Kasvatus- ja koulutuslautakunta on päättänyt käynnistää kokeilun maksuttomien kuukautissuojien jakamiseksi perusopetuksessa ja toisen asteen koulutuksessa. Helsingin kaupunki aloittaa syksyllä kolme kuukautta kestävän kuukautistuotteiden jakeluun liittyvän kokeilun kolmessa oppilaitoksessa ja yhdessä peruskoulussa.
Kokeilu toteutetaan syys−marraskuun aikana
Kokeilussa kartoitetaan kuukautisköyhyyttä ilmiönä perusasteen ja toisen asteen opetuksessa. Kokeilussa mukana olevien koulun ja oppilaitosten oppilaat ja opiskelijat pääsevät kokeiluun mukaan ilmoittautumislinkin kautta. Ensimmäiset kuukautisvälineet jaetaan syyskuussa. Kokeilussa on pyritty huomioimaan asian sensitiivisyys, ja kokeilu toteutetaan tiiviinä yhteistyönä oppilaitosten kanssa, opiskelijoiden tarpeet sekä toiveet huomioiden. Mukana kokeilussa ovat Hiidenkiven peruskoulu (6–9. luokat), Sibelius-lukio, Tölö Gymnasium ja Stadin AO:n Vilppulantien toimipiste. Osallistujan paketti sisältää kuukautisvälineet yhden kuukauden käyttöön kerrallaan. Osallistuja saa valita joko tamponi-, side-, tamponi- sekä sidepaketin tai koko kokeilun ajaksi olevan kuukupin. Kokeilun lopuksi osallistujille toteutetaan sähköinen loppukysely, jossa selvitetään kokemuksia kokeilusta.
Helsinki haluaa kartoittaa kuukautisköyhyyden vaikutuksia
Kokeilujakson aikana kartoitetaan, voiko kuukautistuotteiden maksullisuus vaikuttaa opetukseen osallistumiseen, tai jopa estää sen kokonaan. Kuukautisvälineisiin kuluva summa voi muodostaa merkittävän osan oppilaan tai opiskelijan kuukauden tai viikon budjetista. Terveyssiteet ja tamponit maksavat käyttäjälle kuukaudessa parista eurosta jopa kymmeneen euroon. Kasvatuksen koulutuksen toimialan opiskelijoiden hyvinvointipäällikkö Riina Ståhlberg korostaa kokeilun tärkeyttä. ”Olemme ymmärtäneet, että kuukautisvälineiden hankkiminen voi olla liian iso investointi joillekin opiskelijoille. Jokaisen opiskelijan on voitava osallistua lähiopetukseen kuukautisista huolimatta. Kokeilun aikana saamme arvokasta tietoa aiheesta ja voimme samalla jatkaa yhteiskunnallista keskustelua esimerkiksi naisten välttämättömien terveystuotteiden verotuksesta. Kuukautistuotteiden verotusta laskemalla lisäämme tasa-arvoa".