Välkommen på städningsdag med World Cleanup Day på lördag

Helsingfors stad bjuder med alla stadsbor till World Cleanup Day den 16.9 klockan 13.00-16.00. Staden lånar ut soptång, soppåsar och bjuder städarna på ett litet mellanmål.
Sopplockare på Sandstranden. Bild: Leena Junnila
Sopplockare på Sandstranden. Bild: Leena Junnila

Det finns fem distributionspunkter för sopstänger och påsar:

  • Godahoppasparken, Västrahamnsgatan 32
  • Björnparken, Femte linjen
  • Lekparken Indien, Indiagatan 44
  • Svartstensparken, Lekholmsvägen 18
  • Musikantparken, Basungränden 2

Frivilliga parkfaddrar finns på plats för att dela ut utrustning och ge anvisningar. Städningen behöver inte begränsas till parkerna utan skräp kan samlas var som helst i området. De insamlade soporna ska föras till sopkärlen vid området eller lämnas i väl förslutna påsar vid utrustningsstället därifrån de senare avhämtas för sophantering.

Klä dig enligt väderlek och ta på dig lämpliga skodon för evenemanget. Lite regn gör ingen skada, men blir det storm ställer vi in evenemanget.

Helsingfors deltar i kampanjen Save Our Sea, som organiseras av Tallinn som är EU:s miljöhuvudstad år 2023. Kampanjen startade på Östersjödagen den 31 augusti och avslutas med World Cleanup Day lördagen den 16 september.

World Cleanup Day är ett globalt evenemang där miljontals människor världen runt deltar varje år för att städa miljön.

De som städar kan dela bilder på sina insatser på sociala medier med taggarna #balticseachallenge, #östersjöutmaningen, #saveoursea och #balticseacleanup.