Taide ja kulttuuri Helsingissä 2030

Taide- ja kulttuurivisiotyöryhmän tehtävänä on tarkastella taiteen ja kulttuurin roolia kaupungissa pitkäjänteisesti, asettaa taiteen ja kulttuurin edistämiselle tavoitteet ja esittää toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi.

Työryhmän visio kaupungille ja kaupunkilaisille

Helsingin kaupunki asetti keväällä 2019 itsenäisen työryhmän valmistelemaan kaupungille taide- ja kulttuurivision, joka ulottuu vuoteen 2030. Taide- ja kulttuurivisiotyön on tarkoitus vahvistaa Helsingin asemaa omaleimaisena ja kansainvälisesti kiinnostavana kulttuurikaupunkina. Työryhmä on saanut työnsä päätökseen ja ehdotus julkistettu ja luovutettu Helsingin kaupungille ti 18.8. Ehdotuksen visioksi voi ladata yllä olevasta linkistä.

Taide- ja kulttuurivisiotyöryhmän tehtävänä on tarkastella taiteen ja kulttuurin roolia kaupungissa pitkäjänteisesti, asettaa taiteen ja kulttuurin edistämiselle tavoitteet ja esittää toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi. Työryhmä tuottaa Helsingille linjaukset, joiden nojalla kaupungissa toimivat tahot, myös muut kuin kaupungin omat toimijat, voivat edistää vision toteutumista. 

Tutustu tarkemmin taide- ja kulttuurivisioon (pdf)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Työryhmä

Taide- ja kulttuurivisiotyöryhmän puheenjohtaja
Aleksi Malmberg, intendentti (Helsingin kaupunginorkesteri)

Työryhmän muut jäsenet
Gita Kadambi, pääjohtaja (Suomen kansallisooppera ja -baletti)
Eeka Mäkynen, toimitusjohtaja (Finnish Metal Events Oy)
Elina Knihtilä professori (Teatterikorkeakoulu)
Emmi Komlosi, suunnittelijaopettaja (Helsingin Työväenopisto)
Sara Norberg, toimitusjohtaja (Cinematic) 
Leif Jakobsson, emeritusjohtaja, FM (Svenska Kulturfonden)
Sonya Lindfors, koreografi ja taiteellinen johtaja (Urbanapa),
Teemu Mäki, taiteilija, taiteen tohtori (Suomen taiteilijaseuran puheenjohtaja)
Veli-Markus Tapio, erityisasiantuntija (Suomen kulttuurirahasto)
Ulla Laurio, suunnittelija, työryhmän sihteeri

Ohjausryhmä

Taide- ja kulttuurivisiotyön ohjausryhmän muodostavat Helsingin kaupungin edustajat
Tommi Laitio, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja
Tuula Haavisto, kulttuurijohtaja
Sanna-Mari Jäntti, yhteysjohtaja
Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri
Pasi Saukkonen, erikoistutkija
Ulla Laurio, suunnittelija, ohjausryhmän sihteeri

Vision julkistustilaisuus 18.8.2020

Katso tallenne vision julkistus- ja luovutustilaisuudesta, joka välitettiin suorana Helsinki-kanavalla 18.8.2020. Julkistustilaisuudessa visio luvutettiin Helsingin kaupungille ja sen vastaanottivat pormestari Jan Vapaavuori ja kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari Nasima Razmyar. Tilaisuudessa keskusteltiin kaupungin, taiteen ja kulttuurin sekä muiden elämänalojen edustajien kesken, mitä visio tarkoittaa eri elämänalueilla ja mihin se velvoittaa. Tilaisuuden juontaa Reetta Räy. Tilaisuuden suunnittelu ja toteutus Wauhaus-kollektiivis ja Apogee Oy.

Taide ja kulttuuri Helsingissä 2030

Helsingin kaupunki asetti keväällä 2019 itsenäisen työryhmän valmistelemaan kaupungille taide- ja kulttuurivision, joka ulottuu vuoteen 2030. Työryhmän visio julkistetaan ja luovutetaan Helsingin kaupungille ti 18.8. klo 13 Cirko – Uuden sirkuksen keskuksen tiloissa.

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi 27.9.2017 valtuutettu Jörn Donnerin toivomusponnen, jonka mukaisesti Helsingin kaupungin kansliapäällikkö nimitti itsenäisen taide- ja kulttuurivisiotyöryhmän. Taiteen ja kulttuurin kentän asiantuntijoista koottu työryhmä työskenteli 15.2.2019-31.3.2020. Työryhmän tehtävänä oli tarkastella taiteen ja kulttuurin roolia kaupungissa pitkäjänteisesti ja esittää taiteen ja kulttuurin edistämiselle tavoitteita sekä toimenpiteitä tavoitteiden saavuttamiseksi. Työryhmä kuuli laajasti asiantuntijoita ja kaupunkilaisia osana työtään.

Julkistustilaisuudessa taiteen ja kulttuurin ammattilaisista koostuva työryhmä luovuttaa näkemyksensä vuoden 2030 taiteen ja kulttuurin Helsingistä pormestari Jan Vapaavuorelle ja apulaispormestari Nasima Razmyarille.

Tilaisuudessa kuullaan myös kaupungin toimialojen kommentit visioon ja käydään vision innoittama keskustelu siitä, miten taide ja kulttuuri voivat olla hyvän elämän ja kaupungin kehittämisen ytimessä.

Aiheesta keskustelemassa ovat kuraattori ja koreografi Satu Herrala, Koneen Säätiön johtaja Anna Talasniemi, Kaupunkitutkimusinstituuutin johtaja, professori Mari Vaattovaara, Taideyliopiston rehtori Jari Perkiömäki, Co-founders Oy:n toimitusjohtaja Ia Adlercreutz sekä apulaispormestari Nasima Razmyar.

Tilaisuuden juontaa toimittaja Reetta Räty. Julkistustilaisuuden toteutuksesta vastaavat WAUHAUS-kollektiivi ja Apogee Oy.