Min mesta: ”I stadsförnyelsen ska man djärvt gripa nya chanser” – Mellungsby tar unga med i stadsplaneringen

Stadsförnyelsen bör innebära att vi ser möjligheter överallt. Vi kan inte tänka att stadens tjänsteinnehavare sinsemellan fattar beslut någonstans om hur man bör ta hand om saker. Man ska vara kreativ, tänka djärvt, våga experimentera. Så här tänker Sari Granö från Östra ungdomstjänster om stadsförnyelsen.

Publicerad , uppdaterad
Nainen katsoo kameraan ja hymyilee

Ett gott exempel på att gripa chansen är mycket konkret. Enhetschef Sari Granö från Östra ungdomstjänster hade sett ett meddelande på stadsdelens Facebook-sida om att lokalerna för baren Aapeli som är granne till Gårdsbacka ungdomsgård var till salu. Gårdsbacka är en del av Mellungsby som hör till stadsförnyelseområdena i Helsingfors.

Man var tvungen att snabbt passa på tillfället. Barens verksamhet nära ungdomsgården skapade otrygghet. En del av föräldrarna ville inte att deras barn deltar i ungdomsverksamheten eftersom missbruksproblem var så synliga.

Granö skickade ett meddelande och önskade att staden skulle köpa barens lokaler som säkerhetsåtgärd. Urheiluhallit hann först, så runt ungdomsgården kommer att finnas ett mer skyddat hörn och idrottsaktiviteter. Man behöver nödvändigtvis inte längre se barlivet på köpcentrumet eftersom man kommer in i ungdomsgården även via övre planet på Gårdsbacka köpcentrum.  

Nu kläcker ungdomstjänsterna idéer om hur den ”egna” öppna platsen framför ungdomsgården och biblioteket kunde förnyas. Platsen utomhus kunde utvidgas och ordnas om så att man kunde spela gatubasket eller åka skateboard på den.

– Hittills har stadsförnyelsen inte synts så mycket för unga. Staden håller dock på att planera stora lokalprojekt, såsom utveckling av köpcentrumet och kvartershuset i Bredberget.

För de unga är projekt som färdigställs om flera år en avlägsen framtid. Till exempel de unga som går på årskurs sju har vanligtvis om tre år redan gått ut högstadiet, nått en av milstolparna i sitt liv.

– De ska få leva goda ungdomsår och möjligheter för detta utan en känsla av otrygghet som kommer utifrån.  

Ungdomstjänsterna i Gårdsbacka håller nu tummarna för att det inte görs nedskärningar i ungdomsgårdar när lokalerna renoveras. För de unga finns mångsidiga lokaler i tre våningar där de kan till exempel spela in videor, spela i ett band, göra hantverk och pyssla eller åka skateboard. 

– Jag tycker inte att jag överdriver om jag säger att våra lokaler är de finaste i hela staden, kanske bortsett från ungdomsgården i Kallvik. 


Med stadsförnyelsen förbättras image

 

Granö svarar inom ungdomstjänsterna för hela Mellungsby – utöver Gårdsbacka Mellungsbacka, Stensböle, Tranbacka och Ärvings – samt Östersundom. 
Områdena i östra Helsingfors framställs i rubriker ofta i negativt ljus, och en av dessa platser är Gårdsbacka med köpcentrum. Även områdets unga kritiseras med jämna mellanrum.

Granö hoppas att man genom stadsförnyelsen kan lösa imageproblemet. För detta behövs mycket interaktion och utvidgning av nätverk, nya möten. Man ska kunna diskutera om rädslor och vad som driver dem. Man ska kunna föra människor samman för att lösa saker och agera.

Man ska kunna skapa en känsla för invånare att de hör till en gemenskap. Det ska finnas kultur och evenemang där invånare naturligt kan stifta bekantskap och bli medlem i gemenskapen.

Granö tycker att det västerländska tänkesättet som gäller ungas självständighet framhäver att man redan tidigt ska klara sig ensam och behovet hos unga att tillbringa tid med sina jämnåriga. Kamratrelationer är särskilt viktiga i ungdomen, men de unga själva önskar till exempel när evenemang anordnas att de är gemensamma för olika generationer. Detta syns i synnerhet i önskemålen från de unga som har flyttat till Finland från andra länder.

I Mellungsby har hälften av invånarna rötter i andra kulturer, vilket enligt Granö ska beaktas vid anordnandet av evenemang, men även vid planeringen och genomförandet av stadsförnyelsen. 
Området har många bra evenemang, men utöver dem behövs nya idéer. Hon nämner som exempel gemensamma målningsevenemang som unga som sysslar med gatukonst och anställda på Symppis anordnat. I slutet av sommaren målar de gång- och cykeltunnlarna under broarna som omger köpcentrumet. Målningen för samman unga och vuxna med olika bakgrunder på ett tryggt sätt. 
 

Iso pöllön näköinen kiipeilyteline leikkipuistossa
Uppskattning av ungdomsarbetet har ökat enormt i vårt samhälle, berättar Sari Granö.  Bild: Ville Lehvonen

Unga med i stadsplaneringen
 

Granö önskar att de ungas åsikter kommer fram när staden genomför stadsförnyelsen, staden hör ju också till de unga. Att höra de unga innebär dock inte att man genomför snabba enkäter avsedda för dem och tycker därmed att de unga har hörts.

Ett steg i rätt riktning var när ungdomstjänsterna började ägna uppmärksamhet åt de ungas deltagande i stadsplaneringen med hjälp av region- och delaktighetshandledare Mira Honkaniemi. Hon har till uppgift är att se till att de unga involveras. De har hittills planerat till exempel belysning som skapar trygghet och trivsel.
 
– Uppskattning av ungdomsarbetet har ökat enormt i vårt samhälle, berättar Granö. 
Stöd för att arbete med de unga även från andra aktörer. Granö nämner som exempel Me-stiftelsen vars syfte är att skapa de unga oavsett deras bakgrund möjligheter att delta, höra till gruppen och tro på framtiden. Stiftelsen och ungdomsarbetet ordnar bland annat verksamhet för hela familjen i Kälkparken i Gårdsbacka. 


Köpcentrumet utvecklas även genom VårStad-projekt


Inom stora projekt händer goda saker. Till exempel i närheten av Mellungsbacka metrostation kommer att finnas nya lokaler för ungdomsverksamhet när lågstadieskolan Laakavuoren alakoulu ersätts med ett nytt kvartershus. I lokalerna finns stora salar där de unga kan till exempel spela.

– Målet är att ungdomsgården i Bredberget fokuserar på idrott, medan man lyfter fram kulturmöjligheter i Gårdsbacka. 

Kulturen framhävs även före renoveringen av lokalerna. Stadsborna röstade inom VårStad-projektet att Gårdsbacka köpcentrum utvecklas till hela Helsingfors kulturköpcentrum. För detta beviljas 300 000 euro från stadens budget. 

– Jag hoppas att beloppet används direkt för kulturupplevelser för Gårdsbackabor.

Arbetet med stadsförnyelsen i Malmgård och Gamlas, Malm, Mellungsbacka och Havsrastböle pågår fram till 2035. 
Stadsförnyelsen är en av åtgärderna i strategin Läge för tillväxt, och ett sätt att förhindra segregation. Vi kommer i synnerhet att utveckla skol- och fritidstjänsterna i stadsförnyelseområdena. En av våra viktiga uppgifter är att lyssna på invånarna och aktörerna i områdena och föra budskapen vidare. Samarbete spelar en viktig roll i stadsförnyelsen. 
 

Text: Kirsi Riipinen