Vinnaren av Helsinki Design Award är Reaktor

Helsinki Design Week, den största design- och arkitekturfestivalen i de nordiska länderna, och Helsingfors stad belönar årligen professionella inom designbranschen som gör Helsingfors till en bra plats att leva, utbilda sig och arbeta i. I år riktar Helsinki Design Award strålkastarljuset mot företagsverksamhet som utnyttjar designkompetens. Priset tilldelas Reaktor, ett konsultföretag från Helsingfors som är verksamt i nio länder.
Reaktors designer Panu Korhonen och Minttu Paukkunen ska deltar i Helsinki Design Week samtalet på fredag, 13.9.  Bild: Reaktor
Reaktors designer Panu Korhonen och Minttu Paukkunen ska deltar i Helsinki Design Week samtalet på fredag, 13.9. Bild: Reaktor

2022 belönades stadsdesign med Helsinki Design Award som Helsinki Design Week och Helsingfors stad tilldelade tillsammans. 2023 uppmärksammades betydelsen av designfostran och designlärande. I år ville man med priset att lyfta fram betydelsen av designkompetens som en del av kreativ ekonomi och företagsverksamhet.

Reaktor som grundades 2000 är ett globalt teknikföretag som planerar och tillhandahåller digitala produkter och tjänster. Design- och strategibyrån som sysselsätter över 700 personer, och i byråns kunder ingår bl.a. HBO, Air France-KLM Group, ABB och Adidas. Nästan 90 procent av de anställda är företagets ägare. Verkställande direktör är Pekka Horo.

- Betydelsen av den kreativa ekonomin för samhällsekonomin och exporten är stor. Kreativa branscher såsom design har en större förändringskraft än sin storlek eftersom de även skapar värde för andra branscher. Designkompetens sätter fart på tillväxten i och förnyelsen av både företag och städer, vilket Reaktors många framgångsrika kundprojekt är ett bra exempel på, betonar Helsingfors designchef Hanna Harris.

- Världen behöver i dessa tider företag som tillsammans med sina kunder strävar efter att sektorsövergripande lösa globala eländiga problem genom att fördomsfritt utnyttja kreativt tänkande och snabbt utvecklande teknik. Helsingfors behöver flera företag som Reaktor för att vi lyckas med att locka internationella aktörer hit, säger Kari Korkman, ordförande för juryn för Helsinki Design Award och grundare av HDW.

I år bestod juryn av experter på design och affärsverksamhet. Med i juryn var Helsingfors designchef Hanna Harris, Helsingfors stadsdesignchef Piritta Hannonen, Aivans verkställande direktör Minka Koukkunen och start-up-företagare Mona Ismail. Ordföranden för juryn var direktör för och grundare av HDW, Kari Korkman.

Reaktors Panu Korhonen och Minttu Paukkunen intervjuas av Helsinki Design Weekly på Paasivuorigatan 3 13.9 kl. 17–17.30. Diskussionen äger rum på finska, det är fritt inträde till evenemanget och ingen förhandsanmälan krävs. Hela diskussionsprogrammet för Paasivuorigatan 3 finns här(Länk leder till extern tjänst).

Helsinki Design Week ordnas runt om i staden 6–15.9, och du kan se programmet här(Länk leder till extern tjänst)