Helsingfors stad, polisen, intressenter och aktörer inom den tredje sektorn träffades för att diskutera förebyggandet av utslagning och brottslighet bland ungdomar

En rundabordsdiskussion om förebyggande av utslagning och brottslighet bland ungdomar hölls i Helsingfors, sammankallad av borgmästare Juhana Vartiainen. Utöver Helsingfors stads representanter deltog representanter för Helsingforspolisen samt ett stort antal viktiga intressenter och aktörer inom den tredje sektorn i diskussionen.
Central område i Helsingfors i kvällsljuset.
Centrala område i Helsingfors i kvällsljuset. Bild: Ioannis Koulousis

Under diskussionen gick man ur olika aktörers perspektiv igenom lägesbilden av uttrycksformerna för ungdomars illamående och den ökade ungdomsbrottsligheten samt de effektivaste sätten för olika aktörer att i samarbete förebygga problem. Utvidgningen av de olika uttrycksformerna för ungdomars illamående och ungdomsbrottslighet kan ännu ingripas i på ett effektivt sätt i Finland och Helsingfors genom att bedriva ett multiprofessionellt samarbete.

I dagens diskussion talades det om att göra samarbetet intensivare och om behovet av att sammanträda även i fortsättningen. Dessutom diskuterades ytterligare åtgärder för att förebygga ungdomars utslagning och ungdomsbrottslighet. Vid sidan av andra åtgärder ansågs det viktigt att stärka ungdomars och deras familjers delaktighet samt att identifiera och hjälpa särskilt utsatta ungdomar i ett tillräckligt tidigt skede. Man vill också effektivera ingripandet i situationen för ungdomar som rymt sitt hem eller en anstalt, förbättra integrationen av unga återflyttande vuxna samt göra det lättare för ungdomar att få tillgång till psykiatriska tjänster. 

Målet är att göra den fjärde sektorn, dvs. familjerna, ännu starkare delaktig redan när de första problem som påverkar barnets liv uppstår. Känslan av att hamna utanför samhället som fortsätter i flera generationer måste brytas, så att bland annat gängens inflytande över de unga minskar. När det gäller personer med invandrarbakgrund anser man att det i detta arbete också är viktigt att stärka tjänsterna på den ungas familjs eget språk och att de yrkesutbildade personer som arbetar med familjen har tillräcklig förståelse för familjens kulturella bakgrund.

– Man måste arbeta så tidigt som möjligt och på hela fronten för att kväva den utveckling som leder till ungdomars illamående och brottslighet. Förutom polisen behöver staden i detta arbete hjälp av instanser som arbetar med ungdomar, och vårt samarbete har varit intensivt i flera år. Man ska inte heller glömma den roll som vårdnadshavarna och andra vuxna i den ungas närmaste krets spelar, eftersom det effektivaste förebyggandet ofta utgår från familjekretsen och stöd för familjer. Därför strävar vi ännu mer efter att få familjer att aktivt delta i samarbetet, och vi måste också ge vårdnadshavarna stöd för föräldraskapet och uppfostran, betonar borgmästare Vartiainen.

I diskussion den 1 november deltog representanter för Helsingforspolisen, Brottspåföljdsmyndigheten, Stationens Barn rf, Mannerheims Barnskyddsförbund, Rädda Barnen rf, Diakonissanstalten, Suomen Icehearts ry (Icehearts i Finland), Kide-säätiö (stiftelsen Kide), Helsingfors evangelisk-lutherska stift, Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland, HelsingforsMission och Suomen Muslimifoorumi ry (muslimforum i Finland). I diskussionen deltog även sektorcheferna för Helsingfors stads sektor för fostran och utbildning, kultur- och fritidssektor och social-, hälsovårds- och räddningssektor samt flera andra representanter för staden. 

Staden arbetar i stor utsträckning för att förebygga problem 

När det gäller staden spelar i synnerhet daghem och skolor, ungdomsarbete samt social- och hälsovårdstjänster en viktig roll för att garantera välfärd, delaktighet och säkerhet för unga invånare. I fortsättningen försöker man på ett ännu effektivare sätt ta itu med problem som gäller barn i skolåldern och använda nya verksamhetsmodeller som bygger på internationella exempel i det regionala multiprofessionella arbetet.  

Bland annat följande åtgärder syftar till att förbättra situationen för ungdomar som uppvisar symtom: 

•    Utarbetandet och införandet av regler för en tryggare gemenskap i olika skolor, läroanstalter och ungdomsgårdar delaktiggör och engagerar barn och ungdomar att uppföra sig på ett korrekt sätt och agera ansvarsfullt gentemot varandra.  
•    Alla grundskolor undervisar systematiskt i känslo- och interaktionsfärdigheter och ingriper i skolfrånvaron samt mobbning och trakasserier i enlighet med gemensamt överenskomna verksamhetsmodeller (SKY-projektet).  
•    Det används en verksamhetsmodell för att ingripa i hattal, och stadens personal som arbetar med barn och ungdomar utbildas i stor utsträckning för att lösa motsatsförhållanden och konflikter. 
•    Delaktigheten stärks genom att ungdomar erbjuds avgiftsfria fritidsaktiviteter i enlighet med Finlandsmodellen för hobbyverksamhet.  
•    Åtgärder som stöder integrationen bidrar till att förhindra gängbildning. 
•    Helsingfors ungdomsarbete tar för närvarande fram verksamhetsmodeller för att ingripa i våldssituationer i samarbete med kommunerna i huvudstadsregionen. I arbetet utnyttjas också nordiska referensstäders erfarenhet och kunnande. 
•    Barnskyddets ungdomstjänster har stärkts i år och arbetet fortsätter nästa år.  
•    Antalet Toivo-team som samarbetar med polisen och organisationer ska ökas.  
•    I östra och norra Helsingfors lanseras ett nytt uppsökande team för intensivt stöd som riktar sig till ungdomar och familjer med invandrarbakgrund.  
•    Det uppsökande arbetet för barn syns i staden på kvällar och veckoslut och försöker hänvisa särskilt barn i skolåldern till stödtjänster.