Stadsstyrelsen godkände hyrning av tilläggslokaler för daghems- och skolbruk i Hertonäs

Vid sitt sammanträde den 11 november beslutade stadsstyrelsen att hyra en volymelementlösning för tillfälligt daghems- och skolbruk i Hertonäs. Dessutom godkände stadsstyrelsen för sin del en detaljplaneändring för Råholmsvägen 6 i Bortre Tölö och gav ett utlåtande om att nominera Aalto Works-objekten i Helsingfors till Unescos lista över världsarv.
Kuvituskuva.
Stadsstyrelsen sammanträder i Helsingfors stadshus. Bild: Sakari Röyskö

Stadsstyrelsen beslutade att hyra en volymelementlösning på cirka 2 100 m² lägenhetsyta av Parmaco Oy som tillfälliga lokaler och tilläggslokaler för daghems- och skolbruk i Hertonäs. I lokalerna ska det finnas platser för totalt 260 barn: 140 barn som deltar i småbarnspedagogiken och 120 grundskoleelever.

På Igelkottsvägen 14 ska en paviljongbyggnad byggas av volymelement i två faser. I daghemmet med samlingsrum inleds verksamheten i juli 2025 och i skolan under sommaren 2027. Planen är att lokalerna ska användas som tillfälliga lokaler och tilläggslokaler fram till 2035.

I Västra Hertonäs behöver småbarnspedagogiken tilläggslokaler under en begränsad tid. I området påbörjas dessutom byggprojekt för småbarnspedagogiken och den grundläggande utbildningen. Under projekten behövs tillfälliga lokaler.

Detaljplaneändring för Råholmsvägen 6 vidare till fullmäktige

Stadsstyrelsen föreslår att fullmäktige godkänner en detaljplaneändring för Råholmsvägen 6. Detaljplaneändringen gäller ett kvarter och parkområde i Bortre Tölö, i ett hörn av Sibeliusparken.

Detaljplaneändringen gör det möjligt att placera lokaler för småbarnspedagogik i en nybyggnad som ersätter en daghemsbyggnad som är i dåligt skick och för liten. Det bildas en egen tomt för den skyddade Villa Bråvalla och tomten upptas som ett kvartersområde för affärs- och kontorsbyggnader.

Målet med detaljplaneändringen är att öka dagvårdens lokalkapacitet i området på ett sätt som är funktionellt högklassigt, bidrar till en högklassig stadsbild och är anpassat till den kulturhistoriskt värdefulla miljön. Ett annat syfte är att anvisa kafé- och restauranglokaler och andra lokaler med anknytning till Sibeliusparkens verksamhet i den gamla villabyggnaden.

Stadsfullmäktige fattar det slutliga beslutet om detaljplaneändringen.

Utlåtande om att uppta Aalto Works-objekten i Helsingfors på Unescos lista över världsarv

Stadsstyrelsen gav ett utlåtande till Museiverket där den stöder nomineringen av de objekt i Aalto Works-serien som ligger i Helsingfors till Unescos lista över världsarv. Objekten är fem till antalet. Ett av dem, Finlandiahuset, ägs av Helsingfors stad. De övriga fyra objekten, dvs. Alvar Aaltos ateljé, paret Aaltos hem, Folkpensionsanstaltens huvudkontor och Kulturhuset, är i privat ägo.

Stadsstyrelsen konstaterar i sitt utlåtande att staden förbinder sig att beakta objektens värden i planeringen av markanvändningen, men konstaterar även att fastställandet av skyddszoner inte ska få begränsa utvecklingen av en livskraftig stad i enlighet med generalplanen.

Stadsstyrelsen konstaterar också att projektet för att få in Aalto Works-objekten på listan över världsarv bidrar till att det finländska byggnadsarv som hör till världskulturen bevaras, ökar kännedomen om byggnadsarvet och förbättrar Helsingfors attraktivitet och internationella profil på många sätt.

På uppdrag av undervisnings- och kulturministeriet har Museiverket från och med 2022 berett ett förslag om att nominera serien Aalto Works, som består av 13 objekt som designats av Alvar Aaltos arkitektbyrå, till Unescos lista över världsarv. Avsikten är att förslaget skickas till Unesco under 2025.

Stadsstyrelsens alla beslut kan läsas på sidan med beslutsmeddelanden (på finska). Beslutsmeddelandet är tillgängligt tills protokollet publiceras. Stadsstyrelsens protokoll kan läsas här (på finska).