Utkast till det nya bostadsområdet Bocksbackastranden är framlagda

Helsingfors stad planerar nytt kompletteringsbygge, dominerat av flervåningshus, i västra delen av Bocksbacka. Staden har utarbetat tre utkast för området där omfattningen av och läget för byggandet varierar. Invånarna kan kommentera planerna i en webbenkät och på ett diskussionsmöte för allmänheten som ordnas den 29 november.
En idébild av alternativ 2 sett från väster.  Bild: Helsingin kaupunki
En idébild av alternativ 2 sett från väster. Bild: Helsingin kaupunki

Staden har utarbetat tre alternativa planer för det nya bostadsområdet Bocksbackastranden. Det flervåningshusdominerade bygget placeras vid Bocksbackabågen, men omfattningen och placeringen av bygget i terrängen varierar.

Målet är att hitta den bästa möjliga lösningen genom att kombinera de egenskaper i olika alternativ som fungerar bäst. Inget av alternativen som sådant kommer att ligga till grund för detaljplaneförslaget. I varje alternativ förblir de skogbevuxna kullarna i området obebyggda.

Alternativa lösningar presenteras i tre utkast

I det första alternativet är byggandet effektivt och nästan helt och hållet flervåningshusdominerat. Bocksbackabågen bevaras på det nuvarande stället, och det täta bygget bildar en enhetlig kant i landskapet sett från Vanda å. Nära Ring I anvisas nya affärs- och verksamhetslokaler. Målet är att minimera placeringen av bygget på den öppna åkern väster om Bocksbackabågen.

I det andra alternativet sträcker sig bostadsbyggnaderna längre västerut, men ändå så att en betydande del av det öppna landskapet bevaras. Bocksbackabågen flyttas österut bakom de nya byggnaderna då gatan inte är så synlig från rekreationsområdet vid ån. Det flervåningshusdominerade bostadsbygget placeras lite utspritt vilket kräver mer yta. Byggnaderna terrasseras genom att byggnadsmassorna för husen sänks mot den öppna åkern och de skogbevuxna områdena. I planen anvisas inga nya affärs- och verksamhetslokaler, med undantag av affärslokaler för fysiska butiker och dagligvaruhandelsbutiker.

I det tredje alternativet sträcker sig byggnaderna till västra sidan av den nuvarande Bocksbackabågen. Bocksbackabågen har flyttats västerut. Bostadsbyggandet genomförs i form av både flervåningshus och småhus vars våningsantal ökar mot de skogbevuxna områdena. Målet är att undersöka hur det är möjligt att genomföra byggandet i mindre skala i enlighet med generalplanen. I södra delen av området har anvisats nya affärs- och verksamhetslokaler nära anslutningen till Ring I.

Välkommen att diskutera planerna den 29 november

Du kan ta del av planerna mellan 20.11 och 11.12.2023 på Bocksbacka bibliotek (Fältgränden 12) och på www.hel.fi/suunnitelmat. Du kan lämna in åsikter vid stadens registratorskontor fram till 11.12.2023.

Planerna diskuteras på ett diskussionsmöte för allmänheten onsdagen 29.11 kl. 17.30–19.30. Mötet ordnas i Helsingfors kristna skolas matsal, på adressen Pjäxstigen 5.

Mer detaljerade beskrivningar och illustrationer har publicerats på kerrokantasi.hel.fi/pukinmaenranta. På webbplatsen Kerro kantasi kan du kommentera planerna fram till 11.12.2023. Staden har också gjort en video om Bocksbackastranden där planeraren presenterar alternativen och går igenom den invånarrespons som staden fått i en tidigare fas.  

Alternativ 1 sett från väster. I förgrunden syns Vanda å och Baggböle koloniträdgård.  Bild: Helsingin kaupunki
Alternativ 1 sett från väster. I förgrunden syns Vanda å och Baggböle koloniträdgård. Bild: Helsingin kaupunki