Vår service till barnskyddsklienterna
Intensifierat familjearbete är ett intensivt stöd för hela familjen, med betoning på samarbete med familjen. Det kan komma i fråga exempelvis när en familj befinner sig i kris.
Vi tillhandahåller socialarbete inom barnskyddet som öppenvård, vård utom hemmet och eftervård. De barn och unga som omfattas av barnskyddet har en egen socialarbetare som bevakar barnets intressen.
Syftet med det intensifierade familjearbetet för unga är att hjälpa unga i åldern 10–17 med beteendeproblem och deras familjer. Servicebehovet uppstår på grund av den unga familjemedlemmens problem.
Familjearbete som stödjer skolgången är avsett för elever i årskurs 7–9 som är mycket frånvarande eller helt och hållet har avbrutit skolgången.
Familjerehabiliteringstjänster dygnet runt är för klienter inom barnskyddet som behöver handledning och stöd under dygnets alla timmar.
Målet med familjerehabiliteringen är att stärka familjens interna interaktion, föräldraskapet och vardagens smidighet. Vi utgår från barnets behov.
Familjerådslaget stödjer de anhöriga att vara delaktiga i ett sådant barns eller en sådan ung persons liv, som är klient inom barnskyddet eller familjesocialarbetet.
I Toivo-tjänsterna handleder och stöttar vi barn över 12 år i deras uppväxt, rehabilitering och välmående. I bakgrunden kan det exempelvis finnas kriminalitet eller missbruk.
Multidimensionell familjeterapi riktar sig till 11–17-åriga unga och deras familjer i krissituationer.
Ett barn eller en ung person kan för en kort tid placeras utom hemmet hos en mottagningsfamilj, på ett mottagningshem eller hos en närstående person.
Vill du hjälpa andra familjer?
Har du möjlighet att bli stödfamilj eller stödperson för ett barn eller en ung person eller är du intresserad av att vara mottagnings- eller fosterfamilj?
Detta kanske också intresserar
Ett barn som har placerats i ett professionellt familjehem får individuell vårdnad och omsorg samt möjlighet att ansluta sig till familjen. Läs mer om familjehem.
När ett barn behöver långvarigare placering utanför hemmet, är familjeplacering det primära alternativet. Det placerade barnet bor hos en helt vanlig privat familj. Läs mer om familjeplacering.
Barn kan bo på barnhem kortvarigt eller under en längre tid. Hur länge barnet är placerat beror på barnets behov och familjens situation. Läs mer och utforska barnhem här.
På den här sidan berättar vi vad barnskydd innebär, vilka tjänster det omfattar, hur man når tjänsterna och hur man gör en barnskyddsanmälan.
Genom barnskyddsanmälan får en socialarbetare inom barnskyddet information om ett barn som eventuellt behöver hjälp. Här får du information om hur anmälan görs och vad som händer sedan.
Info på annat håll
Syftet med barnskyddslagen är att trygga barnets rätt till en trygg uppväxtmiljö, en balanserad och mångsidig utveckling samt ett särskilt skydd. Mer information om barnskydd hittar du på Omaperhe.fi.
THL:s Handbok för barnskyddet ger dig omfattande information om temat, läs mer om barnskyddsanmälan (THL)