Stadsstyrelsen reserverade ett område i Magasinstranden för vinnaren i en kvalitets- och koncepttävling

Vid sitt sammanträde 12.6 antecknade stadsstyrelsen också en rapport om utveckling av ett ersättande system för Hitas och fastställde en donation av akutvårdsenheter till Ukraina.
Stadshusets lobby. Bild: Jussi Nahkuri
Stadshuset. Bild: Jussi Nahkuri

Det reserverade området ligger söder om Södra Magasinsgatans förlängning och områdets yta uppgår till cirka 5,87 hektar. Helsingfors stad äger det reserverade området. Reserveringen gäller fram till 31.12.2025. 

Enligt Helsingfors stadsstrategi ska strandzonen från Salutorget till Olympiaterminalen utvecklas med målet att skapa en funktionellt enhetlig helhet som stödjer livskraften i centrum. Dessutom är avsikten med stadens maritima strategi att göra stadens strandområden mer tillgängliga.

Stadsstyrelsen antecknade en rapport om utveckling av ett ersättande system för Hitas

Stadsstyrelsen antecknade en rapport om utveckling av ett system som ersätter Hitas-systemet. Staden inleder arbetet för att ersätta Hitas-systemet utifrån det som föreslås i rapporten och utvecklar i fortsättningen i synnerhet produktionen av delägarbostäder som stadens egen produktion.

Samtidigt uppmanar stadsstyrelsen att reservera tomter för Helsingfors stads bostadsproduktion för den delägarbostadsmodell som nämns i rapporten så att den nya modellen kan införas så smidigt som möjligt. Samtidigt slutar staden reservera tomter för Hitas-produktion. I enlighet med rapporten uppmanar stadsstyrelsen också staden att se till att reservera ett tillräckligt antal tomter för sin egen produktion av bostadsrättsbostäder.

Stadsstyrelsen godkände donation av akutvårdsenheter till Ukraina

Stadsstyrelsen beslutade donera fyra akutvårdsenheter som Helsingfors stads räddningsverk inte längre behöver till räddningsväsendet i Ukraina.

Akutvårdsenheterna som doneras är av årsmodell 2013. Hittills har akutvårdsenheterna varit reservenheter. Nu blir de helt obehövliga i och med att staden får nya akutvårdsenheter. Vanligen säljs räddningsverkets obehövliga fordon på auktion.

Räddningsverket har underhållit, renoverat och utrustat enheterna för donation till räddningsväsendet i Ukraina. Akutvårdsenheterna levereras via logistiken som räddningsavdelningen vid Ukrainas inrikesministerium organiserar.

Stadsstyrelsen beslutade dessutom godkänna anvisningarna för arbetet med stadens förslag till budget och ekonomiplan för åren 2024–2026 med en helhetsram för driftsekonomin på stadsnivå. Stadsstyrelsen beslutade även att föreslå att stadsfullmäktige godkänner 2022 års bokslut. Stadsfullmäktige behandlar bokslutet vid sitt sammanträde 21.6.