Helsingfors stad har inlett förberedelserna för byggandet av Stansviksstigen i Kronbergsstranden nära Stansviks gård. Stansviksstigen är en nytt stråk med sandbeläggning som går från Hundholmsvägen till Stansviks gårds park.
Vi förbereder byggandet av Stansviksstigen genom att först fälla träd längs stråket. Detta arbete varar totalt ett par dagar och utförs under vintern enligt vädersituationen.
Det egentliga byggandet av stigen börjar våren 2025.
Frågor om byggandet av Stansviksstigen
Hurdan är Stansviksstigen och var byggs den?
Stansviksstigen är en cirka 400 meter lång gång- och cykelled som byggs i Stansviks rekreations- och gårdsområde. Området finns i Kronbergsstranden på Degerö.
Stansviksstigen går från Hundholmsvägen till närheten av Stansviks gård. Stråkets norra ände följer den gamla vägbottnen, som idag går som en skogsstig från Hundholmsvägen söderut. Den nya stigen har sandbeläggning och är tre meter bred.
Varför byggs Stansviksstigen?
Målet med byggandet av Stansviksstigen är att rekreationsanvändningen av området ordnas på ett hållbart sätt. Stansviksstigen erbjuder fotgängare, cyklister och personer med nedsatt rörlighet en säkrare väg till parken.
För närvarande tar man sig till parken och gården längs den ganska smala och obelysta Stansviksvägen, som också används av bilister. Man tar sig också till området genom skogen, vilket syns i form av att marken nöts. Vi planerade Stansviksstigen för att förhindra slitage av växtligheten från ett större område än stigen då rekreationsanvändningen av området ökar.
Stansviks rekreationsområde kommer i fortsättningen att ha betydligt fler användare än för närvarande. Kronbergsstranden har idag cirka 6 000 invånare. Invånarantalet ökar med cirka tusen invånare varje år. När Kronbergsstranden är färdigbyggd beräknas den ha 13 500 invånare. Spårvägsförbindelsen Kronbroarna blir klar 2027 och även den medför mer friluftsfolk till området.
Varför avbröts byggandet av stråket tidigare?
Ursprungligen var avsikten att byggandet av Stansviksstigen skulle inledas 2021. Då planerade vi även att bygga ytterligare två stigar och en ny parkering samt att renovera Stansviksvägen.
Staden avbröt förberedelserna för byggarbetet eftersom Stansviks byaförening och Helsingfors naturskyddsförening lämnade in besvär över helheten av byggandet. Enligt besvären skulle byggandet av stigarna och parkeringen skada områdets naturvärden.
Besvären förkastades senare i förvaltningsdomstolen och vi kan fortsätta byggandet av Stansviksstigen. Besvären avslogs även i fråga om de andra stigarna som planerades till området, men tills vidare är det osäkert on staden kommer att fortsätta att bygga dem.
Hur påverkar byggandet av Stansviksstigen träden?
På grund av byggandet av Stansviksstigen fälls 38 träd längs dess sträckning. Träden fälls på vintern när marken ligger i tjäle så att arbetet medför så lite skada för miljön som möjligt.
Vid anpassningen av stråket till terrängen har vi försökt spara så många träd som möjligt. Entreprenaden har ingen inverkan till exempel på de gamla ekarna som gårdsområdet är känt för.
Vi lämnar kvar trädstammar i terrängen för att murkna. Detta ökar bland annat antalet platser som är gynnsamma för grön sköldmossa. Den gröna sköldsmossan har en stor spridning på hela Degerö och byggandet av stigen har ingen inverkan på dess goda situation.
Finns det ädellövskog längs sträckningen av Stansviksstigen?
Ungefär hälften av Stansviksstigen är belägen i ett lundområde som historiskt varit ett öppet område – gårdens åker och dessförinnan äng. Staden planterade ek i området i slutet av 1960- och början av 1970-talet.
Föreningen som verkar i området har i december 2024 bett NTM-centralen undersöka om det finns ädellövskog som bildats naturligt, som avses i naturvårdslagen, i området av Stansviksstigen. NTM-centralen i Nyland har i likhet med staden konstaterat att lunden i fråga har planterats.
Byggandet av Stansviksstigen bedöms inte ha någon betydande inverkan på lunden som helhet. På basis av naturutredningen som gjorts om området kan man uppskatta att den lilla ökningen av ljusmängden till följd av byggandet av stigen till och med kan vara till fördel för vissa hotade arter. Området är en gammal gårdsmiljö där det utvecklats gynnsamma levnadsförhållanden för arter som inte trivs i täta plantbestånd.
Hur påverkar byggandet djuren?
När Stansviksstigen är klar belyser vi den så att lamporna tänds när man rör sig i området. Lamporna släcks under sommaren så att de inte stör fladdermössen som lever i området. Den nya stigen bedöms inte vara till skada för fladdermössen. Inte heller fågelbeståndet och insekterna i området äventyras i och med att stigen byggs.
Den närbelägna Stansviks flada är ett viktigt lekområde för åkergrodan, men Stansviksstigen ligger inte i detta område.
En kartläggning av lämpliga områden för flygekorrarna i Degerö gjordes i våras. Man hittade ingen spillning i Stansvik. Ifjol fick vi dock information om två observationer av flygekorrar i området. Det är alltså möjligt att flygekorrar rör sig i Stansvik, men byggandet av stigen utgör inte en risk för dem.
Är stigen kopplad till byggandet av Stansviksberget?
Stansviksstigen byggs i gårds- och rekreationsområdet och är inte kopplad till byggandet av bostäder i det närliggande detaljplanerade området för Stansviksberget. Stansviksstigen är tjänlig oberoende av hur många bostäder som byggs på Stansviksberget. Kronbergsstranden blir i vilket fall som helst en ny folkrik stadsdel där det är viktigt att planera och bygga rekreationsområdenas stråk väl.
Området kring Stansviksstigen och Stansviks gård förblir ett grönområde med skogar, parker, trädgårdar, sommarstugor och andra rekreationstjänster såsom kolonilotter. Stansviksudden söder om gården är ett fredat naturskyddsområde.
Vilka planer grundar sig byggandet av Stansviksstigen på?
Byggandet av Stansviksstigen baserar sig på en parkplan som godkändes 2019. I samband med planeringen har flera natur- och kulturhistoriska utredningar gjorts.
Sträckningen av stigen synades i terrängen 2021. Sträckningen reglerades då så att man fäller färre träd än vad som ursprungligen planerades i parkplanen.
Ännu 2021 bereddes en ny parkering för Stansviks rekreationsområde på basis av parkplanen samt byggande av stråken Thelningsstigen och Gammelbyleden. Det är ännu osäkert om staden främjar byggandet av dem.
Parkplan (2019, pdf)(Länk leder till extern tjänst)
Kan friluftfolket styras till ett annat rekreationsområde i stället för Stansvik?
Bredvid den blivande Kronbergsstrandens centrum finns förutom Stansvik även ett annat grönområde – Kronberget. Av dessa två områden erbjuder dock Stansvik bättre möjligheter att betjäna områdets friluftsfolk. Det finns redan många färdiga parkgångar runt gården, så länge folket kan ta sig till området för att utnyttja dem. I gårdens lokaler finns också en restaurang.
I Kronberget är terrängen känsligare för slitage jämfört med Stansvik. Därför har det nyligen byggts stigar täckta med flis och spänger i Kronberget. Området i Kronberget har också en terräng som inte lämpar sig för personer med nedsatt rörlighet att röra sig i under alla årstider. Dessutom går det inte att bygga belysning längs stråken i Kronberget, eftersom stigarna är små.