Skabb är en parasitsjukdom bland människor som orsakas av skabbdjuret (Sarcoptes scabiei), och smittar mellan människor genom hudkontakt, även vid sexuellt umgänge eller från sängkläder och kläder. Djur smittas av andra skabbdjur som sällan angriper människor. Utanför människokroppen dör skabbdjuret inom 48–72 timmar.
Barn och äldre personer smittas lättare. Honan gräver in sig under huden och gör gångar mellan fingrarna, i handlederna, armhålorna, ljumskvecken och kring genitalierna. Hos barn kan man hitta skabbdjursgångar också i handflatorna och fotsulorna, eftersom barnets hud är mjukare.
Alla symptomfria familjemedlemmar och andra personer som har nära kontakt med den smittade, t.ex. sexpartners, ska behandlas samtidigt.
Det är bra att meddela daghemmet att barnet har skabb. Man kan gå till daghemmet, skolan och arbetet dagen efter den första behandlingen. Ett undantag från detta är krustös skabb som diagnostiserats av läkare, vilket innebär att fysisk kontakt med andra måste undvikas tills alla behandlingar har utförts. Krustös skabb kan förekomma hos äldre och personer med nedsatt immunitet.
Symtom
Det främsta symtomet på skabb är en mycket kraftig klåda som orsakas av kroppens reaktion på parasitens sekret. Symtomen börjar först 3-4 veckor efter infektionen när man smittats första gången. Om man åter smittas har man blivit sensibiliserad, och klådan börjar redan efter en dag.
Klådan förekommer på hela huden från nacken nedåt. Barn har klåda särskilt på handflatorna, handlederna, fotsulorna, i armhålorna och på nedre buken. Klådan är kraftigast under kvällen och natten. Barn över fem år har mycket sällan skabb i ansiktet.
Man får prickar, små vattenblåsor och skrapmärken efter parasitens gångar i huden. Vuxna kliar sig och får rivmärken mellan fingrarna, i armhålorna och ljumskvecken och kring midjan. Skabb kan överföras redan tidigt, även när den smittade personen fortfarande är symptomfri.
Egenvård av skabb
- Använd medicinska krämer som du köper på apoteket utan recept för att behandla skabben. På apoteken finns två olika krämer för självmedicinering (se nedan).
- Sköt om symptomfria familjemedlemmar och andra personer i närkontakt samtidigt. Både symptomatiska och symtomfria närstående ska behandlas på samma sätt.
- Om den enda familjemedlemmen som misstänks ha skabb är under två år, kontakta läkare innan behanlingen inleds. Läkaren ska konstatera att det rör sig om skabb.
- Återuppta behandlingen efter 7 till 10 dagar.
Insmorning med medicinsk kräm
- Se till att huden är ren och torr.
- Applicera krämen noggrant på hela kroppen, inklusive handflator och fotsulor. Även om det står från hakan nedåt på bipacksedeln, är det bra att också ta hand om hårbotten och öron. Var särskilt noga med att smörja mellanrummen mellan fingrar och tår, knävecken och armhålorna. Kom också ihåg att behandla naveln och de yttre könsorganen (undvik slemhinnorna). För barn under 2 år appliceras krämen också i ansiktet. Ansiktet på vuxna och större barn behöver inte behandlas om det inte finns några symtom eller synliga hudförändringar. Applicera inte krämen runt ögon, mun och näsborrar.
- Klipp naglar och applicera medicinen också under naglarna.
- Undvik att barn får krämen i ögonen genom att skydda deras händer med bomullshandskar. Det är också bra för vuxna att använda handskar för att inte oavsiktligt tvätta bort krämen.
- Tvätta inte händerna efter appliceringen av produkten! I så fall måste du genast smörja in händerna igen.
- Tvätta huden med tvål och vatten efter verkningstiden (se ovan).
- Ta på dig rena kläder.
Efterbehandling
Kliandet kan fortsätta till och med i över en månad efter behandlingen. Detta innebär inte att behandlingen har misslyckats. Klådan kan vid behov underlättas med hydrokortisonkräm som du kan köpa receptfritt på apoteket.
När ska man gå till läkaren?
- Om skabben är svår, omfattande, inflammerad eller den egna behandlingen inte hjälper, kan läkaren med recept ordinera tabletter och även andra läkemedelskrämer.
- Om den enda familjemedlemmen som misstänks ha skabb är under två år, kontakta läkare innan behandlingen inleds. Läkaren konstaterar att det rör sig om skabb.
- Om det i familjen finns ett barn under 2 månader som har fått skabb eller riskerats ha fått skabb.
- Om klådan kvarstår i mer än en månad efter behandlingen.
Anvisningen har utarbetats av: Epidemiologiska verksamheten