
Den nya Håkansviksparken börjar byggas i Kronbergsstranden. Parken byggs i ett område av den gamla oljehamnen som nu är täckt med kross. Parken byggs i flera steg. Från och med mars byggs Håkansviksparkens södra del söder om Håkansviksgatan. På grund av skolbygget slutförs de östra och södra kanterna senare, samtidigt som allaktivitetshuset Helmi blir klart sommaren 2027. Allaktivitetshuset får skola, daghem och inomhuslokaler för lekparken. Parkområdet norr om Håkansviksgatan börjar byggas 2026.
Sammanlagt kommer Håkansviksparken att bli en hektar stor, och Håkansviksgatan delar den i två helheter. Parken avgränsas i söder av Stansviks strandgata och i norr av Skärgårdsflottsgatan. Det södra parkområdets höjdpunkt är en mångsidig lekpark, som är inspirerad av Östersjön.
Parken har havs- och miljötema
Hela parken förenas av marina element: havsstrandens växtlighet, lekredskap med havstema och plattformar som liknar bryggor som man kan vistas på.
Söder om Håkansviksgatan byggs en stor och mångsidig lekpark i anslutning till den skola som byggs. Den kommer att ha lekredskap för barn i alla åldrar, till exempel klätterställningar, spelplan, gungor, trampoliner och områden för balansövningar. På områdena för naturlek kan barnen leka bland växter. Fasta solskydd ger skugga medan de träd som planteras ännu är små. På den sida av lekområdena som vetter mot havet planteras barrträd som vindskydd. Parken får också många bord och picknickområden.
Längs parkens vänstra kant löper en cykelväg och bredvid den skapas en sänka för dagvatten, där man planterar våtmarksväxter. Murkna träd ökar mångfalden i området. Parkens mellersta del är ett öppet ängs- och gräsområde med utsikt över havet. På gräset kan man spela olika spel eller ha picknick. I det här området finns också blomsterängar som ökar den biologiska mångfalden och lockar olika insekter och djur.
Parkbyggandet fortsätter norr om Håkansviksgatan 2026.
En klimatvänlig park – en del av lekredskapen är gjorda av avfall som samlats upp ur havet
Håkansviksparkens södra del är ett pilotobjekt i universitetens och Meteorologiska
institutets projekt CO-CARBON. Det innebär att man i planeringen har valt så förnuftiga lösningar som möjligt ur klimatperspektiv.
Klimatvänligheten har beaktats exempelvis i fråga om följande: parken får fler ängar i stället för gräsmattor, återvunna och kompostbaserade underlag används för växtligheten och i stället för asfalt används återvunnen gatsten från platser där man rivit. En del av lekredskapen är gjorda av plastavfall som samlats upp ur världshaven eller av obehandlat robiniaträ.
De mest betydande minskningarna av koldioxidutsläpp i byggandet av parken uppnås genom valet av byggmaterial. Sprängsten och ytjord som grävs bort vid byggprojekt i närheten av parken används som fyllnadsjord i parken, så att de inte behöver transporteras långt.
Med hjälp av resultaten av CO-CARBON-pilotprojektet utvecklas rutinerna för planering och byggande samt nya lösningar för planering, byggande och underhåll av klimatsmarta grönområden i städer.
Entreprenören för det södra parkområdet är Helsingfors stads affärsverk för byggtjänster Stara.
