Helsingin kaupunki, poliisi, sidosryhmät ja kolmannen sektorin toimijat tapasivat nuorten syrjäytymisen ja rikollisuuden ehkäisyn tiimoilta

Helsingissä on tänään järjestetty pormestari Juhana Vartiaisen kutsumana pyöreän pöydän keskustelu nuorten syrjäytymisen ja rikollisuuden ennaltaehkäisystä. Keskusteluun osallistui Helsingin kaupungin edustajien lisäksi Helsingin poliisin edustajia sekä laaja joukko keskeisiä sidosryhmiä ja kolmannen sektorin toimijoita.
Helsingin ydinkeskusta iltavaloissa.
Helsingin ydinkeskusta-aluetta. Kuva: Ioannis Koulousis

Keskustelun aikana käytiin eri toimijoiden näkökulmasta läpi tilannekuvaa nuorten pahoinvoinnin ja kasvaneen nuorisorikollisuuden ilmenemismuodoista sekä siitä, miten eri toimijat voivat vaikuttavimmin toimia yhteistyössä ongelmien ennaltaehkäisyssä. Nuorten pahoinvoinnin ja nuorisorikollisuuden eri ilmenemismuotojen laajenemiseen voidaan vielä tehokkaasti puuttua Suomessa ja Helsingissä hyödyntäen moniammatillista  yhteistyötä.  

Tänään käydyssä keskustelussa puhuttiin yhteistyön tiivistämisestä ja tarpeesta tavata jatkossakin. Lisäksi keskusteltiin lisätoimista nuorten syrjäytymisen ja rikollisuuden ennaltaehkäisemisessä. Muiden toimenpiteiden ohella tärkeänä nähtiin nuorten ja heidän perheidensä osallisuuden vahvistaminen sekä erityisessä riskissä olevien nuorten tunnistaminen ja auttaminen riittävän aikaisessa vaiheessa. Lisäksi niin sanottujen hatkanuorten eli kodistaan tai laitoksesta karkuteille lähteneiden nuorten tilanteeseen puuttumista halutaan tehostaa, paluumuuttajiin kuuluvien nuorten aikuisten kotoutumista parantaa sekä helpottaa nuorten pääsyä psykiatristen palvelujen piiriin. 

Neljäs sektori eli perheet pyritään saamaan entistä vahvemmin mukaan jo aivan ensimmäisten lapsen elämään vaikuttavien ongelmien ilmetessä. Ylisukupolvinen tunne yhteiskunnan ulkopuolelle jäämisestä on katkaistava, jotta esimerkiksi jengien vaikutusvalta nuoriin vähenee. Maahanmuuttajataustaisten osalta tässä työssä nähdään tärkeäksi vahvistaa myös palveluja nuoren perheen omalla kielellä ja sitä, että perheen kanssa työskentelevillä ammattilaisilla on riittävästi perheen kulttuuritaustaan liittyvää ymmärrystä. 

– Nuorten pahoinvointiin ja rikollisuuteen johtavien kierteiden tukahduttamiseksi on tehtävä töitä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja koko rintamalla. Kaupunki tarvitsee tässä työssä poliisin lisäksi nuorten parissa toimivien tahojen apua, ja yhteistyömme onkin jo vuosien ajan ollut tiivistä. Myöskään huoltajien ja nuoren lähipiirin muiden aikuisten rooli ei saa unohtua, sillä vaikuttavin ennaltaehkäisy lähtee usein juuri perhepiiristä ja perheiden tukemisesta. Pyrimmekin entistä vahvemmin saamaan perheet aktiivisesti mukaan yhteistyöhön ja meidän täytyy tarjota huoltajille myös tukea vanhemmuuteen ja kasvatukseen, pormestari Vartiainen painottaa.  

Tänään 1. marraskuuta käytyyn keskusteluun osallistuivat edustajat Helsingin poliisista, Rikosseuraamuslaitokselta, Aseman Lapset ry:stä, Mannerheimin Lastensuojeluliitosta, Pelastakaa Lapset ry:stä, Diakonissalaitokselta, Suomen Icehearts ry:stä, Kide-säätiöstä, Helsingin evankelis-luterilaisesta hiippakunnasta, Suomen evankelis-luterilaisesta kirkosta, HelsinkiMissiosta ja Suomen Muslimifoorumi ry:stä. Mukana oli myös Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen, kulttuurin ja vapaa-ajan sekä sosiaali-, terveys ja pelastustoimialan toimialajohtajat sekä useita muita kaupungin edustajia.  

Kaupunki toimii laajasti ongelmien ennaltaehkäisemiseksi 

Kaupungin osalta erityisesti päiväkodit ja koulut, nuorisotyö sekä sosiaali- ja terveyspalvelut ovat merkittävässä asemassa hyvinvoinnin, osallisuuden ja turvallisuuden takaamisessa nuorille kaupunkilaisille. Jatkossa pyrkimyksenä on entistä tehokkaampi tarttuminen varhaisnuoria koskeviin ongelmiin sekä kansainvälisiin esimerkkeihin nojaavat uudet toimintamallit alueellisessa moniammatillisessa työssä.  

Muun muassa seuraavilla toimenpiteillä tavoitellaan oireilevien nuorten tilanteeseen parannuksia: 

  • Turvallisemman yhteisön pelisääntöjen laatiminen ja käyttöönotto eri koulujen, oppilaitosten ja nuorisotalojen toimipisteissä osallistaa ja sitouttaa lapset ja nuoret käyttäytymään asiallisesti ja toimimaan vastuullisesti toisiaan kohtaan.  
  • Kaikissa peruskouluissa opetetaan systemaattisesti tunne- ja vuorovaikutustaitoja ja puututaan koulupoissaoloihin sekä kiusaamiseen ja häirintään yhdessä sovittujen toimintamallien mukaisesti (SKY-hanke).  
  • Käytössä on vihapuheeseen puuttumisen toimintamalli, ja kaupungin lasten ja nuorten parissa työskentelevää henkilöstöä koulutetaan laajasti vastakkainasettelu- ja konfliktitilanteiden purkamiseen. 
  • Osallisuutta vahvistetaan tarjoamalla nuorille vapaa-ajan harrastuksia veloituksetta Harrastamisen Suomen mallin mukaisesti.  
  • Kotoutumista tukevilla toimilla ennaltaehkäistään osaltaan jengiytymistä. 
  • Helsingin nuorisotyö kehittää parhaillaan toimintamalleja väkivaltatilanteisiin puuttumiseksi yhteistyössä pääkaupunkiseudun kuntien kanssa. Kehitystyössä hyödynnetään myös pohjoismaisten verrokkikaupunkien kokemusta ja osaamista. 
  • Lastensuojelun nuorten palveluita on vahvistettu tänä vuonna ja työ jatkuu ensi vuonna.  
  • Poliisin ja järjestöjen kanssa yhteistyötä tekevien Toivo-tiimien määrää lisätään.  
  • Itä- ja Pohjois-Helsingissä käynnistetään maahanmuuttajataustaisille nuorille ja perheille suunnattu uusi, jalkautuvaa ja intensiivistä tukityötä tekevä tiimi.  
  • Lasten etsivä työ jalkautuu iltaisin ja viikonloppuisin kaupungille ja pyrkii ohjaamaan tuen piiriin erityisesti varhaisnuoria.