Tutkimukset ja opinnäytetyöt

Meillä tehdään vuosittain lukuisia tutkimuksia ja opinnäytetöitä. Tutkimus tuottaa tietoa siitä, mitä meidän tulisi kehittää ja edelleen tutkimuksen avulla saamme tietoa kehittämistoiminnan vaikuttavuudesta.

Tutkimustoimintamme tähtää ensisijaisesti palveluiden ja toiminnan kehittämiseen. Tutkimusyhteistyötä voidaan hyödyntää myös päätöksenteon ja tiedolla johtamisen tueksi. 

Teemme tutkimusyhteistyötä esimerkiksi

  • yliopistojen ja tutkijakoulujen
  • sairaanhoitopiirin
  • tutkimuslaitosten
  • osaamiskeskusten
  • alueen ammattikorkeakoulujen ja
  • erilaisten tutkimusverkostojen kanssa.

Keväällä 2024 aloitimme yhteistyön Helsingin yliopiston Terveydenhuollon kehittämisen maisteriohjelman kanssa. Yhteistyön tavoitteena on hyödyntää yhteistä osaamispääomaa ja resursseja tutkimus-, opetus- ja kehittämisyhteistyön lisäämiseksi sekä työelämän näyttöön perustuvan toiminnan lisäämiseksi ja osaamisen kehittämiseksi. Tutustu maisteriohjelman sivuihin. (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Oletko kiinnostunut tekemään opinnäytetyösi Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalle? Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalla on monipuolisia mahdollisuuksia erilaisten ja eri tasoisten opinnäytetöiden tekemiseen. Vuosittain toimialalle saapuu noin 200–250 tutkimuslupahakemusta, joista valtaosa on opinnäytetöitä. Tutkimustoiminta tähtää ensisijaisesti palveluiden sekä toiminnan kehittämiseen, joten tutkimusaiheet ovat usein lähtöisin toimialan tutkimus- ja kehittämistarpeista.

Näillä sivuilla listaamme toimialallamme tehtyjä, julkaistuja tutkimuksia ja opinnäytetöitä.

Tarkastele julkaistuja tutkimuksia (PDF)

Opinnäytetöiden aihepankki tullaan lisäämään tälle samalle sivulle vuoden 2024 aikana.  

Voit myös lähestyä meitä omalla aiheellasi. 

Tutustu ensin organisaatioon ja tutkimusaiheellesi sopivaan kohdeyksikköön.

Ole hyvissä ajoin ennen tutkimusluvan hakemista yhteydessä siihen yksikköön tai toimipisteeseen, jossa opinnäytetyö on tarkoitus suorittaa.

Opinnäytetöille tulee olla nimetty, toimialan palveluksessa oleva yhteyshenkilö. Yhteyshenkilö on yleensä kohdeyksikön esihenkilö.
Tutkimuslupa edellytetään kaikkiin opinnäytetöihin, joissa kerätään tai käsitellään toimialan asiakkaita, henkilökuntaa tai aineistoja koskevia tietoja, riippumatta siitä, millä menetelmällä aineisto kerätään. Tutkimuslupaa ei tarvita kirjallisuuskatsauksiin tai opiskelijoiden tekemiin kurssi- tai harjoitustöihin, jotka eivät johda julkaistavaan raporttiin tai siinä ei käytetä asiakastietoja. 

Tutustu tutkimusluvan hakuohjeisiin.

Helsingin kaupungin pelastuslaitos kertoo tutkimustoiminnastaan Pelastustoimen verkkosivuilla. 

Löydät sivuilta tietoa tutkimuksen lähtökohdista, toimintatavoista sekä mahdollisuudesta toteuttaa oma tutkimuksesi tai opinnäytetyösi yhteistyössä pelastuslaitoksen kanssa. 

Siirry Pelastusalan tutkimuksen verkkosivuille(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Jos tarkastelet opinnäytetyösi tai muun tutkimuksen osana sosiaali- ja terveystoimialan aineistoja, henkilöstöä tai asiakkaita, tarvitset tutkimustyön toteuttamista varten tutkimusluvan. 

Tutustu tutkimusluvan hakemiseen 

Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan työntekijöillä on mahdollisuus hakea valtion tutkimusrahoitusta yliopistotasoiseen terveydentutkimukseen. 

Hakijana voi olla yksittäinen väitöstutkija, post doc –tutkija tai tutkijaryhmä. Jos hakijana on tutkijaryhmä, vähintään yhden jäsenen tulee olla työ- tai virkasuhteessa Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimeen.

Toimialalla koordinoidaan vuosittain yhteinen hakemus. 

Lisätietoa valtion tutkimusrahan hausta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kaupunkitasoisesti tutkimuksesta vastaa Kaupunkitietopalvelut.

Siirry Kaupunkitietopalveluiden sivuille(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)