Träd fälls av säkerhetsskäl i Botby, Nedre Malm och Mellungsby

Helsingfors stad fäller träd, som är i dåligt skick eller annars till fara, i norra Botby, Nedre Malm och senare i Mellungsby.

Helsingfors stad fäller träd, som är i dåligt skick eller annars till fara, i norra Botby, Nedre Malm och senare i Mellungsby.

Arbetena utförs längs friluftsstråk och tomter där träd som blir till fara och plötsligt kan falla kunde ge de boende och de som rör sig i området olägenheter. Även mindre trädbestånd gallras av säkerhetsskäl, särskilt i korsningarna till stråk och vägar där spärrad sikt kan ge upphov till farliga situationer.

Mindre träd längs tomterna gallras även vid behov. Efter önskan av husbolag och tomtägare kan man även fälla de träd som från stadens gatu- eller parkområde störande har vuxit ut inpå tomten.

En del av de fällda träden lämnas liggande att multna på marken. Multna träd av olika grad främjar mångfalden i stadsnaturen.

I Botby och Mellungsby omfattar arbetsområdet norra delen av Botbyhöjden, östra delen av Botbyåsen, Stensböle, Gårdsbacka, Tranbacka, Mellungsbacka och Ärvings. En plan för natur- och landskapsvården i området blev klar 2021. I år görs det inte ändå några andra arbetena än ovan enligt planen och de görs för säkerheten längs tomterna och friluftsstråken.

Staden inleder arbetena i skiftet av mars/april i Botbyåsen och Botbyhöjden. Därifrån fortsätter de stegvis till Mellungsby under detta och nästa år. Fåglarnas häckningstid från april till juli tas i beaktande när arbetena genomförs.

Helsingfors stads stadsmiljösektor har beställt arbetena. Affärsverket byggtjänsten Stara svarar för genomförandet.

Bild: © Marja Väänänen