Ungdomarna röstade mest aktivt i VårStad

I vårens omröstning för den deltagande budgeteringen utnyttjade 7,1 procent av de röstberättigade och minst 13 år gamla helsingforsarna sin rösträtt. I alla tre omgångar av VårStad har deltagandet i omröstningen varit starkast bland personer i grundskoleåldern. Under vårens omröstning ökade antalet ungdomar som deltog i omröstningen ytterligare.
Ihmiset ovat kumartuneina työn ääreen pöydän molemmin puolin.
Med hjälp av VårStad blir de idéer som föreslås och röstas fram av helsingforsarna en del av den förnyande staden. Bild: Kimmo Brandt.

Under våren lämnade deltagarna in totalt 188 761 röster på stadsbornas förslag, av vilka 45 ska genomföras. I Helsingfors pågår den tredje omgången av deltagande budgetering. Omgången har gått vidare till den fas där de förslag som fått flest röster genomförs.

Mest aktivt röstade personerna i grundskoleåldern. Mer än en fjärdedel av dem (29 %) använde sin rösträtt för att rösta i den deltagande budgeteringen. Personerna i åldersgruppen 30–49 år stod för den näst största röstningsprocenten (8,7 %). Personerna i åldersgruppen 75 år och äldre stod för den minsta röstningsprocenten (2,0 %). Hur aktivt invånarna deltog i omröstningen varierade beroende på stordistrikt och var allt från 5,1 procent i Östra stordistriktet och Östersundom till 11,3 % i Sydöstra stordistriktet.

–  VårStad verkar vara ett bra sätt att delta, särskilt för ungdomar som till exempel inte kan rösta i statliga val, säger forskaren Jenni Erjansola.

Jenni Erjansola, forskningspublikation: Helsingin kaupungin osallistuvan budjetoinnin äänestys 2024 (pdf, på finska)

Valdetagande enligt åldersgrupp och stordistrikt.
Valdeltagande enligt åldersgrupp och stordistrikt Bild: Helsingfors stad.

Helsingfors vill förbättra medborgarnas möjligheter att påverka

I alla tre omgångar av VårStad har deltagandet i omröstningen varit starkast bland personer i grundskoleåldern. Under vårens omröstning ökade deras deltagande ytterligare.

Antalet assisterade röstare vid stadens serviceställen ökade jämfört med andra omgången. En betydande del av dem var äldre helsingforsare. Röstningsprocenten var återigen lägst bland helsingforsare i åldersgruppen 75 år och äldre. 

Sammantaget minskade röstningsprocenten för vårens VårStad med en procentenhet jämfört med föregående omröstning 2021. Det här berodde på att människor i arbetsför ålder inte röstade lika aktivt som de gjorde förra gången.

– Efter tre omgångar har medborgarna kunnat påverka hur staden kommer att använda 22 miljoner euro för att göra staden mer trivsam. Inom varje stordistrikt i Helsingfors finns redan flera projekt som skapats med finansiering av VårStad och som ursprungligen är förslag från invånarna, säger utvecklingschefen Kirsi Verkka

Antalet förslag enligt teman.
Antalet förslag enligt teman. Bild: Helsingfors stad.

Parker och natur tillsammans med utomhusaktiviteter och motion var återigen de mest populära ämnena

Med 32 procent av alla röster var förslag relaterade till parker och natur de mest populära bland de olika temana. Med 31 procent av rösterna var temat friluftsliv och motion nästan lika populärt.  

De här två temana har varit de klart populäraste i alla tre omgångar av VårStad. De förslag som fått flest röster har varit relaterade till exempelvis en renare omgivning, en grönare stad och motionsplatser.

Helsingfors har som mål att erbjuda alla stadsbor lika möjligheter att delta

Ett sätt att påverka beslutsfattandet inom staden är genom deltagande budgetering. Det innebär att invånarna kan vara med och besluta om hur offentliga medel ska användas genom att en viss summa pengar blir öronmärkt för ett visst ändamål. 

I Helsingfors deltagande budgetering VårStad tar invånarna fram förslag och röstar om hur 8,8 miljoner euro ska användas. Tre gånger har VårStad ordnats, 2019, 2021 och 2024, där man har kunnat rösta på stadsbornas olika förslag.

Nästa gång helsingforsarna kommer att kunna komma med förslag blir när schemat för den fjärde omgången av VårStad bekräftas.

Du kanske är intresserad av