Helsinki selvittää sorakatujen tilaa ja kerää asukkailta näkemyksiä katujen kunnosta

Helsingin kaupunki käynnisti keväällä 2021 selvitystyön, jossa sorakadut kartoitetaan ja tehdään katsaus niiden kunnosta.
Kassaratie Heikinlaaksossa. Kuva: Juho Kuntsi.

Helsingin kaupunki käynnisti keväällä 2021 selvitystyön, jossa sorakadut kartoitetaan ja tehdään katsaus niiden kunnosta. Asukkaita pyydetään vastaamaan sorakatuihin liittyvään verkkokyselyyn 10. huhtikuuta mennessä.

Selvitykseen on pyritty ottamaan mukaan kaikki Helsingin asemakaavoitetuilla alueilla sijaitsevat rakentamattomat sorakadut ja -tiet, jotka palvelevat asunto-, palvelu- tai tuotantotoiminnan kulkuyhteytenä muuhun katuverkkoon. Asukkaiden ja sorateiden käyttäjien käyttökokemuksella on tärkeä osa selvitystyössä.

Kysely on suunnattu sorakatujen varsilla asuville sekä katuja muuten käyttäville. Kysely on auki 10. huhtikuuta asti osoitteessa bit.ly/sorakatu-kysely(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Kyselyssä voi muun muassa kertoa mielipiteensä katujen kunnosta ja esittää toiveensa katujen mahdollisesta tulevasta päällysteestä: säilytetäänkö katu ennallaan ja peruskorjataan se sorakatuna vai rakennetaanko se kestopäällystettynä.

Asukkaiden katumaksut eivät tule kasvamaan mahdollisen katujen rakentamisen tai peruskorjauksen yhteydessä.

Selvityksessä käytetään kaikista rakentamattomista ja keskeneräisistä kaduista yhteistä nimikettä ”sorakadut”. Suurin osa näistä kaduista on sorapintaisia, mutta mukana on myös sirotepinnoitettuja ja joitakin kestopäällystettyjä katuja.

Rakentamattomia sorakatuja on 212 kappaletta ja ne sijaitsevat koko Helsingin alueella. Noin 70 prosenttia sorakaduista sijaitsee Koillis-Helsingissä. Östersundomin alueen rakentamattomat sorakadut eivät ole selvitystyössä mukana.

Kuva: Juho Kuntsi.