Stadsstyrelsen godkände projektplan för nybyggnad för daghemmet Nihti

Helsingfors stadsstyrelse godkände en projektplan för en nybyggnad för daghemmet Nihti i Fiskehamnen vid sammanträdet den 31 oktober. Nybyggnaden ska innehålla lokaler för småbarnspedagogik och förskoleundervisning för 140 barn.
Havainnekuva Päiväkoti Nihdin hankesuunnitelmasta.
Bild: Havainnekuva: Arkkitehdit Rudanko + Kankkunen

Daghemmet Nihti hör till Berghälls distrikt, där det bodde 994 barn i åldern 1–6 år i slutet av 2019. Enligt den senaste befolkningsprognosen kommer antalet barn i området att öka så att barnen om 15 år är 420 fler än i dag.

Projektet är viktigt och brådskande för att staden ska kunna ordna småbarnspedagogik och förskoleundervisning i området. För närvarande betjänas invånarna i området av det tillfälliga paviljongdaghemmet Ariel med cirka 130 platser. När nybyggnaden är klar ska Ariels verksamhet avslutas.

Nybyggnadsprojektet omfattar cirka 1 693 m² bruttoyta och byggkostnaderna uppgår till högst 8 400 000 euro. Byggandet ska inledas i augusti 2023, och lokalerna planeras stå klara i augusti 2024.

Minna Hoffström utsedd till vd för Servicecentralen Helsingfors

Stadsstyrelsen beslutade att välja ekonomie magister Minna Hoffström till verkställande direktör för affärsverket servicecentralen för en bestämd tid på sju år. Hoffström kommer till Servicecentralen från Esbo stad, där hon verkar som tf omsorgsdirektör.

Servicecentralen Helsingfors är ett av Helsingfors stads affärsverk. Den producerar mat-, renhållnings-, telefon- och välfärdstjänster samt vestibultjänster för stadens sektorer.

Den verkställande direktören leder och utvecklar affärsverkets verksamhet proaktivt med tanke på förändringar inom branschen och i kundernas behov. Hon ansvarar för den strategiska styrningen av verksamheten och prestandans och verksamhetens resultat samt för att affärsverket når de uppsatta målen.

Den verkställande direktören leder en organisation med cirka 1 600 anställda och  bär ansvaret för att utvecklaa dess verksamhetskultur utifrån stadens gemensamma mål.

Stadsstyrelsen ger utlåtande om plan för väghållningen och trafiken 2023–2026

Stadsstyrelsen gav ett utlåtande till NTM-centralen i Nyland om planen för väghållningen och trafiken för 2023–2026. Enligt utlåtandet bör NTM-centralen i Nyland permanent öka finansieringen av väghållningen, eftersom utvecklingen inom markanvändning och ekonomi leder till att såväl person- och godstrafiken som antalet invånare och arbetstillfällen i området ökar. Helsingforsregionen har en väsentlig betydelse för landets ekonomi, och de strategiska förutsättningarna i regionen bör säkras genom att landsvägarna underhålls och repareras och nödvändiga investeringar görs i landsvägsnätet.

Dessutom konstaterar stadsstyrelsen att det är befogat att staten deltar i projekt där vägnätet utvecklas på ett sätt som stöder de regionala mål för bostadsproduktion som ställs upp i Helsingforsregionens MBT-plan 2019 och MBT-avtal 2020–2031. I det avseendet är bland annat Lahtisledens planskilda korsning (Luftbron) i Malm, Västerledens planskilda korsning på Björkholmen och Tavastehusledens planskilda korsning i Kungseken viktiga projekt.

Stadsstyrelsens alla beslut kan läsas på sidan med beslutsmeddelanden. Beslutsmeddelandet är tillgängligt tills protokollet publiceras.

Stadsstyrelsens protokoll kan läsas här (på finska).