Helsingfors erbjuder barn och unga mycket sysselsättning under höstlovet

Höstlovsveckan firas som vanligt i Helsingfors vecka 42, det vill säga 14–20 oktober.Under veckan ordnas tiotals evenemang riktade till unga och barnfamiljer i Helsingfors. Majoriteten av dem är avgiftsfria.

Publicerad , uppdaterad
Nuoret pelaavat konsolipeliä kirjastossa

Höstlovet kan firas på tiotals olika sätt i Helsingfors. Många olika typer av sysselsättning erbjuds runt om i staden för motions- och kulturvänner. Evenemangen ordnas i olika områden, exempelvis i stadens lekparker, på ungdomsgårdar, motionsplatser, bibliotek, kulturcenter och museer.

En ny miljöinriktad lokal för unga

Ett nytt miljöinriktat verksamhetshus, Silmu, öppnas för unga under höstlovet. Man kan bekanta sig med programmet med miljö- och klimattema från onsdag till fredag 16–18.10 kl. 16–20 på adressen Visselgränden 10. Programmet omfattar bland annat matlagning och workshoppar för naturkosmetika samt en filmkväll där Havumetsän lapset visas.

Spelkvällar kring PC-, konsol-, bräd- och kortspel ordnas på många ungdomsgårdar. På en del av ungdomsgårdarna ordnas även senkvällsumgänge och discon. Under höstlovet ordnas bland annat utflykter, FIFA- och futsalturnéer samt workshoppar om cosplaydräkter och klädtryckeri för ungdomar. Även mycket fri och avgiftsfri sysselsättning, såsom filmkvällar och matlagning samt umgänge utan förhandsanmälan erbjuds. All verksamhet på ungdomsgårdarna leds av yrkespersoner inom ungdomsarbetet.

Ungdomsgårdarna bjuder på mycket fri och avgiftsfri gemensam sysselsättning, såsom filmkvällar och matlagning samt umgänge utan förhandsanmälan. All verksamhet på ungdomsgårdarna leds av yrkespersoner inom ungdomsarbetet.

Tiina Hörkkö, områdeschef vid ungdomsarbetet

Ungas Helsingfors på Instagram(Länk leder till extern tjänst)

För att kunna delta i ungdomsgårdarnas verksamhet förutsätts att vårdnadshavaren registrerar ett förnyat medlemskort (Jässäri) för barnet (Länk leder till extern tjänst)

Mycket avgiftsfri sysselsättning, såsom matlagning, som inte kräver förhandsanmälan, ordnas för unga. Bild: Maarit Hohteri
Mycket avgiftsfri sysselsättning, såsom matlagning, som inte kräver förhandsanmälan, ordnas för unga. Bild: Maarit Hohteri

Utomhusvistelse och sysselsättning i lekparkerna

Under veckans lopp erbjuds bland annat utflykter, utomhusvistelse, idrott, lekar och spel i stadens lekparker. Småbarnssysslor med sångstund och färglek utlovas också. Även bebisar utlovas eget program. Lekparkerna är öppna vardagar kl. 9–16.

Programmet ordnas på finska och är avgiftsfritt. Föräldrarna har möjlighet att lära känna andra baby- och barnfamiljer och barnen får lekkamrater. Det är möjligt att värma sin egen mat och koka kaffe eller te i lekparkerna.

Lekparkens handledare är i parken för barnen och ansvarar för skapandet av en trygg verksamhetsmiljö, det vill säga lekfrid, verksamhetsredskap och situationsspecifik omsorg för skolelever.
 

I slutet på webbplatsen hittar du en förteckning över lekparker som är öppna. Information om höstlovssysslorna finns på lekparkernas egna webbplatser.

Under veckans lopp erbjuds bland annat utflykter, utomhusvistelse, idrott, lekar och spel i stadens lekparker. Handledarna i lekparken ansvarar för en trygg verksamhetsmiljö. Bild: Jefunne Gimpel
Under veckans lopp erbjuds bland annat utflykter, utomhusvistelse, idrott, lekar och spel i stadens lekparker. Handledarna i lekparken ansvarar för en trygg verksamhetsmiljö. Bild: Jefunne Gimpel

Kulturcentren bjuder på workshoppar och spel

I Annegården firas Ett sagolikt höstlov från och med den 12 oktober. Under veckan erbjuds mycket avgiftsfri sysselsättning: filmer, workshoppar och musik. Veckan avslutas med discot AnnanHouse för hela familjen: Dansande sagofigurer fredagen den 18 oktober. Välkommen att bekanta dig även med utställningarna i Annegården.

I Malms kulturhus kan man avgiftsfritt gå på en höstlovsfilm i Kino Helios. Utöver filmerna kan man under veckan besöka avgiftsfria workshoppar som är öppna för alla.

Den 14–17 oktober ordnas ett Spelevenemang under höstlovet för ungdomar på Månsasgården. Olika PC-, konsol-, bräd- och kortspel kan spelas i Metsäpurosali. Ungdomshandledare från ungdomsarbetsenheten i Månsas är på plats för att spela med ungdomarna.

Hösten 2024 tar Ungas verksamhetshus Kipinä i Stoa över Stoas Musiksal en gång i månaden.

Oktobermånads Kipinä x Stoa ordnas den 18 oktober.

I Nordhuset visas Miyazaki-filmer för höstlovsfirare. Föreställningarna har fritt inträde. Under höstlovsveckans tisdag utlovas dessutom Benny Törnroos & Mumintrollets Höjdpunkt-konserter.

Pyssel i stadsmuseet

Under höstlovet får man i stadsmuseet prova på att göra gammaldags sybilder och dekorera fotografier med tråd. Nonstop-workshoppen är öppen från måndag till fredag 14–18.10 kl. 12–15. I verkstaden finns bilder, nålar och tråd för pysslare i olika åldrar. Man kan även färglägga bilder med träfärgpennor. Pysselworkshoppen som ordnas i museets Falkmans flygel är öppen för alla och avgiftsfri.

Läsupplevelser, spel och vetenskapsworkshoppar på biblioteken

Höstlovet är läslov! Ta dig till närbiblioteket och fördjupa dig i en bok i lugn och ro. Utöver läsfriden finns det även gott om höstlovssysslor på biblioteken. Bygg en framtida stad i legoworkshoppen på Berghälls bibliotek, spela brädspel på Gamlas bibliotek eller delta i ett rymningsspel med pirattema på Månsas och Svedängens bibliotek. Närmare uppgifter om höstlovssysslor finns på bibliotekens webbplatser.

I Ode fördjupar man sig under höstlovet i barnens faktaböcker. Heureka ordnar workshoppar där man kan bekanta sig med bland annat fotbollstaktiker, kemin hos matvaror som finns i köket och de intressantaste vrårna i rymden! Workshopparna ordnas lördagen den 12 oktober och den 19 oktober och de har fritt inträde. 

Workshoppar i Ode under höstlovet(Länk leder till extern tjänst)

Lästips för barn, unga och vuxna på webbplatsen Läslov(Länk leder till extern tjänst)
 

Glatt idrottsevenemang 14–15.10 i Kvarnbäckens Motionskvarn. Bild: Aki Rask
Glatt idrottsevenemang 14–15.10 i Kvarnbäckens Motionskvarn. Bild: Aki Rask

Hitta ditt eget sätt att motionera genom att pröva olika grenar

Måndag och tisdag 14–15.10 kl. 10–13 ordnas ett aktivt och glatt idrottsevenemang för barn och familjer i Kvarnbäckens motionskvarn. Roligt och mångsidigt program för familjer och barn i lågstadieåldern utlovas. Under evenemanget får man pröva olika idrottsgrenar, såsom klättring, gymnastik, bollspel och mycket annat! Inträdesavgiften är 2 € för barn och 3,50 € för vuxna.

Under höstlovsveckan tillbringar man en kväll med att pröva olika grenar. Denna kväll ordnas onsdagen den 16 oktober kl. 15.30–20.00 i Motionskvarnen. Evenemanget är avsett för ungdomar mellan 12 och 29 år och det omfattar olika idrottspunkter som får prövas fritt. Största delen av punkterna fungerar enligt non-stop-principen, det vill säga man kan hoppa in när som helst. Det bjuds bland annat på klättring, unifight, bollspel, boxning, funktionell träning samt iWall-spel och pingis. Dessutom bjuds det på en breakdancetimme kl. 18 och en dansimprovisationstimme kl. 19. Evenemanget är avgiftsfritt med korten för Vimma- och NYT-motion. Inträdet är 3,50 € utan kort (2 € för personer under 18 år).

Idrottsevenemang för barn och familjer under höstlovet(Länk leder till extern tjänst)

Kväll med grenprövning för unga(Länk leder till extern tjänst)

Du kanske är intresserad av

Lekparkerna bjuder in alla barn för att leka! Bild: Konsta Linkola

Helsingfors 110-åriga lekparker behöver lekministrar

Publicerad:
Varje öppen lekpark har trevlig verksamhet för familjer med spädbarn, barn i lekåldern och skolelever.   Bild: Konsta Linkola

Lekparkernas sommar börjar den 3 juni

Publicerad: