Nattours-hankkeen tavoitteena oli tuoda Helsingin ja Tallinnan kaupunkiluonto helpommin saavutettavaksi sekä paikallisille asukkaille että vierailijoille. EU-hankkeessa yhteistyökumppaneina toimivat Helsingin ja Tallinnan kaupungit sekä Tukholman ympäristöinstituutin Tallinnan yksikkö.
Hankkeen aikana vuosina 2016 - 2018 tehtiin Helsingin ja Tallinnan kaupunkiluontokohteista yhteinen mobiililaitteilla toimiva verkkosivusto. Lisäksi kummankin kaupungin luontokohteissa on tehty useita uudistuksia; esimerkiksi Vanhankaupunginlahdelle rakennettiin lähes kilometrin mittainen esteetön pitkospolku ja Tallinnan Rocca al Mareen rakennettiin lintutorni.
Verkkosivusto ja uudet rakenteet tähtäävät siihen, että aiempaa useampi turisti ja myös paikallinen asukas voi helposti tutustua kummankin kaupungin lähiluontoon. Luontopolkujen ja reittien kunnostamisella voidaan myös ohjata kävijöiden kulkua niin, ettei herkkä luonto vaurioidu.
Esteetön pitkospolku Vanhankaupunginlahdelle
Helsingissä luontokohteiden rakenteita kunnostettiin sekä Vanhankaupunginlahdella että Harakan saaressa. Vanhankaupunginlahdelle rakennettiin lähes kilometrin mittainen esteetön pitkospolku, joka kulkee Pornaistenniemestä Lammassaareen.
Esteetön pitkospolku rakennettiin luontoarvoja kunnioittaen luonnon muotoja myötäileväksi. Pitkospolun lankut ovat kulkusuuntaan nähden poikittain. Tämä ns. laiturirakenne helpottaa pyörätuolilla ja lastenrattailla kulkevia. Lammassaareen rakennettiin myös esteetön lintujenkatselulava.
Harakassa uusittiin aitarakenteita ja paranneltiin olemassa olevia pitkoksia. Reittejä paranneltiin joiltakin kohdin ja portaita kunnostettiin. Myös saaren infotaulu uusittiin.
Helsingin lisäksi myös Tallinnassa uudistettiin luontokohteiden rakenteita. Paljassaareen rakennettiin esteettömät pitkokset, samoin Kadriorgin puistoon tehtiin esteetön reittiosuus. Rocca al Mareen rakennettiin uusi lintutorni.
Puhelin opastaa Helsingin ja Tallinnan lähiluontoon
NATTOURS-hankkeen yhtenä tavoitteena oli tuoda lähiluonto ihmisten ulottuville myös digitaalisesti. Tämä toteutettiin rakentamalla verkkosivusto, joka on mobiililaitteilla toimiva luonto-opas Helsingin ja Tallinnan lähiluontoon.
Citynature.eu esittelee kummankin kaupungin 10 suosittua luontokohdetta. Sivustolle rakennetut valmiit mobiilireitit auttavat kulkemaan maastossa sekä sisältävät runsaasti tietoa kohteen luonnosta, historiasta ja palveluista. Kaikkiin sivuston luontokohteisiin pääsee julkista liikennettä käyttäen.
Esite Helsingin kymmenestä citynature.eu-luontokohteesta (pdf)
Lähiluonto on tärkeä virkistyksen ja hyvinvoinnin lähde
Kaupunkimetsät ja virkistysalueet ovat tärkeitä oleskelu- ja lähiliikuntapaikkoja etenkin kaupungeissa, jotka muuten ovat tiheästi rakennettuja. Luontoympäristössä oleskelulla on tutkitusti myönteisiä terveysvaikutuksia. On tärkeää, että kaupungin asukkailla on päivittäin mahdollisuus viettää aikaa lähimetsässä.
NATTOURS-hankkeessa selvitettiin, kuinka hyvin ns. kulttuuriset ekosysteemipalvelut eli luonnon tuottamat virkistys- ja hyvinvointiarvot sekä oppiminen luonnosta ovat kaupunkilaisten saavutettavissa Helsingissä ja Tallinnassa. Selvityksessä kerättiin yhteen ekosysteemipalveluista olemassa oleva tietoaineisto, tehtiin kävijäkyselyitä kaupunkiluontokohteissa ja nettikysely kaupunkilaisille.
Kyselyn mukaan helsinkiläiset arvostavat kaupungin viheralueita, käyttävät niitä säännöllisesti ja pitävät tärkeänä niiden helppoa saavutettavuutta. Karttatarkastelun perusteella lähes jokainen asukas Helsingissä asuu enintään 300 metrin päässä viheralueesta. Alle puolet helsinkiläisistä asuu enintään 300 metrin päässä kaupunkimetsästä.
Ekosysteemipalveluita koskevan selvityksen englanninkielinen loppuraportti: Urban Ecosystem services report (pdf)
Lisätietoja:
Kaisa Pajanen, tiimipäällikkö, luonto ja ympäristötietoisuus
Puh. 09 310 31521, kaisa.pajanen(at)hel.fi
Tietoja projektista:
- Hankkeen nimi: NATTOURS – Sustainable urban nature routes using new IT solutions
- Kesto: 1.3.2016-31.10.2018
- Rahoittaja: European Regional Development Fund, Central Baltic Interreg
- Hankeosapuolet:
- Environment Department of Tallinn City Government (Lead partner)
- Helsingin kaupunki (Project partner)
- Stockholm Environment Insitute Tallinn Centre (Project partner)
- Budjetti: 1 258 573 euroa
Helsingissä hanketta koordinoi kaupunkiympäristön toimialan ympäristöpalvelut.