Helsinkiläisille taide- ja kulttuuritoimijoille ikääntyneiden kulttuuritoiminnan edistämiseen 1,3 miljoonaa euroa

Ikääntyneiden kulttuuritoimintaan 1,3 miljoonaa euroa.

Määräraha mahdollistaa monipuolisten hankkeiden toteuttamisen ja lisää taide- ja kulttuuripainotteista sisältöä ikääntyneiden helsinkiläisen arkeen. Hankkeissa painottuvat erityisesti iäkkäiden ihmisten osallisuuden ja toimijuuden edistäminen, kotona asuville suunnattu kulttuuritoiminta sekä hanketoimijoiden uudenlaiset sektorirajat ylittävät kumppanuudet ja yhteistyön muodot. Hankkeet edistävät alueellisia kulttuuripalveluja, toteuttavat erilaisia digitaalisia ratkaisuja ja sisältöjä, kehittävät vapaaehtoistoimintaa sekä taide- ja kulttuurialan tekijöiden kulttuurisen vanhustyön osaamista.

Pienentynyt elämänpiiri ja koronan rajoittama arki on koskettanut monia, sillä vuoden 2020 lopussa 65 vuotta täyttäneitä asui Helsingissä yli 114 000.  Vuodesta 2010 ikääntyneiden lukumäärä on kasvanut 26 000 henkilöllä. Ikääntyneiden väestöosuuden ennustetaan Helsingissä nousevan nykyisestä noin 17 prosentista yli 21 prosenttiin vuoden 2049 loppuun mennessä. Ennusteen mukaan Helsingissä asuisi tuolloin noin 177 000 ikääntynyttä, 67 000 enemmän kuin nyt.

"Avustusmäärärahan mahdollistamilla
hankkeilla on vahva kytkös kaupunkistrategiaan. Helsinki tavoittelee
ikäihmisten toimintamahdollisuuksien parantamista myös taiteen ja kulttuurin
keinoin. Ikäihmisten hyvinvoinnista halutaan pitää huolta tukemalla
kulttuurihyvinvoinnin toimijakenttää kehittämään ikääntyneiden palveluita”, kulttuuri- ja kirjastojaoston puheenjohtaja Sirpa Asko-Seljavaara toteaa. 

Avustusmuoto mahdollistaa hankkeita, jotka yhdistävät taiteen ja kulttuurin toimintoja monitaiteisiksi kokonaisuuksiksi. Valinnanvaraa on muun muassa teatterista, tanssista, sirkuksesta, musiikista, elokuvista, kädentaidoista ja kuvataiteista, joissa iäkkäiden oma osallisuus on keskiössä. Jokainen voi valita mieleisensä avustettavista toiminnoista ja saada hyvää mieltä ja mukavaa tekemistä.

Lisätietoja
Sara Kuusi, sara.kuusi@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman), puh. (09) 310 32204
Tiina Laukkanen, tiina.laukkanen@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman), puh. 040 176 9173