Utmärkningen av cykellederna förbättras i Helsingfors, de första vägmärkena till Drumsö

Helsingfors utarbetar som bäst planer för att förbättra utmärkningen av cykellederna.

Helsingfors utarbetar som bäst planer för att förbättra utmärkningen av cykellederna. Det är känt att det finns utmaningar i att följa det nuvarande cykelvägnätet. Ett kostnadseffektivt sätt att åtgärda detta snabbt är att bygga ett högklassigt utmärkningssystem. De första vägmärkena genomförs i Drumsö.

I ett högklassigt utmärkningssystem visar vägmärken för cyklisten rätt riktning efter en korsning redan före korsningen. På vägmärket finns vanligtvis:

  • en pil som anger åt vilket håll man ska fortsätta efter korsningen,

  • destinationen,

  • avståndet till destinationen och

  • en eventuell symbol. En symbol kan vara banans nummer, stationens nummer eller någon annan motsvarande destination eller rutt som anges med ett nummer.

Bannätet omfattar de högklassigaste cykellederna. Lederna som ingår i bannätet är numrerade. Numreringen anges med en symbol på vägmärkena. Symbolerna hjälper cyklisterna att hålla sig på rutten.

Den första utmärkningen i enlighet med den nya lagstiftningen genomförs i Drumsö

I samband med genomförandet i Drumsö bedöms två olika textstorlekar. Textstorleken påverkar å ena sidan trafikmärkets läsbarhet och synlighet och å andra sidan trafikmärkets storlek. Vägmärkena kan ses i Drumsö från den 1 september 2022.

I övrigt har planeringsarbetet inletts i östra Helsingfors, varifrån utmärkningen kommer att utvidgas till hela staden. Utmärkningen byggs i regel för ban- och huvudledsnätet och utvidgas till att omfatta hela stadens område under 2022–2025.