Svara på enkäten gällande vinterunderhållet av gatorna i Helsingfors

Staden ber helsingforsbor och besökare i staden att besvara en enkät om hur vinterunderhållet har lyckats vintern 2023–2024. Har en viss trottoar eller cykelled varit i utmärkt skick denna vinter? På vilken gata tycker du att vinterunderhållet borde förbättras?
Staden har denna vinter ändrat parkeringsarrangemangen på cirka 150 bostadsgator för att underlätta plogning av trottoarerna och bekämpning av halka. Bild: Veikko Somerpuro
Staden har denna vinter ändrat parkeringsarrangemangen på cirka 150 bostadsgator för att underlätta plogning av trottoarerna och bekämpning av halka. Bild: Veikko Somerpuro

I enkäten får du besvara frågor om vinterunderhållet av trottoarer, cykelleder och körbanor samt de friluftsleder och parkvägar som plogas. Du får dessutom ge respons om underhållet av rutterna på gårdsområdena för stadens fastigheter (exempelvis skolor, daghem). Det tar 5–10 minuter att besvara enkäten. 

Du kan besvara enkäten på finska, svenska eller engelska. Svaren från enkäten används för att utveckla underhållet.

Svara på enkäten (kartbaserad)(Länk leder till extern tjänst).

Kortadress: https://bit.ly/talvikunnossapito24(Länk leder till extern tjänst)

Personer med nedsatt syn har möjlighet att besvara en tillgänglighetsanpassad enkät(Länk leder till extern tjänst).

Kortadress till den tillgänglighetsanpassade enkäten: https://bit.ly/talvikunnossapito24-kartaton(Länk leder till extern tjänst)

Enkäten är öppen till måndag 18.3.2024. Om du vill ge specifik respons som kräver omedelbara åtgärder, kan du skicka ett meddelande via stadens responskanal: hel.fi/palaute(Länk leder till extern tjänst).

Nya försök inom vinterunderhållet 

Staden har denna vinter ändrat parkeringsarrangemangen på cirka 150 bostadsgator för skapa utrymme för fotgängare vintertid. Ändringarna har berört gator där parkering längs gatan märkbart försvårar plogning av trottoarerna och bekämpning av halka. I innerstaden och södra delen av centrum har även 190 parkeringsplatser för elsparkcyklar reserverats för lagring av snö.

Man har strävat efter att göra det lättare att cykla och gå vintertid genom att utöka rutterna med effektiviserat underhåll vintern 2023–2024. Rutterna omfattar nu cirka 105 kilometer cykel- och gångvägar. Denna vinter har strängare kvalitetskriterier än tidigare tagits i bruk i Hertonäs och Mellungsby. För att verifiera vinterunderhållets kvalitet har entreprenörerna bland annat skyldighet att cykla på de cykelleder de underhåller. Samma kriterier ska tas i bruk även på de övriga entreprenadsområdena då avtalen för dem förnyas.

–  Stadsbornas respons är mycket viktig för oss. Vi utvecklar konstant vår verksamhet, och resultaten för enkäten bekräftar huruvida vi är på rätt väg. Det är också intressant att få ta del av synvinklar som vi inte har beaktat. Trots att vi inte kan reagera på allt med detsamma beaktas både den respons som kommer via responskanalen och enkäten, berättar Tarja Myller som är teamchef för gatuunderhållet vid Helsingfors stadsmiljösektor.

Så här sköter Helsingfors vinterunderhållet

Gatorna i Helsingfors plogas alltid i enlighet med underhållsklasser som bestämts i förväg. Arbetet har prioriterats så att huvudlederna, gatorna med kollektivtrafik och de viktigaste gång- och cykelvägarna underhålls först. Därefter kommer bostadsgatorna.

Staden ansvarar för vinterunderhållet på körbanorna, cykellederna och trottoarerna i förstadsområdena samt för bortkörningen av snö från gatorna. Fastighetsägarna ansvarar för vinterunderhållet av trottoarer och bortkörningen av snö som har plogats från gatorna i innerstaden.

Det finns cirka 1 200 kilometer gator och vägar för biltrafik där staden ansvarar för underhållet samt cirka 2 500 kilometer cykel- och gångvägar.