Minun huudini: ”Kaupunkiuudistuksessa pitää rohkeasti tarttua uusiin mahdollisuuksiin” – Mellunkylä ottaa nuoret mukaan kaupunkisuunnitteluun

Kaupunkiuudistuksen tulisi tarkoittaa sitä, että näemme mahdollisuuksia kaikkialla. Emme voi ajatella, että kaupungin virkailijat päättävät jossakin yksinään, kuinka asiat pitää hoitaa. On kyettävä luovuuteen, ajateltava rohkeasti, uskallettava kokeilla. Näin ajattelee kaupunkiuudistuksesta Sari Granö Itäisestä nuorisopalvelusta.

Yksikön päällikkö Sari Granö Itäisestä nuorisopalvelusta korostaa sitä, miten tärkeää on, että nuoret huomioidaan kaupunkiuudistuksessa ja kaupunkisuunnittelussa. Kuva: Kirsi Riipinen

Hyvä esimerkki mahdollisuuksiin tarttumisesta on hyvin konkreettinen. Yksikön päällikkö Sari Granö Itäisestä nuorisopalvelusta oli huomannut kaupunginosan Facebook-sivuilla tiedon siitä, että Kontulan nuorisotalon naapurin, Aapeli-baarin tilat, olivat myynnissä. Kontula on osa Mellunkylää, joka on yksi Helsingin kaupunkiuudistusalueista.

Tilaisuuteen tuli reagoida pian. Baarin toiminta lähellä nuorisotiloja toi turvattomuuden tunnetta. Osa vanhemmista ei halunnut lastensa tulevan nuorisotoimintaan mukaan, koska päihdeongelmat olivat niin selvästi näkyvillä.

Granö lähetti viestiä ja toivoi baarin tilojen hankkimista kaupungille turvallisuustekona. Paikalle ehti ensin Urheiluhallit, joten nuorisotalon ympärille saadaan suojatumpi nurkkaus ja liikunnallista toimintaa. Ostarin baarimeininkiä ei tarvitse välttämättä enää nähdä, sillä nuorisotiloihin pääsee myös Kontulan ostarin ylemmältä tasolta.  

Nyt nuorisopalveluissa ideoidaan, miten nuorisotalon ja kirjaston edustalla olevaa ”omaa” aukiota voisi miettiä uusiksi. Ulkotilaa voisi laajentaa ja järjestellä niin, että siinä voisi vaikka pelata katukoripalloa tai skeitata.

– Toistaiseksi kaupunkiuudistus on näkynyt nuorten näkökulmasta vähän. Suunnitteilla on kuitenkin isoja tilahankkeita, kuten ostoskeskuksen kehittäminen sekä Laakavuoren korttelitalo.

Nuorten näkökulmasta monen vuoden kuluttua valmistuvat hankkeet ovat kaukaista tulevaisuutta. Esimerkiksi seitsemännellä luokalla olevat ovat jo kolmen vuoden kuluttua yleensä suorittaneet yläkoulunsa, yhden elämänsä virstanpylväistä.

– Heidän tulee saada elää hyvää nuoruuttaan ja mahdollisuuksia sitä varten ilman ulkoa tulevaa turvattomuuden kokemusta.  

Nuorisopalvelussa Kontulassa pidetään nyt peukkuja, että kun tiloja uusitaan, nuorisotiloista ei nipistetä. Nuorilla on käytössään monipuoliset tilat kolmessa kerroksessa, joissa he voivat esimerkiksi tehdä videoita, soittaa bändissä, tehdä käsitöitä ja askarrella tai skeitata. 

– En taida liioitella, jos sanon, että tilamme ovat upeimmat koko kaupungissa ehkä Kallahden nuorisotilojen lisäksi. 


Kaupunkiuudistuksella imagoa parantamaan

 

Granön työmaana nuorisopalveluissa on koko Mellunkylän alue – Kontulan lisäksi Mellunmäki, Kivikko Kurkimäki ja Vesala – sekä Östersundom. Itä-Helsingin alueet nousevat otsikoihin usein ikävässä valossa, ja yksi näistä paikoista on Kontula ostareineen. Tikunnokassa ovat tuon tuosta myös alueen nuoret.

Granö toivoo, että kaupunkiuudistuksella pystytään vaikuttamaan imago-ongelmaan. Tätä varten tarvitaan paljon vuorovaikutusta ja verkostojen kasvattamista, uusia tutustumisia. On voitava keskustella peloista ja siitä, mikä niitä ohjaa. Ihmiset on kyettävä tuomaan yhteen asioita ratkomaan ja tekemään.

Asukkaille on kyettävä luomaan tunnetta yhteisöön kuulumisesta. On oltava kulttuuria ja tapahtumia, joissa tutustuminen ja yhteisöön pääseminen ovat luontevia.

Granön mielestä länsimainen tapa ajatella nuorten itsenäistymistä korostaa varhaista yksin pärjäämistä ja nuorten tarvetta viettää aikaa ikäistensä seurassa. Vertaissuhteet ovat nuoruudessa erityisen tärkeitä, mutta nuoret itse toivovat esimerkiksi tapahtumia järjestettäessä, että ne olisivat yhteisiä eri sukupolville. Tämä näkyy erityisesti muualta Suomeen muuttaneiden toiveissa.

Mellunkylän alueella puolella asukkaista on juuria muissa kulttuureissa, mikä on Granön mielestä otettava huomioon paitsi tapahtumien järjestämisessä, myös kaupunkiuudistusta suunniteltaessa ja tehtäessä. 
Alueella on paljon vanhoja hyviä tapahtumia, mutta niiden rinnalle tarvitaan uudistamista. Hän kertoo esimerkkinä katutaidenuorten ja Symppiksen ihmisten yhteiset maalaustapahtumat. Kesän lopulla he maalaavat ostaria ympäröivien siltojen alikulkuja. Maalaaminen tuo yhteen turvallisesti erilaisista taustoista tulevia nuoria ja aikuisia. 

Lapset ja nuoret on huomioitu esimerkiksi leikkipuiston rakentamisessa Mellunmäessä.  Kuva: Ville Lehvonen
Lapset ja nuoret on huomioitu esimerkiksi leikkipuiston rakentamisessa Mellunmäessä. Kuva: Ville Lehvonen

Nuoret mukana kaupunkisuunnittelussa


Granön toive on, että kaupunkiuudistusta toteutettaessa nuorten näkökulma saadaan esiin, kuuluuhan kaupunki myös nuorille. Nuorten näkökulman kuuleminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että heille tehdään pikaisia kyselyjä ja kuitataan kuuleminen niillä.

Askel oikeaan suuntaan oli, kun nuorisopalveluissa lähdettiin painottamaan nuorten osallistumista kaupunkisuunnitteluun alue- ja osallisuusohjaaja Mira Honkaniemen avulla. Hänen tehtävänään on varmistaa, että nuoret otetaan mukaan. He ovat tähän mennessä olleet suunnittelemassa esimerkiksi turvallisuutta ja viihtyisyyttä luovaa valaistusta.
 
– Nuorisotyön arvostus on kasvanut yhteiskunnassamme valtavasti, Granö kertoo. 
Tukea työhön nuorten kanssa tulee myös muilta toimijoilta. Granö mainitsee esimerkkinä Me-säätiön, jonka tarkoituksena on luoda nuorille taustasta riippumatta mahdollisuuksia osallistua, kuulua joukkoon ja uskoa tulevaisuuteen. Säätiö ja nuorisotyö järjestävät muun muassa koko perheen toimintaa Kontulan Kelkkapuistossa. 


Ostaria kehitetään myös OmaStadin hankkeella


Isoissa hankkeissa on tapahtumassa hyviä asioita. Esimerkiksi Mellunmäen metroaseman lähelle saadaan nuorisotoimintaa varten uudet tilat, kun Laakavuoren alakoulu korvataan uudella korttelitalolla. Nuorten käyttöön tulee isoja saleja esimerkiksi pelaamista varten.

– Tarkoitus on, että Laakavuoren nuorisotiloihin tulee liikuntapainotusta, Kontulassa puolestaan nostetaan esiin kulttuurimahdollisuuksia. 

Kulttuuri nousee esille jo ennen tilojen uusimista. Kaupunkilaiset äänestivät OmaStadi-hankkeessa toteutettavaksi Kontulan ostarin kehittämisen koko Helsingin kulttuuriostariksi. Tätä varten ohjataan kaupungin budjetista 300 000 euroa. 

– Toivon, että summa menee suoraan kontulalaisten kulttuurisiin elämyksiin.

Kaupunkiuudistus jatkuu vuoteen 2035 asti Malminkartanossa ja Kannelmäessä, Malmilla, Mellunkylässä sekä Meri-Rastilassa.  Kaupunkiuudistus on yksi Kasvun paikka -strategian toimenpiteistä sekä yksi tapa ehkäistä segregaatiota. Kehitämme kaupunkiuudistusalueilla erityisesti koulu- ja vapaa-ajanpalveluja. Yksi tärkeistä tehtävistämme on kuunnella alueiden asukkaita ja toimijoita sekä viedä viestiä eteenpäin. Kaupunkiuudistuksessa yhteistyöllä on keskeinen rooli. 

Teksti: Kirsi Riipinen