Health Incubator Helsinki on pitkäkestoinen, räätälöity yrityshautomo-ohjelma tutkimuspohjaisille terveysalan kasvuyrityksille. Nyt ohjelmaan haetaan kolmatta kertaa mukaan uusia, lupaavia startupeja. Haku on auki 13.3. asti, ja huhtikuussa alkavaan ohjelmaan valitaan mukaan noin kymmenen tiimiä.
Suomi on tunnettu erinomaisesta terveydenhuoltojärjestelmästä, laadukkaasta terveys- ja lääkealan tutkimuksesta ja poikkeuksellisen laajasta ja monipuolisesta terveysdatasta. Pääkaupunkiseudulla toimii edistyksellinen terveysalan ekosysteemi, jonka muodostavat tutkimusyliopistot, sairaalat, yritykset ja alan organisaatiot. Alueen vilkkaassa startup-yhteisössä toimii myös noin 100 terveysalan startupia. Helsingin seutu onkin erityislaatuinen kehitysympäristö yrityksille, jotka kehittävät terveysdataan perustuvia tuotteita tai palveluita terveydenhuollon ammattilaisten tarpeisiin.
Health Incubator Helsinki auttaa tutkimuksessa syntyvien innovaatioiden kaupallistamisessa
Health
Incubator Helsinki(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) perustettiin vuonna 2020 tukemaan tutkimuksessa syntyvien innovaatioiden kaupallistamista ja kasvua kohti menestyvää yritystoimintaa. Hautomo-ohjelma on kansainvälisesti vertailtuna pitkäkestoinen – jopa kolme vuotta – ja tarjoaa mukaan valituille yrityksille asiantuntija-apua, verkostoja ja vertaistukea.
”Ohjelma räätälöidään kunkin yrityksen tarpeisiin. Autamme esimerkiksi konseptin kehittämisessä, pilotoinnissa, markkinoille pääsyssä ja rahoituksen hankkimisessa. Meillä on laaja verkosto ja yhdistämme toimijoita toisiinsa”, kertoo Health Incubator Helsingin vetäjä Christian Lardot.
Meilahden sairaala-alueella sijaitsevassa hautomossa liiketoimintaansa kehittää parhaillaan 23 startupia, joista lähes kaikki ovat yliopistolähtöisiä. Ohjelma on yrityksille maksuton toimitilavuokraa lukuun ottamatta, ja mukaan voivat hakea sekä suomalaiset että ulkomaiset startup-tiimit. Hautomon taustalla ovat Helsingin kaupunki ja Helsingin yliopisto, ja se toimii yhteistyössä ekosysteemiä kehittävän Health Capital Helsingin(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) kanssa.
Ensimmäisen ohjelman startupit keränneet huomattavan rahoituksen
Health Incubator Helsingin ensimmäiset tulokset ovat lupaavia. Ensimmäisessä ohjelmassa aloittaneet 11 startupia keräsivät vuoden 2021 aikana yhteensä 8 miljoonaa euroa rahoitusta. Summa sisältää sekä yksityiset suorat sijoitukset että apurahat.
Ensimmäisessä hautomo-ohjelmassa vuonna 2020 aloittanut Uute
Scientific Oy(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) on kehittänyt metsän mikrobeja sisältävän, ihmisen immunijärjestelmää tehostavan Reconnecting Nature™ -valmisteen, jota voidaan käyttää esimerkiksi kosmetiikassa tai tekstiileissä. Yritys kertoi äskettäin saaneensa 1,2 miljoonan euron lisärahoituksen toimintansa vauhdittamiseen.
”Health Incubator Helsingin yritysneuvojat osaavat kuunnella yritysten tarpeita ja reagoida niihin järjestämällä relevantteja koulutuksia ja esittäytymisiä sijoittajille. Nämä sekä joustavat toimitilat luovat erinomaiset edellytykset keskittyä liiketoiminnan kasvattamiseen”, Uute Scientificin toimitusjohtaja Kari
Sinivuori sanoo.
Toisessa hautomoerässä vuonna 2021 aloittanut Phonolyser Oy(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) voitti viime syksynä maailman suurimman terveysteknologia-alan tapahtuman MEDICAn startup-kisan innovaatiollaan, joka etsii vauvojen synnynnäisiä sydänvikoja nopeasti ja kustannustehokkaasti. Phonolyserin tiimi muutti kokonaisuudessaan ulkomailta Suomeen tultuaan valittua ohjelmaan ja perusti yrityksensä Helsinkiin.
”Health Incubator Helsingin tiimi on ollut täysillä tukenamme ja mentoreinamme ja auttanut meitä näkyvyyden luomisessa. Hautomo on kuin perhe: apunamme aina, kun sitä tarvitsemme. Toimitilat ja sijainti HUS:in sairaala-alueen kyljessä ovat hyviä etuja”, Phonolyserin liiketoimintajohtaja Bahman
Doaeian sanoo.
Haussa uraauurtavia innovaatioita ja sinnikkäitä tiimejä
Kolmannen erän haku on avoinna 7.2.–13.3.2022. Hakemusten joukosta valitut ehdokkaat kutsutaan haastatteluihin. Huhtikuussa 2022 alkavaan ohjelmaan valitaan noin 10–12 tiimiä.
”Arvioimme hakuvaiheessa, onko yrityksen innovaatiolle, palvelulle tai tuotteelle kysyntää. Tekeekö yritys jotain uutta tai parantaa olemassa olevia ratkaisuja? Tiimiin liittyvä tärkeä kriteeri on ihmisten omistautuneisuus ja periksiantamattomuus”, sanoo Lardot.
Lisätietoja:
Lue lisää Health Incubator Helsingistä täältä(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).
Hae mukaan 13.3. mennessä tästä (englanniksi)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Uutisen kuva: Helsinkiläisen
Phonolyserin kehittämä laite havaitsee vauvojen synnynnäisiä sydänvikoja
yhdistämällä tekoälyä ja kolmen eri sensorin tuottamaa dataa. Tiimin jäseniä
vasemmalta: Sanaz Naderi, Markus
Tuukkanen, Jalmari Talola, Javad Maleki, Farnaz Farahdel ja Bahman Doaeian.
Kuva: Roope Permanto