsråd för åren 2024–2025. Ungdomsrådet främjar barnens och ungas möjligheter att delta och påverka bland annat genom att framföra de ungas synvinklar med förslag, utlåtanden och ställningstaganden.
Till ungdomsrådet väljs trettio ledamöter. Unga i åldern 13–17 år i Helsingfors kan ställa upp som kandidater och rösta. Mandattiden är två år.
Stadsstyrelsens alla beslut och eventuella omröstningar kan läsas i beslutsmeddelandet (på finska). Beslutsmeddelandet publiceras på webbsidan med stadsstyrelsens handlingar.