Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara on viime vuodesta alkaen asentanut Keskuspuistoon opastetauluja, jotka helpottavat maastossa liikkumista.
– Viime vuonna opastetaulujen asennus eteni Kehä I:n eteläpuolelle. Nyt asennamme opasteet Kansalaistorille asti, projektipäällikkö Risto Ahonen Staran kaupunkitekniikan rakentamisesta sanoo.
Opasteurakan lähestyessä keskustaa yhä useampi ulkoilija kohtaa asennustyömaan. Liikkujat voivat ennakoida edessä olevan työmaan telttamerkkien perusteella. Ne asetetaan työmaata lähestyville ulkoilureiteille noin 30 metriä ennen työmaa-aluetta. Itse työmaalla Stara aitaa tarvittaessa välittömän työskentelyalueen muoviesteaidoilla.
– Kun vastaasi tulee ulkoilureitillä työmaa, pyöräillessä taluta tai ainakin hidasta vauhtia. Työmaa kannattaa kiertää reilun turvavälin päästä, Risto Ahonen muistuttaa.
Opasteet asennetaan luonto huomioiden
Opastekehykset asennetaan paikoilleen traktorikaivurilla. Jämerä asennus on tarpeen, jotta opasteet kestävät vaihtelevaa säätä ja mahdollista ilkivaltaa. Yhden opastekehyksen asennus kestää kohteesta riippuen puolesta tunnista puoleen päivään. Samaan risteykseen voi tulla myös useampia opasteita.
– Opastetaulujen on oltava maastossa hyvin näkösällä. Siksi on tarkkaa, että kehykset saadaan oikeaan asentoon. Samalla pyrimme säästämään puita ja juuria, Staran projektipäällikkö Risto Ahonen sanoo.
Keskuspuiston opasteet ja niiden asennuksen on Staralta tilannut Helsingin kaupunkiympäristön toimiala.
Uusia opasteita myös muihin Helsingin luontokohteisiin
Stara asentaa tänä vuonna uusia opastetauluja myös useisiin Helsingin luonnonsuojelukohteisiin. Luonnonsuojelualueilla opasteiden asennus on käsityövaltaista. Näin vältetään maaston kulumista.
Hallainvuori on viime vuonna perustettu luonnonsuojelualue, jonka kohdeopasteiden asennus valmistui toukokuussa. Kesällä 2024 Stara asentaa alue- tai kohdeopasteita myös Uutelan luonnonsuojelualueille, Tahvonlahden harjulle, Kruunuvuoren lammelle ja Kruunuvuoren lehmusmetsikköön, Kivikon linnoituskalliolle sekä Haltialan metsään. Yhteensä kohteet saavat noin 40 uutta alue- tai kohdeopastetta.
Osa opasteita saavista alueista on täysin uusia luonnonsuojelualueita. Niille asennetaan myös noin 130 rauhoitusmääräystaulua, noin 200 puista rajamerkkiä sekä tehdään maalimerkintöjä.
Uutista päivitetty 4.9.2024. Lisätty tieto urakan siirtymisestä kaupukialueelle.