Kylmänä, mutta aurinkoisena aamupäivänä Malmin kirkon edessä kokoontuu viisi ihmistä. Helsingin Kaupunginteatterilta paikalle ovat saapuneet teatteri-ilmaisun ohjaajat Laura
Ikonen sekä Janne Puustinen ja muusikko Aleksi Kinnunen. Kolmikkoa on ottamassa vastaan Malmilla lähes koko ikänsä asuneet ystävättäret, jotka ovat valmiina tarjoamaan vieraille kävelykierroksen kotikulmillaan.
Tammikuussa käynnistynyt Pääroolissa Malmi-hanke on kirjaimellisesti lähtenyt liikkeelle Malmiin tutustumalla, sillä projektin taiteilijoille alue ei ollut entuudestaan tuttu. Niinpä asukkaat kutsuttiin oppaiksi.
Seuraavat kolme vuotta Malmilla toteutetaan Helsingin Kaupunginteatterin taiteilijoiden johdolla yhteisöteatterihanketta. Paikallisten asukkaiden ja taiteilijoiden vuorovaikutukseen perustuvan hankkeen tavoite on tukea alueellisen kulttuuritoiminnan kehitystyötä. Hanke on osa Helsingin mallia, jonka avulla pyritään tuomaan taidetta kaikkien kaupunkilaisten arkeen.
Taiteilijat on otettu hyvin vastaan Malmilla
Ensimmäiseksi suunnataan Malmin kirkkopuistoon, jossa päivän oppaat ovat lapsina leikkineet. Ystävykset kertovat siitä, kuinka lapsuusvuosien jälkeen elämä vei muualle Suomeen, ulkomaillekin, mutta molemmat ovat päätyneet myöhemmin takaisin Malmille. Aikoinaan Anianpellontien ja Markkinatien kulmassa sijainneelta nuorisotalolta alkanut ystävyys on kantanut läpi aikuisuuden.
“Olemme olleet positiivisesti yllättyneitä vastaanotosta. Nyt maalis-huhtikuulle on sovittu kymmenkunta kävelyä. Ilmoittautumiset ovat tulleet muun muassa Facebook-ryhmien ja ilmoitustaulujen kautta”, Laura Ikonen kertoo.
Myös tämän päivän kävelykierroksen oppaat ilmoittautuivat Facebookin kautta. He kertovat käyvänsä joka tapauksessa päivittäin kävelyllä, ja ajattelivat että saman tien mukaan voisi tulla muutama taiteilijakin.
“Mehän olemme vasta aivan alussa hankkeen kanssa. Ihmisiin tutustuminen ja alueen hahmottaminen on äärimmäisen tärkeää. Näin myös me tulemme ihmisille tutuksi tyyppeinä ja toimijoina”, kertoo Ikonen.
Pääroolissa
Malmi ei ole ensimmäinen alueellinen yhteisöteatterihanke. Aiempina vuosina Helsingin mallia on toteutettu muun muassa Tapulinkaupungissa ja Siltamäessä Valokeilassa
Koillinen-hankkeessa.
Helsingin
kaupunginteatterin Janne Puustinen, Laura Ikonen ja Aleksi Kinnunen ovat
ilahtuneet siitä, kuinka avoimesti ihmiset ovat kertoneet elämästään alueella
Kävelykierrokset antavat monta näkökulmaa alueeseen
Matka jatkuu liikuntapuiston ohi, jossa on 1960-luvulla luisteltu jokaisena talvipäivänä. Alikulkutunnelin kautta siirrytään Ylä-Malmilta Ala-Malmille. Longinojan luontopolulla muistellaan lumenkaatopaikkaa, joka oli menneisyyden Malmilla vaarallinen mäenlaskupaikka alueen lapsille.
Aiemmilla kävelyillä oppaina on toiminut niin Malmilla koko ikänsä asunut teini kuin taiteilijat työvuorolleen mukaan ottanut etsivän lähityön työntekijä. Kävelykierroksille ilmoittautuneiden ennakkoluulottomuus ja erilaisuus ovat ilahduttaneet Kaupunginteatterin väkeä.
“On ollut iloinen yllätys, että olemme tavanneet niin eri-ikäistä porukkaa erilaisista taustoista. Yritämme tavoittaa ihmisiä myös sen ryhmän ulkopuolelta, joka muutenkin harrastaa kulttuuria”, Aleksi Kinnunen kertoo.
Teatterilaiset ovat pyrkineet jalkautumaan etenkin nuorten pariin. Äänisuunnittelijanakin toimiva Kinnunen ohjaa Malmilla nuorille erilaisia musiikkityöpajoja. Kun kävelyseuruetta vastaan tulee ryhmä koululaisia, osa lapsista tervehtii iloisesti Kinnusta. Tuttuja nuorisotalolta, kertoo Kinnunen.
Malmi on mainettaan parempi
Kaksi tuntia kestävän kävelyn aikana ihaillaan erityisesti luontoa. Teatterilaiset kertovat, että paikalliset mainitsevat Malmin parhaiksi puoliksi aina luonnon sekä liikenneyhteydet.
“Puheista kuuluu aina kotiseuturakkaus. Monet haluavat puhua alueen kielteisiä mielikuvia vastaan ja kertoa positiivisista asioista”, Laura Ikonen sanoo.
Kävelyistä on tehty muistiinpanoja, ja osa oppaiden jakamista muistoista ja lempipaikoista saattaa tulevaisuudessa tulla osaksi laajemmalle yleisölle tarkoitettua kävelykierrosta. Ikosen mukaan liikkuvat, kaupunkitilassa tapahtuvat esitykset ovat luonteva tapa koota yhteen alueellisten taideprojektien antia.
Yli
kahdeksan kilometrin kierros oli loistava tapa tutustua Malmin eri puoliin.
Toistaiseksi tarkkoja suunnitelmia hankkeen toteutustavoille ei vielä ole. Työryhmä on viettänyt aikaa verkostoitumalla, osallistumalla Malmi-verkoston kokouksiin sekä tutustumalla alueen muihin toimijoihin. Tavoitteena on vahvistaa alueella jo olevien yhteisöjen mahdollisuutta luoda taidetta.
“Kaikki toiminta on ilmaista osallistujille. Hankkeen perusarvo on helpottaa saavutettavuutta”, toteaa Aleksi Kinnunen.
Aiemmissa hankkeissa on ympäristössä tapahtuvan kävelyesityksen lisäksi koettu myös koteihin vietyjä taide-esityksiä, tuotettu lyhytelokuva sekä järjestetty jopa paikalliset festivaalit yhdessä muiden Helsingin mallin toimijoiden kanssa.
Helsingin malli tuo yhteen asukkaita ja taideorganisaatioita
Vaikka toteutustavat elävät toistaiseksi alueen asukkaiden toiveiden ja ideoiden mukana, varmaa on, että taide tulee entistä enemmän osaksi Malmilla asuvien arkea.
Helsingin malli perustuu osallistavaan ja alueelliseen kulttuurityöhön, jonka tavoitteena on vahvistaa kaupunginosien yhteisöllisyyttä sekä kehittää uusia toimintatapoja alueen toimijoiden ja isompien taidelaitosten välille.
Malmilla on perinteikkäitä kulttuuritoimijoita, kuten Malmin työväen näyttämö, ja työryhmä toivoo pääsevänsä tekemään yhteistyötä myös heidän kanssaan. Myös Malmin nuorisotalolla toimiva nuorten Sateenkaariteatteri on tehnyt taiteilijoihin vaikutuksen.
“Ja me totta kai toivomme, että kaikki ihmiset kokisivat, että Kaupunginteatteri on myös heidän teatterinsa”, Janne Puustinen sanoo.
Malmi on yksi kolmesta kaupunkiuudistuksen
pilottialueesta Mellunkylän ja Malminkartano-Kannelmäen lisäksi.
Kaupunkiuudistus on uusi toimintamalli, jonka tavoitteena on kohentaa vanhojen
asuinalueiden toimivuutta, viihtyisyyttä ja houkuttelevuutta. Helsingin mallin mukana Malmille jalkatuvat myös Lasten ja nuorten arkkitehtikoulu Arkki,
Sun Effects Oy ja Q-teatteri.
Lue
lisää Pääroolissa Malmi -hankkeen Facebook-sivulta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Lue lisää
kaupunkiuudistuksesta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Teksti ja kuvat: Milla Palkoaho
Kierrokselle osallistuneet paikallisoppaat
halusivat pysyä nimettöminä jutussa.