Finlandia-talo palvelee perusparannuksen ajan – väistötila Pikku-Finlandian hankesuunnitelma päätöksentekoon

Finlandia-talo palvelee perusparannuksen ajan. Väistötila Pikku-Finlandian hankesuunnitelma on valmistunut päätöksentekoon.
Havainneilmakuva väistötilasta.

Finlandia-talon perusparannus käynnistyy vuoden 2022 alussa. Perusparannus kestää noin 2,5 vuotta. Väistötila on keskeinen osa perusparannuksen toteutuksen vaiheittaista järjestelyä. Finlandia-talo jatkaa toimintaa kongressi- ja tapahtumakeskuksena koko perusparannuksen ajan osin väistötilassa. Pikku-Finlandiaksi nimetyn väistötilan ansiosta Finlandia-talo pystyy tarjoamaan uudenlaisia palveluja myös matkailijoille ja kaupunkilaisille.

"Pikku-Finlandiasta halutaan tehdä kaikille avoin, viihtyisä olohuone Töölönlahdelle. Tilaan on suunniteltu erikokoisia yhdistettäviä monikäyttötiloja, joissa voi järjestää kongresseja, juhlia ja muita tapahtumia. Keittiö palvelee sekä tapahtumia että tilassa toimivaa kahvila-ravintolaa. Lisäksi tilaan on tulossa Design & Deli Shop sekä avoin Galleria Pikku-Finlandia, jossa voi järjestää näyttelyitä. Ulos rakennetaan kutsuva terassi, jonka tavoitteena on luoda urbaani juhla- ja festivaalialue kehittyvälle Töölönlahden alueelle", kertoo Finlandia-talo Oy:n toimitusjohtaja Johanna Tolonen.

Väistötilan ansiosta perusparannuksen kesto lyhenee noin 1,5 vuodella, mikä vähentää remontista aiheutuvaa haittaa Töölönlahden alueen muille käyttäjille. Lisäksi Finlandia-talo pystyy palvelemaan asiakkaitaan koko perusparannuksen ajan, vaikka pienimmillään tilat ovat noin neljännes normaalisti käytössä olevista asiakastiloista.

Pikku-Finlandian suunnitelmat poliittiseen päätöksentekoon

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto käsittelee Pikku-Finlandian hankesuunnitelmaa 23.1.2020. Hankesuunnitelman hyväksyy lopullisesti kaupunginhallitus.

Pikku-Finlandia rakennetaan Karamzininrannan katuaukiolle, joka sijaitsee Finlandia-talon ja Töölönlahden puiston välissä. Paviljonki sulautuu maisemaan ja ilmentää hyvin suomalaista arkkitehtuuria.

Väistötilan suunnitteluratkaisu on kehitetty yhteistyössä kaksivaiheisena studioharjoitustyönä Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen opiskelijoiden ja opettajien kanssa. Väistötilan tavoitteena on toteuttaa kaupungin puurakentamisen ja kiertotalouden tavoitteita siten, että rakennuksen osia voidaan jatkossa siirtää ja muokata muuhun väistötilakäyttöön esimerkiksi koulujen tai päiväkotien tarpeeseen.  Rakennuksen arvioitu käyttöikä on yli 20 vuotta.

Vuonna 2019 Helsingin kaupunki rakennutti noin 20 uutta väliaikaista paviljonkirakennusta päiväkotien ja koulujen käyttöön. Kaikkiaan väliaikaisia rakennuksia on käytössä noin 50.

”Finlandia-talo on Helsingille merkittävä arkkitehtonisena maamerkkinä ja elävänä kongressikeskuksena, joka mahdollistaa monipuolisten tapahtumien ja tilaisuuksien järjestämisen pääkaupungissa. Meidän tavoitteenamme on elävä ja monipuolinen, kaupunkilaisille ja matkailijoille houkutteleva Töölönlahti. Finlandia-talon peruskorjaus on sekä rakennussuojelullinen haaste että haaste Helsingin matkailulle. On hienoa, että tähän tilanteeseen saamme kaupunkia ja Töölönlahden aluetta palvelevan ja Helsingin kiertotaloustavoitteisiin kiinnittyvän uuden väistötilan, jossa haasteet käännetään mahdollisuuksiksi”, toteaa kaupunkiympäristön toimialan apulaispormestari Anni Sinnemäki.

Rakennuksen pinta-ala on 2 750 bruttoneliömetriä. Sen enimmäishinta on 9,9 miljoonaa euroa. Pikku-Finlandian rakennustyöt alkavat kevätkesällä 2021 ja se valmistuu loppuvuodesta. Rakennus avautuu alkuvuonna 2022.

Finlandia-talon perusparannus käynnistyy alkuvuonna 2022. Työ valmistuu ja otetaan käyttöön kahdessa vaiheessa: kongressisiipi avautuu keväällä 2023 ja päärakennus 2024.

Finlandia-talon ja Töölönlahden puiston väliaikaiset liikenteen järjestelyt suunnitellaan siten, että kaupunkilaisten liikkuminen alueella on turvallista, sujuvaa ja viihtyisää.

Kuva: Aalto-yliopisto / Jaakko Torvinen, Havu Järvelä, Elli R. Hirvonen.

Rakennusten

ja yleisten alueiden jaoston asialistat ja päätökset.