Osallistu Esplanadin alueen katujen peruskorjauksen suunnitteluun

Esplanadeilla on käynnistymässä merkittävä vesihuollon saneeraus- ja kehittämishanke 2020-luvun loppupuolella. Selvitämme parhaillaan, mitä muita korjaus- ja kehitystarpeita katuosuuksilla on, jotta ne voidaan toteuttaa saman työmaan aikana.
Auto ja kukkaistutus katualueella.
Kuva: Veikko Somerpuro

Pohjois- ja Eteläesplanadille sekä niitä ympäröiville kaduille on suunniteltu HSY:n toimesta merkittävää vesihuollon saneeraus- ja kehittämishanketta. Alueen vesihuoltoverkostot on rakennettu pääosin jo 1900-luvun alussa, osa jopa 1800-luvun loppupuolella, ja ne ovat saneerauksen tarpeessa. Saneerauksen yhteydessä on tarkoitus eriyttää alueen sekaviemäröinti rakentaen erilliset jätevesi- ja hulevesiviemärit. Hankkeen tavoitteena on parantaa viemäröinnin toimintavarmuutta, vähentää ylivuotoja mereen sekä parantaa alueen tulvanhallintaa.

Hankkeen verkoston rakentaminen on suunniteltu toteutettavan vaiheittain alkaen 2020-luvun loppupuolelta. Ennen sitä HSY toteuttaa Esplanadin viemäritunnelin, joka alkaa Esplanadin puistosta ja yhdistyy Mäntymäen viemäritunneliin Fredrikinkadun alla. Viemäritunnelin rakentamisen vaikutusten maan päällä on arvioitu olevan vähäisiä. Voit lukea hankkeesta lisää HSY:n verkkosivuilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Vastaa karttakyselyyn 30.6. mennessä

Helsingin kaupunki arvioi parhaillaan, mitä muita korjaus- ja parannustarpeita saneeraukseen tulevilla katuosuuksilla on. Tavoite on, että kaikki tarvittavat katutyöt toteutetaan saman työmaan aikana. Tarpeita selvitetään karttakyselyllä, jonne voi merkitä rakenteellisia, liikenteellisiä ja kaupunkikuvallisia muutostarpeita. Voit vastata kyselyyn 30.6.2024 asti: Kysely Esplanadin alueen katujen peruskorjaus- ja kehitystarpeista(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Tarkastelun piirissä eivät ole tässä kyselyssä Esplanadin puisto eivätkä alueiden tapahtumallisuutta, kausikasvillisuutta tai -valaistusta koskevat tarpeet. Kyselyssä on myös tarkoitus kommentoida tilannetta verrattuna kadun ns. normaalitilaan eli ei vuosien 2023–2024 Esplanadin ja Erottajankadun kokeilun aikaisiin järjestelyihin.

Kyselyn vastauksia hyödynnetään alueen katujen kehitystarpeiden määrittelyssä asiantuntija-arvioiden ohella. Varsinaisen katusuunnittelun ja siihen liittyvän vuorovaikutuksen arvioidaan käynnistyvän alueen saneerattavien tai muuten kehitettävien katujen osalta vuonna 2026.